Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa radilicom i lezajevima radilice

Započeo pablo1986, 07.04.2010. - 23:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Astrea kv

Onda mislim da ne bi trebalo da imaš dileme. Nabavka drugog motora je nepoznanica, popravkom dobijaš pouzdanost. Gde planiraš da radišobradu i sklapanje motora?

mire

Citat: zarkoj poslato 23.03.2017. - 19:41
Dovoljno je sat-dva u koliko pumpa nije bila u funkciji.....

Ako nije bila u funkciji, pod opterećenjem (u vožnji) dovoljno je i minut-dva...

zarkoj

Nemam dileme, nego bas sad mi je auto potreban a desilo se to sto se desilo, pa cu morati da cekam do sledece nedelje. Masinska obrada ce se raditi u Cacku, a ceo posao ce raditi auto centar Minic.

Pumpa je bila u finkciji 100% jer se lampica nikad nije palila u voznji i tog dana kao i nekoliko dana ranije sve je uredno radilo....

Da nije radila, palila bi se lampica u voznji i stradao bi cetvrti cilindar, poslednji u nizu....

Svi smo zakljucili da podmazivanje nije bilo dobro, samo je pitanje koliko to dugo traje......ali sad je vec sve kasno.

Imate li kakvu predstavu koje delove treba nabaviti, koji proizvodjac i koliko to kosta od prilike?

mire

Lampica se pali na baš niskom pritisku ulja. Moguće je da je radila, ali je pritisak bio znatno niži od potrebnog.

Astrea kv

Okreni ovlašćeni servis u Preljini, pitaj Minića a imaš i nekoliko prodavnica u KV koje prodaju delove za Renoa pa onda uporedi podatke. Masinsku obradu vršiš kod "Marka" u Čačku?

zarkoj

Da sam konstruktor tog motora, lampica bi sluzila kao signalizacija dovoljnog pritiska ulja u motoru za bezbedan rad motora. U suprotnom zasto onda i postoji?

Znaci gasi se lampica posle startovanja motora = bezbedan rad motora i nema dalje.....

Ako ja treba da gatam da li pri gasenju lampice pumpa daje normalan pritisak cemu onda proizvodnja ovog motora......??? Ako lampica sluzi samo da ukrasi instrument tablu a indikator pritiska ulja da zapusi rupu u bloku motora..... nemam komentar...

Za mene je bilo, normalno gasenje lampice =  bezbedan rad motora

Zamisli to u obliku kocionog sistema..... radi cilindar ali ne dodiruje kocione plocice ili nema dovoljan pritisak za kocenje....

mire

Zašto bih zamišljao? To se dešava u slučaju kada je kočni sistem oštećen i ne može da postigne pritisak. Nikakva lampica se ne pali zbog toga.

Suština je da pritisak ulja značajno varira pod različitim opterećenjima motora. Verovatno bi mogao da se napravi algoritam koji bi signalizirao neodgovarajući pritisak u odnosu na režim, ali meni nije poznato da tako nešto postoji na bilo kom automobilu. Tamo gde je potrebno, a to su uglavnom sportski, trkački automobili, postoji instrument koji prikazuje pritisak ulja. Da je lampica dovoljna, taj instrument se ne bi nigde ugrađivao. Mislim da i dijagnostikom može da se prati pritisak u realnom vremenu (odnosno, podatak sa davača) i na taj način da se proveri rad uljne pumpe.

Realno, da se meni desi tako kao i tebi, da se lampca za ulje ne gasi kako treba, oterao bih auto kod majstora i ne bih ga vozio dok se kvar ne nađe i popravi.

Znam, lako je biti pametan kad se problem desi, ali... Sad ti je svejedno, desilo se šta se desilo. Čak nisam siguran ni da je realno optuživati prodavca, plac gde je auto kupljen.

Saćipko

Citat: zarkoj poslato 24.03.2017. - 08:32

Imate li kakvu predstavu koje delove treba nabaviti, koji proizvodjac i koliko to kosta od prilike?

