Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa radilicom i lezajevima radilice

Započeo pablo1986, 07.04.2010. - 23:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

theshrink89

Citat: mire poslato 05.12.2018. - 20:48
Zar ne može regularno da se ugradi motor koji je i fabrika ugrađivala u taj automobil? Naravno, motor sigurno mora da ima legalno poreklo.
Moguće je ali je peripetija. Prvo tražiš pismenu  saglasnost od Renoa, ako ti daju da možeš (a pitanje je da li će dati) onda ide atest itd itd... Naravno, saobraćajna od donora motora je obavezna.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

slavko_bgd

Citat: frenchkey poslato 05.12.2018. - 19:31
dajte lobirajte u parament da se ukinu brojevi motora, to više malo koja država kontrolira
Citat: slavko_bgd poslato 05.12.2018. - 20:34
Ili ako već lobirate, tražite da se ukinu registarske tablice...
Citat: frenchkey poslato 05.12.2018. - 20:39
a zašto to?

Zato što bez registarskih tablica ne bi trebao ni broj šasije niti broj motora.  :rotfl:
Šalim se malo. Trik je u sledećem u vezi brojeva motora:
Vozilo je homologovano zajedno sa motorom. Nijednu državu ne zanima serijski broj motora ali svaku državu i te kako zanima proizvodna oznaka motora. Nije problem da se motor zameni drugim koji je ugrađivan u to vozilo, ali samo ako se mogu definisati karakteristike celog vozila sa novougrađenim motorom.  Najmanji problem je tehnika i "engine swap", najveći problem je papirologija...

EDIT: izmenjen lapsus ;)
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

frenchkey

jbg, kod nas ne treba ništa osim broja šasije, motore mijenjaš ko čarape ako treba. Također nema poreza ni carine na uvoz iz EU ako ne želiš to vozilo registrirati. Dakle jedno kupiš za dijelove, da se nađe :bigl: Jedino šasiju ne možeš iskoristiti.
U stvari možeš i nju samo treba doslovno sve s nje skinuti i javiti se na carinu da si ju uvezao radi zamjene na svom razbijenom autu. S tim da moraš dovesti šasiju na carinu da je oni vide i slikaju, znači stvarno ništa na njoj, ni vrata, ni stakla, ni motor, itd

slavko_bgd

Kod vas u Hrvatskoj i EU uopšte umesto indeksa ili proizvodne oznake motora postoji takozvana homologacijska šifra i to je ono što stoji u saobraćajnoj dozvoli vaših vozila. Po pravilu nema proizvodnih karakteristika motora i sigurno nema serijskih brojeva motora. I kod vas svaka promena podleže novoj homologaciji ali je kriterijum saobraznost ( sukladnost) sa COC-om. To znači da se ni kod vas u Republici Hrvatskoj ne može ubaciti bilo koji motor u bilo koje vozilo, čak i ako je motor istog proizvođača a nije iz iste familije motora ( K9K, K4M, F9Q...konkretno pričamo o Renault vozilima i motorima). Kod vas je lakše utoliko što ako na primer u ScenicII koji je bio na primer sa motorom K9KB740D123456 ubaciš bilo koji motor K9KB7 ( iz Clia, Megana itd) smatra se da nisu promenjene homologovane karakteristike vozila i tu je kraj. Znači - razlika je u propisima. U EU to je moguće iz razloga što odavno postoje ažurne baze podataka vozila i što je prosečna starost voznog parka mnogo manja nego u Srbiji. U Srbiji se tek formiraju baze podataka, dakle nemoguće je tako označavati vozila kao kod vas. Postoji još jedan razlog zašto je u Srbiji to tako: kod nas je još uvek dozvoljen uvoz vozila prema EURO3 normativu a to su vozila stara danas već 18 godina. I nema dodatnog oporezivanja ili ograničavanja kretanja za vozila starija od EURO3 normativa.  Racio zakonodavca je da u zemlju mogu da se uvezu odnosno da se registruju za saobraćaj samo vozila koja imaju karakteristike koje je garantovao proizvođač vozila. To u praksi znači da se može promeniti motor samo sa identičnim drugim i naravno menja se saobraćajna dozvola zbog serijskog broja motora. Predstavnici proizvođača vozila u Srbiji izdaju saglasnosti za zamenu motora samo ako u svojoj dokumentaciji nađu 100% poklapanje karakteristika starog i novog motora čak i ako se oznake na motorima razlikuju. Slažem se apsolutno da je serijski broj motora apsolutno nepotreban i suvišan podatak.

Temu smo pokrenuli od slučaja koji ima denis00 ( Čakovec, RH) pa smo došli do pitanja: da li može da zameni motor 2,2L sa na primer motorom 1,9L?
Mislim da ni u RH ne može jer ne može dobiti novi COC za svoje vozilo sa drugim motorom. Možda sam u pravu a možda grešim. Odgovor bi trebalo dobiti od bilo koje stanice za tehnički pregled u RH ili od nadležne službe u RNH ( Renault Nissan Hrvatska) . Zalutali smo u jednu vrlo zamršenu i kompleksnu oblast...

