Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa radilicom i lezajevima radilice

Započeo pablo1986, 07.04.2010. - 23:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

nikouro

Koji je najgori scenario ukoliko je leteći okrenuo oko radilice ???
Sobzirom da im je ovo fabrička boljka ( koliko sam pročitao ovo važi i za 1.5 dci i za 1.9 dci mada nisu izuzeti ni jači Reno motori od okretanja ležajeva ), da li obično strada jedan ležaj a sa njim i cela ta linija sklopa, ili stradaju više pa generalna je neminovna ? Naravno, svestan sam dok se ne otvori motor i ne proveri da neće se znati stepen oštećenja.
I drugo pitanje, koja je najmanja šteta kada se jedan ležaj okrene oko radilice ?

mire

Zamena ležajeva je relativno jednostavna i nije mnogo skupa. Problem je ako se dugo pregrevao ležaj pa je stradala i radilica. To se vidi kad se skinu ležajevi.

nikouro

To bi rekao da je najjednostavniji problem koji može da se desi ?
U kom scenariju mora da se radi glava, ventili ... Itd.
Posle prvog zvuka cekicanje auto ugašen nakon 3 - 5 sekundi. Stao na sred puta. Posle par minuta, koliko je trajala vizuelna provera motora, motor ponovo startovan i auto pomeren nekih 3 metara u stranu, da oslobodim put, i napravljen snimak. Posle odguran na obližnje parking mesto i više nisam startovao motor. Koliku je štetu napravio u tih nepunih minut, videćemo. Sa sada sakupljam sve informacije da bi znao dal se uopšte isplati popravka najgoreg scenarija ? Šta uopšte raditi kada majstor saopšti šta je uzrokovalo, koja je šteta i koliko će to koštati ?

alexsasa

Da li je menjana remenica radilice? Meni se ovako culo kada je otisla remenica.
Ili slicno, davno je to bilo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

i 1.5 i 1.9 motori bez problema prelaze preko 300.000 ali pravih km.. te price o boljkama okretanja lezajeva su trlalababala price.. naopako da se nista ne desi nijednom motoru posle 15-20 god ko zna kakve eksploatacije i odrzavanja

taj lezaj ako se i "okrene", nije se okrenuo jer se pre toga vec nije sve i svasta dobrano potrosilo

mire

Sad sam pustio snimak. Meni ovo ne zvuči kao ležaj radilice.

nikouro

Citat: alexsasa poslato 03.11.2024. - 14:00
Da li je menjana remenica radilice? Meni se ovako culo kada je otisla remenica.
Ili slicno, davno je to bilo.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Mislim da je menjana na zadnjem velikom servisu. Nisam siguran jer je knjižica u autu. Mada, sumnjam da je rečenica ? Jači zvuk je ka strani akumulatora tj tog dela motora.

Citat: mire poslato 03.11.2024. - 18:28
Sad sam pustio snimak. Meni ovo ne zvuči kao ležaj radilice.

Dobar deo dana pretrazujem i uporedjujem. Sličan zvuk se javlja i kada podloška dizne strada. Ja nisam primetio da mi vlaži motor oko poklopca. E sad ...

@wcyber
Hvala na komentaru 🍻. Slažem se. Ima primera gde su ti motori prošli dosta kilometara, a opet ima primera gde su na nekih 200-220000 zakuvali.
Dobar deo istorije tog auta znam. Dečko pre mene koji je vozio lagunu nije zalio za potrebna ulaganja. Nadam se da je i majstor ispoštovao svoj deo posla. Prošle godine sam menjao dihtung kartera. Gledao uljnu pumpu, sito na pumpi,  sve što se moglo videti. Čak i proveravao ono malo ulja sa magnetom. Nista nisam primetio zabrinjavajuće.
Desi se, a kad se desi 🍻

wcyber

ja sam vozio 1.9 dci 120hp 2004. godiste, uzeo ga 7 god starog sa valjda pravih 186k km .. i vozio ga 12 i po god i prodao