Sa ovim treba da resis dve stvari u glavi. Da original mozes naci samo u ovl. i da su sve ostalo (ne bas sve!) kopije. Pitanje je ko ih pravi. U danasnje vreme, trebas biti srecan ako naidjes na turaku kopiju, jer su kineske katastrofa. To vazi sa sve uvoznike "commerce" da ih ne spominjem, a "najgori od svu bracu" je evropski 07.

Dilemu koju sam ja imao je bilo da kupim deo, a ne bide kineski po vecoj ceni. Tako da su renomirani brendovi: Ruville, KolbenSchmidt, Victor Reinz...

Primera radi, imao sam dihtung glave Victor reinz po ceni od 2700 do 3800 dinara. Ni jedan nije original!

Ovo pisem kao dugogodisnji (bivsi) uvoznik auto delova
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

zarkoj

Nije kod Marka vec je neko drugi i zaboravih kako se zove.....  :tup: . Javicu.

To za kocioni sistem sam naveo bukvalno. Ponavljam za mene je gasenje lampice istog sekunda kad se startuje motor, zeleno svetlo da je sve u redu.... Izem ti indikator pritiska kad govori da je pritisak u redu a ispada da nije..... no svakako ce ici nova pumpa za ulje....

Da to sam i mislio da svi prave kopije ali opet mora da postoji neki standard, kvalitet itd... ipak nisu to gumice balans stangle....
Sto se tice delova za svaki do njih ima garancija i molim lepo.....

Ovako stoje stvari:

Blok se zavrsava u ponedeljak, resava se honovanjem. Problem je nastao oko radilice. Moja ne moze na drugu specijalu a na trecu da vidi tek kad pocne sa obradom. Tri polovne koje sam nosio na proveru ni jedna nije u redu, tj. nije za standard. A da kupujem polovnu i da radim specijalu to je zadnja solucija.

Veceras mi stize cetvrta radilica covek garantuje za kvalitet pa cu videti sta kaze na masinskoj.

DS9

Na žalost, odavno je kod najveće većine serijskih automobila uklonjen indikator pritiska ulja (kao i indikator temperature ulja), a sada kod mnogih odsustvuje i indikator rashladne tečnosti (doduše naravno da ima i suprotnih egzemplara, koji su rezervisani za više klase). Lampica za ulje indikuje pritisak oko (ili niži) 0,5 Bar, što je sasvim kritično pod opterećenjem, dok će subnormalan pritisak (npr. 0,9 Bar, umesto 1,3 Bar na 1000 RPM, ili 1,5 Bar na 3000 RPM, umesto normalnih/zahtevanih oko 3,5 Bar) ostati neprimećen pa će u dužem trajanju  razvaliti motor (kako gde).

Sa druge strane, iako pritisak ulja može biti normalan na mestu koje očitava senzor, pitanje je da li je on adekvatan na ostalim mestima kroz koje bi ulje trebalo korektno da protiče.

Inače, meni je ovo dole vrlo zanimljivo

Citat: Saćipko poslato 24.03.2017. - 10:17

Sa ovim treba da resis dve stvari u glavi. Da original mozes naci samo u ovl. i da su sve ostalo (ne bas sve!) kopije. Pitanje je ko ih pravi. U danasnje vreme, trebas biti srecan ako naidjes na turaku kopiju, jer su kineske katastrofa. To vazi sa sve uvoznike "commerce" da ih ne spominjem, a "najgori od svu bracu" je evropski 07.

Dilemu koju sam ja imao je bilo da kupim deo, a ne bide kineski po vecoj ceni. Tako da su renomirani brendovi: Ruville, KolbenSchmidt, Victor Reinz...

Primera radi, imao sam dihtung glave Victor reinz po ceni od 2700 do 3800 dinara. Ni jedan nije original!