denis_00

Evo ljudi da se javim nakon promjene motora. Stavio je drugi 2.2 dci motor. Kaže da je motor sigurno ispravan, no međutim nema šanse da upali. Ni sa start sprejem. Jest da je meni stari motor zadnji puta dok je bio još u funkciji, iz 3 pokušaja uspio upaliti, ali sada nikako. Grešku na dijagnostici ne stavlja. Senzori bregaste, radilice kaže da su ok. Kaže da je probao i direktno sa visine da iz kanistra vuče dizel, ali nikako. Baš nema nikakvog trzanja da bi upalio. Do sada je bio je ok ključ na kodu (komunikacija), a sada kaže da ni to ne valja (nakon cjelodnevnog pokušaja paljenja). Da li se mogla izgubiti komunikacija ključ -- čitač da je izgubio kod? Stvarno nemam više živaca... 2 tjedna na rentacaru...
Gledao sam dosta yt videa i vidim kad ne pali motor (neispravna pumpa u rezervoaru) da motor upali barem nakratko sa start sprejom. Ali ovajdrugi motor ni malo.
Jedino što sam ja još nekad očitao grešku sa dijagnostikom je bila
DF186 - Krug utikača predgrijavanja,
Signal nedostaje ili je neispravan,
trajan.

reno f1

Ako nece da upali na sprej,onda je definitivno problem u samom motoru tj.motor je mehanicki neispravan.

Jer kada palis na sprej,onda mu nista ne treba ,ni kod od kljuca niti davaci,senzori i ostala druzina.

Motor si mogao probati i kod njega....ono kao Afrikanci stavis motor sa menjacem na dve gume,aku na alanser i pali na sprej

denis_00

Citat: reno f1 poslato 16.12.2018. - 08:27
Ako nece da upali na sprej,onda je definitivno problem u samom motoru tj.motor je mehanicki neispravan.

Jer kada palis na sprej,onda mu nista ne treba ,ni kod od kljuca niti davaci,senzori i ostala druzina.

Motor si mogao probati i kod njega....ono kao Afrikanci stavis motor sa menjacem na dve gume,aku na alanser i pali na sprej

A da li mu trebaju ispravni grijači?
Mislim na koju foru pali na sprej ako mu nista ne treba?
Auto je kod njega i sad mi kaze da je neispravna el. Instalacija. Da ima spaljenih i brikanih zica oko motora i da radi toga ne pali.

Sent from my iPhone using Tapatalk

slavko_bgd

Citat: reno f1 poslato 16.12.2018. - 08:27

Osim ako motor ima EGR i leptir-klapnu na usisu, koja je zatvorena kada je motor zaustavljen. A ako je motor ispravan (kompresija i zupčenje) trebalo bi bar da pokaže neki znak života na start-sprej...

denis_00

Motor ima egr i klapnu na usisu. Ali kaze da nista. Kaze da je motor raden od nule i da je ok.
Samo sada kaze da svijetli lampica za cod a meni prije nije dok je bio stari motor. Da li treba skinuti cod da bi proradio, ne znam... da li je to zamjena motora aktivirala?

boree

Ne znam jel ima veze al kompjuter je ostao isti samo ste baš motor menjali? Nekad boš pumpa nije radila dok nije dobila uslov od komjutera, kažem nekad, ne znam kako danaske ide al vrv tako nekako...

denis_00

Nije mjenjan kompjuter. To me i strah da to sad hebe. Jedamput sam citao mislim na forumu da cak ako se izvade dize i ne vrate istim redosljedom da treba programirati komp. On kaze da neki ventili se ne pale i da instalacija je negdje sigurno u .urcu.

denis_00

Update
Evo bio kod mehanicara...
Na kokpit sprej pali motor bez problema... kaze da je start sprej prejaki.
Znaci u fazi je. Ispravan.
Dijagnostika ne javlja nikakve greske. Sutra cemo preventivno zamjeniti senzore radilice i bregaste. Nevjerovatno kako na sprej pali i radi i po pola minute i onda samo ugasi. Negdje u elektroniki je problem a cudom prije nije bio problem prije promjene motora. Svi agregati ostali od starog motora.

petarcirjanic

Ako majstor ima mogućnost treba da proveri dali struja dolazi na dizne,pritisak goriva prilikom verglanja,to su neki od uslova da bi motor uspešno startovao,ako su dizne došle sa novim motorom treba ih dijagnostikom upisati u motorni računar,pogledati malo po instalaciji da nešto nije oštećeno prilikom izgradnje i ugradnje motora.

denis_00

Citat: petarcirjanic poslato 19.12.2018. - 07:57
Ako majstor ima mogućnost treba da proveri dali struja dolazi na dizne,pritisak goriva prilikom verglanja,to su neki od uslova da bi motor uspešno startovao,ako su dizne došle sa novim motorom treba ih dijagnostikom upisati u motorni računar,pogledati malo po instalaciji da nešto nije oštećeno prilikom izgradnje i ugradnje motora.

Nema taj tester sa čime se mjeri ta mala struja... zato će danas doći električar koji će izmjeriti ako dolazi struja na dizne. Kaže mehaničar da je stavio stare dizne. E sad jedino ako nije stavio svaku na isto mjesto, ako to ima veze, ne znam.
Trebalo bi ispitati i pumpu niskog tlaka. To isto kaže da ne može ispitati... tako da će i to električar provjeriti.
Suze mi dođu kad vidim da ovako radi na sprej a dalje neće...

petarcirjanic

Ako ima dijagnostiku za Renaulta 90% od ovoga može da proveri,struju na diznama može d proveri jedino osciloskopom,može biti problem ako dizne nisu vraćene istim redosledom,možda u nekoj priči problem pravi inercioni prekidač ako je vozilo sa električnom pumpom.Možda električar nešto otkrije.