Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa radilicom i lezajevima radilice

Započeo pablo1986, 07.04.2010. - 23:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Astrea kv

Još kada bi mogao da utvrdiš ko je taj ko to nije uradio tj. ko nije stavio aksijalne ležajeve ...

zarkoj

A ne, to se ne odnosi na moj motor, vec na jos jedan 1.5 dci koji je izvadjen i sprema se za rad.... pa kroz diskusiju popricasmo sta i kako i to mi je zapalo u prici da ne znam sta da si pa da zaboravis to da ugradis.... zamisli stavis klip bez karika......

singer

neki majstori aksijalne lezajeve ne menjaju vec samo okrenu za 180 stepeni  :pije:(nazalost)

tehnolodzy

Samo im zamene mesta ako im se vizuelno ucini da onaj lezaj sto je okrenut ka remenici izgleda kao nov. Nazalost zbog dela koji kosta oko 3 € rizikuju da upropaste ceo motor.
[/

singer

zarkoj

Smesno je, i nemam komentar na tako nesto. Cena je 800 RSD za takav deo.....

zarkoj

Kao sto sam i ocekivao, iz mnogobrojnih prica, naidjoh na problem pri sklapanju motora..... tj. majstor u servisu... a ja se pitam da li je to moguce..

Naime treba sloziti karike, uz iskustva majstora naruceno je dva seta, MAHLE i GATES (moguce da nisam lepo prepisao). Kada se karika postavi u cilindar oba seta su sa vecim zazorom od originalnih karika.
Malo bolja situacija je sa GATES, zazor je 0.45mm, i dok se malo pojedu i nalegnu i ovo i ono ode na preveliki zazor. Sto se tice MAHLE karika situacija je gora.
Cilindri su od fabrickih mera 0.001mm u minusu. Nisu ovalni, honovani i sve sredjeno. I ja sad lepo pitam da li je to moguce da su originalne karike koje su presle po satu 160 000 (po stanju motora mozda i duplo) bolje od novih????

Sutra stizu jos dva seta karika KolbenSchmidt i NPR, pa da vidimo sta se tu moze.... Prosto covek da ne poveruje sta moze od delova da se kupi.....

Glava je uradjena kompletno, zamenjeni su svi ventili, solje itd... a vodjice ostale. Kad sam radio licno Toyotin 2e motor, mogao sam da razumem da su vodjice otisle a da vodjice pojedu ventile.....to sam sad prvi put cuo....

singer

0.45 je mnogo,mislim da treba 0.15-0.20 nisam siguran ali mogu da proverim

tehnolodzy

Zazor u razrezu mora postojati da bi se obezbedio prostor za toplotnu dilataciju klipnog prstena, posebno prvog kompresionog. Na taj način se sprečava da se krajevi klipnog prstena sastave kada se prsten zagreje. Ako se u radu motora krajevi sastave, rezultat će biti teško zaribavanje klipnog prstena i oštećenje zida cilindra.
Proizvođač klipnih prstenova MAHLE preporučuje da minimalni zazor u razrezu kompresionog klipnog prstena bude 0,04mm po 10mm prečnika cilindra. To znači, da ako je cilindar prečnika 78mm, minimalni zazor u razrezu bi bio: 0,04 х 78/10 = 0,31 mm.
U tom slučaju  zadovoljavaće zazor od 0,35mm.
Nedovoljan razrez može da izazovei spajanje krajeva klipnog prstena kada se motor zagreje na radnu temperaturu – rezultat je grubo oštećenje cilindra. To su propusti za koje je isključivo odgovorno lice zaduženo za sklapanje motora!

[/

zarkoj

Jako lep podatak za 0.04 po precniku cilindra/10. Kada sam sklapao 2E motor stavio sam da zazor bude 0.25mm i merio zazor tako sto sam kariku ubacio na sredinu cilindra, dok ovde u servisu mere zazor kad kariku postave na pocetak cilindra ka glavi...... jesu cilindri honovani ali ne znam koliko je to pravilno..... obzirom da mera odstupa od fabricke 0.001mm koliko ce to uticati na zazor karike kad ode u donji polozaj....

tehnolodzy

Citat: zarkoj poslato 04.04.2017. - 06:59
u servisu mere zazor kad kariku postave na pocetak cilindra ka glavi.

