Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa radilicom i lezajevima radilice

Započeo pablo1986, 07.04.2010. - 23:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Milenko_M

Ja očekujem da ti sada neko savetuje da ipak promeniš auto i uzmeš neki noviji sa manje godina i km.Šalim se naravno

Ali mislim da ovde diskusija ode daleko a sve se nagadja.Čak si stavio i snimak od drugog auta a tebi se slično čuje.
Ja mislim da nemože prilikom udara u ležećeg policajca da se ošteti ni radilica ni ležaj  ali moraš do majstora koji će da ipak nešto skine da
ustanovi odakle se čuje.Neznam gde stanuješ i gde si dosada održavao auto ali morao bi kod nekoga otići da se ustanovi šta je.
Problem mogu biti i dizne , remenice radilice , ili možda i neki nosač da je propao pa sada udara u metal .

Cherokee

Ajra jel to imas Scenic 2 onaj restilizovani?

1.5 dCi sa 105 konja je izuzetno kvalitetan motor, ali je problem sto na zapadu menjaju ulje na 30.000 i vise km, a to taj motor kolje.
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

ajra

@cherokee: da taj. scenic 2, 2006. problem je sto kod nas se uvoze sumnjivi automobili i dosta se vara na kilometarzi. mislim da je 90 % tih automobila spremno za generalke (e nekome se zalomi pre ili kasnije). ja sam ovaj vozio 10 000 km. radio je besprekorno, vozen i na dijagnostike i odjednom mehanicki udari ko cekicem kao na filmicu. stoga cu sada sve da mu proverim i da izmenjam, jer sam suvishe mnogo para u njega ulozio a i generalno mislim da je to dobar porodican auto i dobar za voznju!

@amidza @milenko m naravno moja prica ne iskljucuje da odes do majstora. cak sto neki rekose odslepaj ga, mozda ti se posreci pa ustedis koju stoticu eura. jednostavno sam hteo da podelim svoja iskustva jer sam imao slican slucaj sa filmica. javi sta si uradio.. ako ti treba dobar majstor mogu da ti dam nekoliko kontakata na private.

pozdrav i svako dobro

Shone013

Da li vredi radi preventive skinuti karter i oprati sito uljne pumpe kao i sam karter?

amidza

Evo pre 10 dana sam resio problem sa Scenicom. Naime kao sto sam i mislio okrenuo se lezaj na radilici. E sad na obradi gde sam nosio glavu motora i radilicu su mi rekli da se desava da fabricki postoji zazor izmedju lezaja i radilice i da je samo pitanje vremena kad ce to da se desi (fabricka greska). Nisam hteo da radim specijalu na radilici vec sam kupio dobru polovnu koju sam slucajno nasao na oglas za 200 eur i koja je kao nova. Stavio sa letece i lezece lezajeve, zamenio karike, honovao blok motora i predihtovao sve ponovo i sad jos razradjujem makinu. Ceo ceh me je kostao 900eur sa rukama majstora. Da je bilo vise ne bih to ni radio vec bi ga prodao takvog. Pozdrav i hvala na savetima.

ajra

Kao sto sam obecao na vishe tema da cu okaciti slike kako izgleda unistena radilica zbog okretanja lezaja. Evo da podelim sa clanovima foruma. Poslednje tri su gotovo sklopljen motor. Motor radi necujno jos uvek u fazi testiranja, presao sam prvih 20ak km. Puno pozdrava i svako dobro.

Miroslav

Krenem jutros na posao kad se upali crvena lampica+stop.
Taman sam bio u svojoj ulici.
Vratim se kuci, ugasim pa ponovo upalim i nema te poruke.
Krenem ponovo i opet se upali i nakon tog auto se ugasi. Nece da vergla uopste???
Sreca pa sam bio blizu, u ulici pa sam ga lako doslepao kuci?
Jel zna neko u cemu je problem?

Djemba

Ne bih ga ja ni palio, ako je nesto sa uljem, moze da se desi da ga uopste ne pumpa gde treba. Odslepaj ga i na servis...
Kroz život samo s' osmehom, puno puta se opek'o, zato sad i puter sečem samo bonsekom...

Miroslav

Akumulator mu je bio slab. Ali je palio normalno. Sad izgleda kao da je mrtav.
Mogao bih staviti neki drugi akumulator, ali se bojim da ona slavinica nema veze sa njim.
Ako je nesto s uljem ne bih ga ni palio.
Majstora sam zvao, tek sledece sedmice moze da me primi.

Nije se istrosio akum.
Pregorio je osigurac na klemi akum kad sam verglao.
Odvezao sam ga kod obliznjeg majstora.
Po svemu sudeci motor je zaribao.
U petoj brzini nece da se krece..
A zasto je zaribao ili zasto je nestalo ulja, nemam pojma.

Evo da kazem sta se desilo. Proslo ljeto je puko zupcasti remen, pa sam glavu motora mjenjao i radio veliki servis.
Medjutim majstor nije obratio paznju na lezajeve na radilici koji su bili osteceni a i jedan je klip bio ostecen.
Zaribala radilica, jel se lezajevi pokidali i komad  od lezaja upao u pumpu za ulje.
Uglavnom obrada radilice, promjenjeni lezajevi, jedan klip, karike, ociscena pumpa za ulje, promjena ulja...
Cijena prava sitnica, dijelovi 400 evra + ruke 200 evra.

