Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Motor
»
Tema:
Problem sa radilicom i lezajevima radilice
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
2
3
4
5
6
7
8
...
25
Idi dole
Autor
Tema: Problem sa radilicom i lezajevima radilice (Pročitano 148502 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dynamite
Gost
Odg: Problem sa radilicom i lezajevima radilice
«
Odgovor #45 poslato:
05.04.2012. - 12:45 »
Zasto da otvaram motor zbog radilice,samo karter.Evo danas konacno zavrseno.Srecom radilica se izvukla na prvu specijalu,novi lezajevi,promijenjena uljna pumpa.Svi natezaci i oba kajisa,remenica alternatora,vodena pumpa.Antifriz,servo ulje,mjenjacko ulje,ulje i filter motora,disk plocice sve novo.Nadam se da sam sad miran
Evo kad saberem ispade i manje (dva puta racunah ulje i filter) ,ima 4 natezaca ne znam sad tacno koji je dje ali evo cijene u zagradi prave, van zagrade prema meni :
Natezac 1 (26.20e) 17.04e
Natezac 2 (54.13e) 35.20e
Natezac 3 (36.60e) 23.80e
Natezac 4 (36.57e) 23.80e
Kais kanalni (10.75e) 7e
Filter ulja (7.90e) 5.14e
Ulje total 9000 (43e) 34.40e
Kais zubcasti (37.60e) 22.35e
Vodena pumpa 20e
Remenica alternatora (70e) 45e
Obrada radilice 30e
Lezajevi radilice 40e
Dihtung kartera i semerinzi radilice 30e
Punjenje klime 40e
Disk plocice 33e
Ulje atf 4e
Ako je neka cijena nekolka eura gore-dolje ne zamjerite.
«
Poslednja izmena: 03.02.2013. - 20:54 od strane direstraits
»
Sačuvana
perica100
Megane
Trenutno vozim: Megan grandtour II 1.5 dci 86 ks+ Renault 5 1.1 45 ks
Pol:
Nema auta bez Renaulta :)
Starost: 47
«
Odgovor #46 poslato:
05.04.2012. - 16:01 »
Meni na R5 prolupala radilica i obradjena radilica i stavljeni lezajevi prva specijal. Motor samo otvoren na karteru a odozgo nije.
Sačuvana
boki01
Captur
Trenutno vozim: Clio 1,5 Dci
Pol:
Starost: 53
«
Odgovor #47 poslato:
05.04.2012. - 22:13 »
Kod svih motora kad se skida glava, menja se dihtung glave. Ako se glava tom prilikom ne obradi, benzinci mogu da izdrže i kojih desetak hiljada kilometara pre nego što na dihtung glave krene (u početku) da vlažiulje, a kod Dizela je taj period kraći.
a) Ako majstor kaže da nije obradio glavu, a skidao ju je, brzo će da počne da vlaži. Pre ili kasnije izgori dihtung glave.
b) Ako ti je dao garanciju, a zaista nije obrađđivao glavu (???) možda uopšte nije ni skidao glavu!?
Sačuvana
Ljubitelj Francuza i dizela
ajra
Scenic
Trenutno vozim: Mercedes Benz E220 W211 restailing avangarde 125KW, ex Renault scenic 2 Ph 1, 1.5 dci 78 kW 2006,
Pol:
«
Odgovor #48 poslato:
05.04.2012. - 22:23 »
pogledaj slike iz prethodnih postova sto sam prikacio to je sa generalne motora. skinuo je glavu i kupovao sam dihtung glave i neki sprej za dihtovanje.ja generalno predjem vishe od 10 000 godisnje tako da ce to sigurno pokazati ako je problem. pitao sam ga da li je nosio glavu na obradu pre koji dan i reko je da nije bilo potrebe za tim (valjda zna sta radi). jedino sto mu se omaklo kao propust da je zaboravio da zameni semering bregaste pa je procurilo pre koji dan.. doneo sam isti i zamenio ga je o svom trosku.. verovatno se desava i to.
«
Poslednja izmena: 03.02.2013. - 20:52 od strane direstraits
»
Sačuvana
Tuna
Gost
«
Odgovor #49 poslato:
30.07.2012. - 13:47 »
Molim savjet ako netko zna išta o ovome...