koliko znam za to vrtenje lezajeva su uglavnom pricali za taj 120hp, a ovi mladji 1.9 dci su navodno mnogo bolji.. sad odjednom ovde napisano da je i 1.5 problem, pa sam mnogo zbunjen  :kez:

a kad gledam polovne aute, a ono servisna istorija u renault bazi sve preko 300 do 500k km, i naravno kod nas se prodaju sa 200 il tako slicno .. i onda okrene lezaj .. ev moj novi 1.5 dci ima valjda pravih 220k po servisnoj istoriji, a motor prede vec 10 meseci koliko ga ja vozim... videcemo koliko ce dugo

nadajmo se da je tvoj motor preziveo to lupanje  :ziveli:

nikouro

Citat: nikouro poslato 02.11.2024. - 15:46
Ne znam dal je radilica, ležajevi ili nešto treće ?? Bez znakova upozorenja, čudnih zvukova odjednom počeo je da cekicara motor ? Nisam siguran ni da li je motor ili menjač ???
Dodam video na YT pa da linkujem u temi ?

https://youtu.be/LdNc6hjbWAo?feature=shared

Da javim uzrok problema koji se javio pre par dana i ujedno da napisem da problem i dalje resavanje nije za ovaj deo podforuma.
Naime, posto je auto prikacen na auto dijagnostiku, ocitane su 4 greske. Jedna od tih gresaka je misfire na drugom cilindru. Ostala tri cilindra sa normalnim parametrima mesavine. Resetovane greske, motor startovan i ovaj put motor radi bez cekicanja. Sasvim normalno. Parametri na sva cetri cilindra u prvih par minuta sasvim normalni. Posle nekih 10-tak minuta ponovo su  poceli da se menjaju parametri na drugom cilindru ali nije se javilo "cekicanje" .
Za sada, treba da ocistim rezervoar, ispraznim vod dovoda goriva, ocistim kuciste filtera a zatim i da zamenim filter, sipam novo gorivo i da motor isturiram na otvorenom putu. Postoji sansa da se dizna ocisti i vrati u normalu  :v:. Ako ne uspe ovo ... onda biramo opcije  :290: :bat:

wcyber

kao sto rekoh, nisu ti motori problematicni,, e sad dizna je vec druga stvar ...

sipaj ti njemu wynns injector cleaner  :kez:

mada ce u tom stanju verovatno morati dizne napolje u bosch servis na proveru i remont  :pije:

nikouro

Pitao me majstor koje gorivo sipam i gde. Napomenuo mu da sam krajem prosle godine sipao Wynn's - ov cistac dizni kada sam putovao do Subotice. Rece, verovatno se nesto tada pokrenulo i  zaglavilo sada al posto se vraca u normali postoji mogucnost da to isteras i da sve bude OK. ako nastavi da "cekica" onda ne gine skidanje, reparacija, novo ... ili sta god da bi se resio problem sa diznom.
Sto se tice letecih, rece da je skoro imao jednog kome je stradala radilica a sa njom i sve redom.
Inace, dok sam objasnjavao problematiku i iznosio sumnju na odredjene delove, napomenuo mu da prizeljkujem problem sa remenicom radilice, posto i ona ima skoro isto cekicanje, da mu ostavim auto i da odradi i veliki servis  :fucka:
Da ne trolujem u ovom delu podforuma, trazicu teme oko dizni, reparacije, problematike, resenja, predloge .... do tada, ide ciscenje rezervoara i zamena filtera goriva.
Hvala wcyber i ostalima na pomoci i komentrima  :ziveli:

wcyber

moj 1.9dci se nagutao wynns injector cleanera i samo je lepse radio zimi posle toga :)  Dizel sipam iskljucivo onaj duplo filtrirani na EKO pumpi .. nikad nisam imao problema sa diznama ili zapusavanjem EGR-a.. 13 godina vozim tako

webad

wcyber

ja sam ga sipao par puta godisnje, uglavnom zimi... sta znam.. nekako mi je lepse i tise i lakse palio u zimskim uslovima..

mire

Otkud znaš kad si ga sipao godinama? ;)