Djemba

:banghead:
Mada je moglo i gore, da si upalio auto i terao ga jos da radi sve bi sprzio...
Kroz život samo s' osmehom, puno puta se opek'o, zato sad i puter sečem samo bonsekom...

Miroslav

Nije moglo gore posto je zaribao na radilici i nije mogao verglati, cak je i pregorio zastitni osigurac na klemi.

Dynamite

Posto je vec pokrenuta slicna tema,da pitam za pomoc u vezi mojeg slucaja.Prije par dana prolupali su mi lezajevi na radilicu.Danas je otac ulozio oko skidanja motora.Lezajevi i radilica osteceni,pitanje je oce li se spasiti radilica.Uljna pumpa je pukla,sto je vjerovatno svemu ovome i uzrok.Sad mi nije jasno kako auto uopste nije palio lampicu od ulja niti cudno radio,nista sto bi ukazalo na taj problem.Ko nije upucen u pitanju je scenic rx4 1.9dci.Je li neko imao kakav slican problem?

ajra

Citat: Dynamite poslato 28.03.2012. - 14:18
Lezajevi i radilica osteceni,pitanje je oce li se spasiti radilica.Uljna pumpa je pukla,sto je vjerovatno svemu ovome i uzrok.Sad mi nije jasno kako auto uopste nije palio lampicu od ulja niti cudno radio,nista sto bi ukazalo na taj problem.Ko nije upucen u pitanju je scenic rx4 1.9dci.Je li neko imao kakav slican problem?

Pre koji mesec sam postavio prethodne slike u vezi ostecenja radilice 1.5dci motor. Ostecenje radilice je neminovno kada se okrene lezaj (najcesce neki od letecih). Najbolje da nadjes DOBRU polovnu radilicu u standardu kojoj eventualno treba poliranje. ja sam imao srece pa sam nasho za cca 200 eur. Moze eventualno u prvoj specijali (zavisi naravno od majstora koji ti radi), verovatno se ne zezash pa ne idesh kod bilo koga. Inace sam mislio da je mana samo 1.5dci motora ovog tipa, ali izgleda da se to desava i na 1.9 motoru sve cesce. glavni uzrok, sto mi je majstor rekao je loshe podmazivanje sloja izmedju lezaja i radilice, tj gubitak uljnog filma na tom spoju usled sve vecih zazora izmedju radilice i lezaja. U principu to moze izazvati kvar na uljnoj pumpi i / ili predjena kilometraza na tvom automobili i redovno odrzavanje ulja. S obzirom da je realnost da se kod nas uvoze automobili sa > 300 000 km, pa se kilometreze posle vracaju na ,,garantovanih" 150 000 i josh plus ako je ,,zabar" kod koga je menjano ulje na 30 000, mislim da si josh i dobro prosho.

Sto se tice paljenja lampice to se ne desava jer je rec o mehanickom kvaru i ne postoji senzor za to. jedino mozda mozes sam da primetish da ti auto npr vishe dimi, bucnije radi cak i kad je lepo vreme menja nivo ulja itd.. ja sam sve te znake imao, ali nisu bili toliko izrazeni da bih mogao da ih primetim. najinteresantije od svega auto je bio i na dijagnostici i nishta se nije moglo otkriti kao naznaka (sto je dodatan razlog za brigu za sve koji kupuju polovan automobil).

sto se tice obrade glave motora, nisam siguran sta je sve majstor radio kod mene cini mi se da to nije radio, ali da je sve kontrolisao. prekontrolisao je josh dizne, uljnu pumpu, predihtovao, naspanovao, upakovao sve itd.
U svakom slucaju imam garanciju na rad ako on moze da garantuje nesto i josh plus mi pristedi koji euro, ja sam uvek za to. Najlakse je biti majstor ko u ovlascenom i menjati sve dotrajale delove novim.

eto toliko pozdrav

Dynamite

Tacno se vidi kako je pukla pumpa,a slikacu pa cu okacit.Samo se nadam da nije kakva klipnjaca da ne otvaram cijeli motor.Nije nijedan lezaj izletio samo sto su ka reljef.E sad ja sam nasao radilicu za 150e,ali sam nasao od DTI za 80 i pumpa 40.Mene je DCI.Zna li ko jesu li iste?Mada cu svakako po kataloskom broju vidjet...

ajra

Kako mislis da ne otvaras motor? Sto je najcrnje ceo prednji deo scenica mi je bio skinut, ostao samo hladnjak kompresor klime i par cevi. To je ogroman posao barem na scenicu. Ako pogledas 3cu sliku odozgo u jednom od prethodnih postova, ceo motor je kompletno u delovima. Ne znam dal to iko moze uraditi kako valja a da ne otvara motor!!! Sto se tice lezaja i radilice moraju da budu ko decja guza i gladje od toga, ja sam svoju iako je bila u standardu nosio na poliranje, kao i sve klipnjace itd. steta sto nisam slikao obradjene delove da vidis kako to izgleda. a kada ode lezaj ili radilica, cesto ode i klipnjaca koja nosi taj lezaj. to brate mora sve da se proveri i uljna pumpa i sve, ako hoces dalje da ga vozish ili da ga prodas prijatelju. mozda neko zna dal ti radilica odgovara, mada ja kada sam trazio morao sam bash da uzmem od dcia ove konjaze. dosta likova sto imaju te otpade me je ubedjivalo da im posaljem radilicu da ce oni da je obrade (iako je majstor reko da nema nishta od toga), pazi se tih prevara, jer najskuplje od svega je da radish generaku 2x!