Dakle, kaže mi čovjek koji radi u ovlaštenom Renault servisu u Zg i koji se brinuo o mom Meganeu prije da bi ja na svojoj Laguni sad kad ima 120000km trebao preventivno promijeniti ležajeve na radilici (leteće valjda?), jer je bilo dosta slučajeva da je motor otišao ljudima baš na toj kilomteraži a upravo zbog tih ležajeva. Cijela priča nije nešto posebno skupa (oko 150€) ali se radi kad i servis jer ulje ide van itd. a pošto bi trebao mijenjat ulje ovih dana mislio sam i to obavit odmah, ali mi je sve to nekako sumnjivo... E sad, ima li tko kakvih iskustava s time?
Unaprijed hvala!
I meni je to čudno, na tako malo kilometara. Definitivno se radi o letećim ležajevima, remenje, natezače i sve moguće sam mijenjao na 95tis...Ali navodno im je to slaba točka i čovjek je i sam imao taj auto i na 106tis je išao mijenjati i kaže da dobro da je to napravio jer su dva bila potrošena, a bilo je i dosta slučajeva na tim motorima takvih... Ležajevi original koštaju 100€, dakle promjena ulja, filter, ležajevi, neka brtva i rad bi me koštalo 2500kn, dakle oko 350€. A sami servis bi bio 1500kn, 200€.
Obzirom na to da ću raditi servis ionako sada ne bi htio da ako se već događaju takvi kvarovi ne promijenim to preventivno i da onda za par tisuća imam puno veće probleme...
Još jedno pitanje, koliko filtera se kod servisa može mijenjati ukupno i koliko okvirno koštaju?
I nije mi spominjana nikakva obrada radilice, hmmm....
«
Poslednja izmena: 03.02.2013. - 20:56 od strane direstraits
»
Sačuvana
wcyber
Espace
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS Scenic III ph3 1.5 dci 110PS
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #50 poslato:
31.07.2012. - 00:17 »
Huh.. koliko se ja razumem u habanje motora, haba se i radilica, a ne samo lezajevi.. Zato postoje lezajevi za novu radilicu, pa zatim prva i druga specijala, gde se radilica obradjuje na odredjenu meru.. U protivnom ces imati lufta ako stavis standardne lezajeve na vec habanu radilicu..
Sačuvana
mire
Administrator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
«
Odgovor #51 poslato:
31.07.2012. - 06:50 »
Nemojte pričati napamet. Radilica ide na obradu ako je to potrebno. Nakon što se demontira, meri se i na osnovu izmerenog se odlučuje šta se radi.
I ja sam čuo priču za 2.2dci da se dešava da se okrenu ležajevi. A i ne verujem da bi prijatelj predlagao tako nešto radi sitne zarade... S obzirom da nisu velike pare u pitanju, možda i nije loša ideja. Da je moj auto u pitanju, iskreno ne znam šta bih odlučio jer se ja uvek držim onoga - ne popravljaj ono što nije pokvareno.
Sačuvana
https://penzije.com
Miloš
Scenic
Trenutno vozim: Renault Megane II 1.6 16V
Pol:
Starost: 33
«
Odgovor #52 poslato:
31.07.2012. - 09:47 »
Posle teško da je radilica kao nova i da nije potrošena uopšte. Ja sam radio ležajeve ali ne na ovom autu i kad god se menjaju treba da se obradi radilica da bi sve naleglo kako treba.
samo što je taj zahvat mene koštao oko 500 eura. leteći, ležeći, dihtunzi, obrada, ulje...
«
Poslednja izmena: 31.07.2012. - 09:48 od strane Miloš
»
Sačuvana
раскрутка сайтов
Tuna
Gost
«
Odgovor #53 poslato:
31.07.2012. - 15:07 »
Hvala na odgovorima, sutra kad dobijem ponudu iz servisa i ove informacije oko brušenja radilice ću odlučiti što napraviti. Iako mislim da ću ići na tu zamjenu jer kvar može biti i puno veći ako ležajevi prolupaju... S tim da još u cijelu priču sad još ulazi i uljna pumpa koju će provjeriti kad već skidaju karter, a onda nije baš jeftina, 250€...
