Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa radilicom i lezajevima radilice

Započeo pablo1986, 07.04.2010. - 23:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Saćipko

Citao sam ti ranije komentare. Vidim da se razumes u materiju, ali preslo je min 2 x vise.
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Astrea kv

wcyber

Znam za pricu da nemci u firmama predju po 2-3 puta vise godisnje od 30.000km, obave mali servis sami u tom periodu od godinu dana 2-3 puta, zatim vrate nazad kilometrazu na ~30.000 i odu to jednom godisnje u ovlasceni servis da urade mali servis i zadrze garanciju .. i imaju sve uredno zabelezeno kad su radjeni servisi i na kojoj kilometrazi  :pije:

zarkoj

Razumem se dosta u neke stvari jer sam odrzavam svoja ostala tri vozila, doduse Japanci u celini.....

To nije bio moj prvi utisak prilikom kupovine auta, vec sam bio uveren od strane prodavca u sva dokumenta i da su validna.

Medjutim pri otvaranju motora, bio sam prisutan, zatekao sam stanje kakvo sam opisao. I moje misljenje je bilo ili da je presao vise nego sto pise na satu ili da je nekad davno ostao bez ulja igrom slucaja ili nekim drugim problemom.....

A bas zbog losih iskustava sa mehanicarima sam bio primoran da se sam brinem o svojim vozilima...

Nije uredno da se pominju nazivi firmi i imena ljudi. Ako mislis na dijagnostiku u smislu kacenja na racunar, kacen je na 4-5 dijagnostika i sve su pokazale perfektno stanje....

Sto je jos gore ama bas nikakvih problema nisam imao, sto se tice potrosnje goriva (3.5 otvoren put - 5,6 grad), nije bilo lose vuce, nie bilo niceg sto je pokazivalo na bilo sta lose.

Doduse u poslednjih 10 dana pre nego sto se ovo desilo bilo je problema na paljenju motora kad je vruc, radio je na 500 obrtaja i nije reagovao na gas, i u dva navrata se desilo da nije hteo da ugasi lampicu za ulje 20 sekundi i zbog tih problema je bio u servisu u dva navrata i nisu mogli da konstatuju kvar.....

Tacnije ovo moze da se vidi samo kad se otvori motor....

Ma to nije iskljuceno, postoje razne price i razni slucajevi..... svi se snalaze na svoj nacin.... ali je jedno definitivno da auto nije onakav kakav je prikazan pri prodaji i da dokumenta o odrzavanju nisu validna......

Saćipko

Citat: wcyber poslato 23.03.2017. - 12:53

Doduse u poslednjih 10 dana pre nego sto se ovo desilo bilo je problema na paljenju motora kad je vruc, radio je na 500 obrtaja i nije reagovao na gas, i u dva navrata se desilo da nije hteo da ugasi lampicu za ulje 20 sekundi i zbog tih problema je bio u servisu u dva navrata i nisu mogli da konstatuju kvar.....

Evo ga uzrok. Uljna pumpa
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Astrea kv

I ti sada ne želiš da pomeneš prodavca - ime i firmu, koji te je prevario? Ti hoćeš da ispadneš fer i korektan a on ti je praktiino sve to napakovao!
Znači to zadržavanje upaljene lampice pritiska ulja po cca. 20 sec je ipak bilo znak problema dok to majstori nisu bili u stanju da shvate i naprave dijagnozu?

zarkoj

To sa uljnom pumpom se desilo dva puta i kad se to desi ugasim motor i startujem ga ponovo i on gasi lampicu momentalno.... znaci samo dva puta se to desilo i zbog toga je problem trazen na drugom meestu u vidu elektronike.....

Medjutim da je bila losa pumpa za ulje pokazalo bi se na cetvrtom cilindru, poslednjem u nizu a ne na trecem.... U moru startovanja motora, desilo se dva puta da nije hteo da ugasi lampicu odmah. Sva ostala paljenja kao i taj dan kada se to desilo su idealna, cim startujes motor gasi se i nema nikakvog zvuka, cak ni kad se lampica nije gasila zvik se nije menjao, a verujem da znate kako se malo menja zvuk kad ulje ne stigne na sva mesta.... (intervalima od 3 do 4 sekunde)

Uljan pumpa ili radi ili ne, tj. ili ima pritiska dovoljnog za momentalno gasenje lampice ili nema ili je pritisak oslabio, zato i senzor pritiska ulja stoji tu... na cetvrtom cilindru....

Razlog ovog problema je definitvno nedostatak podmazivanja, smo treba naci razlog, no sad je kasno i treba gledati napred...