Ovo pisem kao dugogodisnji (bivsi) uvoznik auto delova

i čovek se zaista zapita da li jedino kod ovlašćenih može nabaviti originalan deo. Koji će uvoznik odoleti ponudi od par dolara na 1000 komada nečega što će prodati dvadesetrostuko više
https://www.alibaba.com/product-detail/Renault-Megane-Dacia-Logan-Kangoo-Clio_60419354180.html?s=p

Da li će vrli distribituri/uvoznici Kolbenschmidt/Pierburg pumpi (a ima ih nekoliko silnih) zaista prodati sitnom krajnjem kupcu pumpu tog proizvođača?

Sebastijan

Citat: zarkoj poslato 24.03.2017. - 09:44
Da sam konstruktor tog motora, lampica bi sluzila kao signalizacija dovoljnog pritiska ulja u motoru za bezbedan rad motora. U suprotnom zasto onda i postoji?

Znaci gasi se lampica posle startovanja motora = bezbedan rad motora i nema dalje.....

Gašenje lampice za pritisak ulja ne može nikako biti = bezbedan rad motora i nema dalje. Postoje mnogo kvarova a da je pritisak ulja normalan.

Kada se upali lampica ulja to znači:
1. nema ulja (iscurelo ili potrošeno) pa nema pritiska i to je uglavnom jeftinija varijanta problema.
2. nedovoljan pritisak = izraubovan motor, treba se spremiti za generalni remont.

Kako si već pisao, par puta ti se palila lampica, a i od same kupovine imao si još nekih problema sa motorom.
Moje mišljenje bez ljutnje, nisi imao sreće pri kupovini.

Inače što se tiče nedovoljnog pritiska ulja, viđao sam a verovatno je još neko to video, da ljudi voze izvestan duži period još sa upaljenom lampicom za ulje.
Takođe sam video veoma često (nažalost često jer nemaju novac za novi) da ljudi rade traktorima više godina gde pritisak ulja pada daleko ispod zelenog polja na manometru pri nižim obrtajima.

Zato i ne verujem da je uzrok havarije na tvom vozilu nedovoljan pritisak ulja, već da je taj motor nažalost već bio "načet".
Gluvom priču pričati!

mire

Da, vrlo je moguće da je situacija zapravo obrnuta, odnosno da je slab pritisak ulja posledica, a ne uzrok.

tehnolodzy

Citat: zarkoj poslato 23.03.2017. - 11:20

Interesuje me, vidim da su postovi dosta stari, sta je potrebno od delova (koji proizvodjac) i koja je cena, naravno okvirno...

1. Polovna radilica i klipnjaca - 140 eura - u standardu - sledi provera i poliranje
2. Honovanje ili hilzovanje motora- cena?
3. Leteci lezajevi
4. Lezeci lezajevi
5. Aksijalni lezajevi
6. Karike
7. Garnitura dihtunga - usisni, izduvni, dihtung glave
8. Gumice venitla
9. Vodjice ventila
10. Ravnanje glave i sredjivanje
11. Uljna pumpa
12. Ulje + antifriz
13. Set zupcastog je stavljen nov pre 4000 km.... nema razloga menjati???

Otvori link i preuzmi fajl, napravio sam ti spisak svih rezervnih delova motora sa kataloskim brojevima proizvodjaca i cenama za rezevne delove koje imaju na stanju u PDF formatu.

https://files.acrobat.com/a/preview/48cb6cdd-d9b2-4a67-bd01-c1ccd1c6db18
[/

zarkoj

To je bila i prva konstatacija kad smo otvorili motor. Gurao je on tako vec duze duze vreme....

Veliko hvala na informaciji za delove, mozes li mi reci samo za ove delove koje nemaju na stanju, verujem da je moguce porucivanje i da stigne za dan....
Koja je ovo prodavnica (ako nije dozovljeno ovde moze i na PP) i da li je ovak kvalitet delova zadovoljavajuci, govorim o proizvodjacu?

tehnolodzy

[/