Sačuvana
BorisS
Clio
Trenutno vozim: MARUTI
Pol:
Starost: 58
«
Odgovor #54 poslato:
31.07.2012. - 18:32 »
Preventivno mogu da se zamene leteci lezajevi.2.2 DCI hoce da prolupa na 1-2 cilindru,radi malo losijeg podmazivanja.Ako se sad to uradi onda nema potrebe za obradom radilice,jer je to vec preskupa investicija na tom motoru
Sačuvana
Tuna
Gost
«
Odgovor #55 poslato:
01.08.2012. - 13:15 »
Evo ovako stoje stvari.. Dobio sam ponudu na 3250kn, 430€. I to ulazi ulje, filter, ležajevi, ULJNA PUMPA, brtve i ruke! Radi se o tome da u Renaultu Štarkelj, ovlašteni servis, imaju nekakvu akciju 5+, za aute starije od 5 godina dobiva se odličan popust na dijelove, tako da me pumpa umjesto 1800kn (240€) košta 500kn (65€), na ležajeve je isto dosta popusta itd.. Pošto uljna pumpa ide dole kad se ležajevi mijenjaju onda ću ju za tak malo love odmah i promijeniti a ne da mi ode za pol godine nedajbože! Radilica se ne dira ako ležajevi nisu okrenuli, provjerio sam. Sutra auto ide na srevis i nadam se da sam onda miran neko vrijeme! Hvala svima na pomoći i savjetima!
Sve je original, to se ne brinem, postoje i jeftiniji ležajevi ali razlika je 30€ a to mi je čovjek rekao da nikako ne stavljam. Ne znam ovo za ostale ležajeve, valjda s njima nema nikad problema pa ih niti ne mijenjaju, jer da imaju iskustva s tim sigurno bi mi to rekao!
Sutra doleze dijelovi iz Slovenije tako da je auto gotov u petak odmah! Neću više razmišljati, bolje spriječiti nego liječiti! Dosta sam muke imao kad mi je pukla usisna grana pa je nisam odmah zamijenio tako da ne želim imati problema kakvih bi mogao imati da ležajevi ili pumpa odu kvragu...
«
Poslednja izmena: 03.02.2013. - 21:02 od strane direstraits
»
Sačuvana
ajra
Scenic
Trenutno vozim: Mercedes Benz E220 W211 restailing avangarde 125KW, ex Renault scenic 2 Ph 1, 1.5 dci 78 kW 2006,
Pol:
«
Odgovor #56 poslato:
02.08.2012. - 12:20 »
Zanimljivo: zamena rezervnih delova za motor do 120 k km.. Pa ljudi i neki jugici su mogli da izdrze tu kilometrazu a da ne pipas motor. Ako to mora da se radi na 120 k onda idem uz neku liticu i da ga malo poguram i kupim jugica.
a u tom slucaju renault nikad vishe.
Posle obrnutih lezajeva (na nekih 250k km) moram da podelim svoje misljenje o ovoj temi. Po prici majstora glavni uzrok obrtanja lezajeva je u 99% slucajeva uljna pumpa i samim tim lose podmazivanje lezajeva. najveca nevolja u tome je sto to toliko osteti radilicu da generalka ne gine.
U mom slucaju se to najverovatnije desilo zbog loseg odrzavanja motora od prethodnika (a i faktor da bas i nemam srece nije mali). Naime, dobro je poznata stvar da se u Italiji (odakle sam uvezo automobil) slabo odrzavaju motori, ulje se menja i na 30k km itd. Obrtanje lezajeva se desava i najcesce na 1.5 motorima ali i 1.9 i jaci nisu imuni i kod pomenutog majstora su sve cesci razni renault zbog lupanja motora. Razlika u konstrukciji karika izmedju 1.5 i 1.9 motora npr je sto 1.9 ima tzv. zub sto dodatno otezava obrtanje lezaja (ali naravno u slucaju loseg podmazivanja ne moze kompletno da spreci).
U slucaju zastite da se pomenuto ne desi, mislim da je racionalno i dovoljno pogledati i eventualno zameniti ili remontovati uljnu pumpu i dihtung kartera (jer je to najmanji zahvat a slaba tacka ovih motora i ekonomski najisplativije ne znam dal izadje 100-200eur). Zameniti samo lezajeve, bez kontrole i poliranja radilice je bacanje para. Jer ako se ne prekontrolishu zazori u radionici, moze samo da aktivirate neki vec promenjen lezaj da se obrne (usled prevelikog zazora). Mislim da to uraditi bez skidanja radilice i kontrolu na strugu je bacanje para. Neka kriticna kilometraza je 200 k km po mom iskustvu i to samo ako niste jedini vlasnik vozila i ako niste sigurni kako je odrzavan. Ako ste uvezli auto mislim da je dovoljno da prekontrolisete uljnu pumpu.
Sto se same kupovine lezajeva tice, mozete slobodno da kupite lezajeve u zameni ali nekod od renomiranog proizvodjaca - konsultujte majstora (pa ne verujem da renault proizvodi iste vec ih narucuje od odgovarajucih firmi) ali ovu akciju savetujem samo ako je bash potrebno da se izvede.