Sto se tice pominjanja imena firme i osoba nije korektno, tako smatram. A sto se tice njihove nekorektnosti prema meni i da kazem prevare prodavca, cu resiti na drugi nacin. Zastita prava potrosaca, gde sam se i informisao o svemu  i gde su mi rekli da je minimum garantog roga za polovan auto 12 meseci, i gde nije potrebno da prodavac da bilo kakvu pismenu garanciju ili bilo sta. Dovoljno je samo da proda auto. E sad tu ide neki period cekanja i tako to i svasta jos po nesto jako ozbiljno tako da sam ja na mestu prodavca izivnuo bih se i prihvatio popravku vozila....

Naravno prodavac je upucen u sve to sa moje strane pa cekam njegov potez... do toga ja cu auto da popravim o svom trosku jer mi je auto potreban...

Saćipko

Citat: zarkoj poslato 23.03.2017. - 13:43

Uljan pumpa ili radi ili ne, tj. ili ima pritiska dovoljnog za momentalno gasenje lampice ili nema ili je pritisak oslabio, zato i senzor pritiska ulja stoji tu... na cetvrtom cilindru....

Razlog ovog problema je definitvno nedostatak podmazivanja, smo treba naci razlog, no sad je kasno i treba gledati napred...

Zabluda. Uljna pumpa je mehanicka a ne elektricna. Elektrika ili radi ili ne. Pumpa moze i te kako da za*ebava. Ne kazem ovo jer sam "pametan". I mene zadesio slican problem upravo ovih dana. Kazem zato sto mi koji smo nakblizo problemu najmanje vidimo. Meni puce lanac, a znam da puca i pretpostavio sam da nije menjan. Svi mi kazu " pa kako si dozvolio" znajuci me, a ja samo klimnom glavom... Nema drugog krivca kod tebe...

zarkoj

Razumem te sta kazes i slazem se satim da je uljna pumpa bila losa, medjutim to je pokazivala tek dan dva pre ovog desavanja, sto nije dovoljno vreme da se ovakva havarija desi i sto znaci da je ona problem bila mnogo pre kupovine auta ili ti mnogo pre uvoza auta u Srbiju.

Lanac je ok i pritisak je u redu, kad je proverena medjutim ocigledno je da je ona nekad radila a nekad ne.... sto potvrdjuje moju tvrdnju da je nekad davno motor ostao bez ulja tj. da se nije dobro podmazivao.....

Bistro

Rekao bi - ne dan-dva nego sat-dva ako je uljna pumpa losa, to je dovoljno da spali lezajeve ali to je samo moje misljenje.

zarkoj

Dovoljno je sat-dva u koliko pumpa nije bila u funkciji..... kao sto rekoh sve je uredno bilo tog dana.... ugasio lampicu normalno...

Uljna pumpa ce se zameniti svakako pri poravci. No prvo mora da se vidi sta ce da se radi sa blokom motora, tj. cilindrima...

Saćipko

Ne znam koliko je popravka ovog motora isplativa. Koliko kosta drugi motor? Naravno uz zamenu kaiseva i propratnih stvari...

Ovo moze da predje cifru od 1.000e. Mene pucanje lanca kosta oko 50.000 din. Ovo je mnogo veca investicija

zarkoj

Jos ne znam zato sam i pitao ovde sta ide od delova i koliko od prilike kosta. Cekam da vidim sta ce moci da se radi sa blokom motora, honovanje ili hilzovanje na standard. Onda sledi odabir radilice i provera njenog stanja pa da se vide lezajevi da li ide na standard ili neku specijalu itd itd.... najbolje bi bilo da ide sve na standard da barem ne moram da menjam klipove....

Nisam pristalica polovnog motora jer kod ovih motora jedino da imas rengenski vid pa da vidis kakvo je stanje unutra.... citam i cudim se kako su ovo losi motori a i sama konstrukcija, prvo remenice zupcastog bez kajle, pa onda leteci lezajevi bez osiguraca itd itd....uljna pumpa tj. lancanik bez kajle.....

Polovni motor se krece reda 450/500 eura, bez papira pa onda ide peripetija carinjenja, pa nova saobracajna i otvaraju se dodatni troskovi a i dalje ne znas sta je unutra....

Astrea kv

Sve zavisi kakav je plan sa autom. Lično, pre bih se okrenuo pristojnoj popravci i onda barem znaš šta voziš.

zarkoj

Auto je kupljen pre 3 meseca, tako da je plan da ostane u porodici....