Tako se meri zazor razreza  :)
Pogledaj ovu tabelu zazora samo informativno: https://files.acrobat.com/a/preview/dd40a9dc-c71f-4c93-a8e0-aaf21fbeae6f
Svaki proizvodjac u kompletu klipnih prstenova daje informacije u vezi pravilne ugradnje.

Evo jos nekoliko slika na sta treba obratiti paznju prilikom ugradnje klipa u cilindar

[/

singer

djiuliju

Stvarno svaka cast za pruzene informacije  :respect:

zarkoj

Za informacije  :ziveli:

Situacija je sledeca:

Stigla su jos dva seta karika: Zazor razreza na "KolbenSchmidt" je 1.2mm a na "NPR" zazor razreza je 0.3mm i naravno postavljene su te karike.

Ja ne znam da li je to normalno ali tolika razlika na STD kod razlicitih proizvodjaca.....ko je ovde lud???

Majstor kaze da nije bas zadovoljan sa tom merom jer ih on ugradjuje na 0.15 do 0.20mm. Ja nisam gledao kutiju ili upustvo jer nisam hteo da remetim rad. Medjutim u koliko je gledati gornju tabelu 0.3mm je u granicama normale.

Sirinu cilindra nisam merio, al ako su karike 76mm i cilindar je tu negde u plus neku stotu. 76/10 x 0.04 = 0.304mm

Trebalo bi da se motor sklopi ceo do sutra i da se ubaci u sasiju, pa onda dodatno sklapanje i test. Nego kad je motor prolupao ja nisam mogao da ga startujem jedno vreme posle gasenja, ali posle 20 minuta svaki put je mogao da se startuje, dok kad je prenocio u servisu i pokusali da ga startuju nije mogao... to buni majstora, zasto? Kakva god da je havarija u motoru, kazu, morao je da startuje......

Moje misljene da tu nema dileme, ne moze da startuje kad je prolupao motor....

tehnolodzy

Da pomognem malo majstoru posto vidim da ne koristi servisnu knjigu i podatke za motor K9K / 1.5dCi, nego radi po nekom svom osecaju - iskustvu i nepotrebno bije glavu i rizikuje da nesto uradi pogresno, ali to je njegova stvar, dakle servisna knjiga kaze sledece:

1. Razrez kompresione karike mora biti od 0.20mm do 0.35mm
2. Razrez strugajuce karike mora biti od 0.70mm do 0.90mm
3. Razrez mazajuce karike mora biti od 0.25mm do 0.50mm

Precnik klipa za motor K9K / 276-712-718-724-728-729-732-760-764-766 je Ø75.945 ± 0.007 mm
Precnik klipa za motor K9K / 260-270-272-274-700-702-704-706-710-714-716-722-750-752-762-768-790-792 je Ø75.949 ± 0.007mm
Zazor izmedju klipa i cilindra je 0.05mm

Posto je blok motora poravnat, a druga radilica je ugradjena, majstor nakon ugradnje klipova obavezno mora da izmeri razliku za koliko mm je klip ispod gornje povrsine bloka dok je u GMT, gde za drugi i treci cilindar komparaterom mora da pronadje GMT okretajuci radilicu, jer kad meri prvi i cetvrti klip za njih ima kanal u radilici.
Servisna knjiga kaze sl;

- za klipove koji imaju precnik osovinice  Ø25mm ta razlika iznosi 0.192 ± 0.093mm
- za klipove sa precnikom osovinice Ø26mm i motore sa oznakom K9K / 260-270-272-700-702-704-706-710-722-750-752-790 razlika je 0.154 ± 0.130mm
- za klipove sa precnikom osovinice Ø26mm i motore sa oznakom K9K / 274-276-712-714-716-718-724-728-729-732-760-766-768-792-762-764 razlika treba biti 0.159 ± 0.129mm
Te dimenzije su jako bitne zbog pravilnog odredjivanja debljine dihtunga glave motora i jos nekih mnogo bitnijih stvari itd itd.....
[/