Sve ovo pisem kao covek koji je imao problem obrtanja leteceg lezaja, ne kao majstor. mada sam u mnogome bio ukljucen u samu popravku od nabavke delova, polovne radilice, poliranja tako da znam proceduru. Imate na forumu negde tu temu gde sam postavio i slike te generalke, a efekat da sam preso cca 15k km bez problema i imam josh 5 meseci garancije.
Sačuvana
BorisS
Clio
Trenutno vozim: MARUTI
Pol:
Starost: 58
«
Odgovor #57 poslato:
02.08.2012. - 18:10 »
Kontrola radilice se vrsi mikrometrom i ne mora se skidati sa auta.Radilica se osteti samo ako lezaj okrene,a to se desava u nedostatku podmazivanja.Svako ostecenje radilice se vidi i golim okom,naravno ko zna i ima iskustva.To sto je covek uradio,je uradio preventivno,a jos bolje ako je lezaj poceo da se cuje.
Sačuvana
ajra
Scenic
Pol:
«
Odgovor #58 poslato:
03.08.2012. - 14:19 »
cekaj ako lezaj nije ,,izgreban" sta ti tu ima da mu menjas? ako je lezaj ,,izgreban" to onda zasigurno znaci da i na radilici postoji zazor.. a to znaci 1 specijala minimum i radionica. i dalje mislim da je sasvim dovoljna kontrola uljne pumpe i njen remont ili zamena, a ako lezajevi nisu dobri onda tek radis sve. A sta cete da radite sa aksijalnim lezajem, sa lezecim lezajevima? sta samo delimicno izmenis dva leteca lezajeva i to je to?... mislim da su ovlasceni nasli idealan nacin da uvaljaju nagomilane letece lezajeve i izmisle sebi novi posao. u svakom slucaju ne mislim da je kontrola te stvari losa stvar i treba je obaviti. da ponovim leteci lezaj se ne obrce zbog loseg lezaja (to je savijeno parce lima), vec zbog loseg podmazivanja - dakle uljna pumpa.
druga je prica sto renoovi motori su sve losiji i da cu sledeci put 3x razmisliti da li cu da kupim auto od tog proizvodjaca. nazalost nema vishe motora iz renault 19ice, 21ice koji mogu da presaltaju 500 000 bez problema. no to je problem i sa drugim proizvodjacima automobila (vise kvanitet manje kvalitet).
kad se okrene lezaj, rupa kroz koju prolazi ulje vishe ne moze da prolazii da podmazuje, jer rupe ne nalezu jedna na drugu jel se lezaj okrenuo. usput okrenut lezaj gotovo po pravilu unisti i tu klipnjacu (tj i nju izgrebe) i mora da se zameni. e sad da mi neko objasni kako ce da zameni klipnjacu sa sve trnom i klipom i to da pase bez rasturanja celog tog dela motora?
jedino sto vam preostaje da proverite kao sto rekoh uljnu pumpu i stanje lezajeva (ako su izgrebani ne gine specijala, ali ako nista ustedecete pare za polovnu radilicu cca 200 eur), ostalo ne bih dirao dok se ne desi okretanje.
@wcyber: pa nije problem promeniti ih, nisu cak ni skupi, nego je pitanje dal je svrsishodno i dal je samo dzabe bacanje para ili moze da stvarno pomogne da motor ne zariba. drugo tvoj motor manje podleze okretanju zbog ,,zuba" koji poseduje klipnjaca cini mi se, sto je poboljsanje u odnosu na taj motor a i motor je manje opterecen u odnosu na 1.5 verziju..
ma sledeci put kupujem samo motore bez turbine nikakav common rail:), to mu dodje ko specifican tuning, dobijes performanse ali trajnost minimalna. a mi smo naucili da auto vozimo dok ne istruli...
«
Poslednja izmena: 03.02.2013. - 21:08 od strane direstraits
»
Sačuvana
Tuna
Gost
«
Odgovor #59 poslato:
06.08.2012. - 11:19 »
Evo auto je u subotu bio gotov, jedan ležaj je bio potrošen do ''crvenog'', a uljna pumpa je bila malo ''izgrebana'', po riječiima mehaničara, tako da je dobro da sam mijenjao sve to. Nadam se da sam napravio dobar posao, vrijeme će pokazati!
Još jednom hvala na savjetima i mišljenjima!
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
2
3
4
5
6
7
8
...