Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Kaisevi, remenice (roleri, spaneri)- Problemi, iskustva, saveti

Započeo Cherokee, 13.04.2010. - 22:45

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

mire

Kakav ti je to veliki servis bez zamene kaiševa? Šta je onda uopšte menjano?

Nego, pomoglo bi i da napišeš koji je motor u tom automobilu i koji kaiš je bio labav. Možda su u pitanju ležajevi radilice, ali ako se kaiš opustio onda je ona u velikom problemu... :nezna:

Grle

Citat: doesnotmatter88 poslato 03.07.2017. - 19:50
Da napomenem da je veliki servis uradjen pre 15000 km i da je zamenjeno sve osim remenie za koju je majstor rekao da nema potreba da se menja i da to moze lagano do sledeceg velikog servisa.
Nije menjan remen ili remenica ?

doesnotmatter88

Svi kaisevi su menjani. U pitanju je 1.9 dci 88kw. Zupcasti kais je u pitanju.
Koliko znam remenica nije zamenjena, ali pogledacu servisnu kad dodjem kuci pa cu videti.

mire

Verovatno je neki španer popustio, ili remenica. Rezultat izađe na isto - najverovatnije prezupčio i napravio haos. Koliko će da košta, videće se kada se otvori motor. Ja bih pokušao s majstorom da dogovorim kompenzaciju, ako je njegov savet doprineo kvaru.

doesnotmatter88

Za nedelju dana ide u servis pa cu videti, ako bude trebala generalna necu ga ni popravljati.S'obzirom da nece ni da zavergla ocekujem najgore.

Sebastijan

Možda je remenica od alternatora pa proklizavala i lupala a zbog toga ispražnjen akumulator i ne može da zavergla. Napuni akumulator pa onda probaj može li da zavergla-pokrene motor.
Gluvom priču pričati!

mire

Pa valjda bi na instrument tabli imao signal, upozorenje da se akumulator ne puni. :nezna:

Sebastijan

Zavisi, može da daje napon ali nema dovoljnu jačinu struje. Opet zavisi kako je projektovano da daje informaciju.Obično i najčešće je izvedeno na osnovu razlike napona akumulatora i napona alternatora, moguće je da se projektuje i na osnovu jačine struje punjenja.
Neka vozila daju posebnu informaciju malog napona akumulatora, a to ne mora biti znak da nema punjenja akumulatora.

Posumnjao sam u predhodno napisanom jer mu samo caktao pri pokušaju starta motora kako je i sam napisao kao da je slab akumulator.
Ako je dobar-pun akumulator onda u tom slučaju može biti "ukočen" motor, vrlo mala sumnja i u sam anlaser.

Ako je malo prezubio ne mora značiti uvek da je velika havarija. Meni na samari se u toku vožnje   zaustavio motor, zaverglam i on nekako startuje ali se čulo kao da se izduvni lonac vuče po putu. Bilo blizu kuće oko 1km. Dovezao sam ga tako do kuće, otkinuta dva zuba na zupčastom remeniku zbog zaribavanja vodene pumpe, nikakvih posledica po motor nije bilo.
Gluvom priču pričati!

doesnotmatter88

Struje ima stavio sam akumulator na punjac i pokazuje da je pun, ulje sam gledao ima ga vise nego sto treba i to me brine, medjutim na sipci nigde nisam mogao da vidim da je izmesao ulje i antifriz i antifriza ima isto koliko je i bilo.
Ono sto sam probao to je da sam digao auto na dizalicu( desnu stranu) i ubacio u sestu i probao da zavrtim tocak, e sad desava se da se cuje neko lupanje u motoru kad se okrece tocak.
Isto kad se auto ubaci u 6 moze da se pomeri sto znaci da nije zakucao.Sad meni nije jasno zasto on nije hteo ni da zavergla, druga stvar je da kad mi se sve to desilo ni jednog trenutka mi se nije upalila bilo kakva lampica niti je izaslo bilo kakvo obavestenje na bordu.

zokce

Mozemo ovde da raspredamo price i price sta bi moglo da bude. Samo ce majstor da razresi dilemu, i tako ces morati tamo.

Aleksandar_990

Pozdrav svima, posedujem megan II cc 2.0 16v 99kw 2004-god.... Resio sam da radim veliki servis, pa mi rece majstor da moj auto ima lanac, a ne zupcasti kais, te da ne dirAm nista osim ulja i filtera.... Moze li mi neko potvrditi ovu informaciju, ako ima ovaj tip motora, jer mi je sve to nesto sumnjivo da nema kais? Unapred hvala?

Milenko_M

Citat: Aleksandar_990 poslato 12.07.2017. - 23:59
Pozdrav svima, posedujem megan II cc 2.0 16v 99kw 2004-god.... Resio sam da radim veliki servis, pa mi rece majstor da moj auto ima lanac, a ne zupcasti kais, te da ne dirAm nista osim ulja i filtera.... Moze li mi neko potvrditi ovu informaciju, ako ima ovaj tip motora, jer mi je sve to nesto sumnjivo da nema kais? Unapred hvala?

Nema zupčasti kaiš , ali ima PK kaiš koji mora da se menja zajedno sa španerom.A inače ima lanac umesto zupčastog .

IlijaGM

Da li neko ima preporuku za zupcasti kais koju uzeti gates,dayco,bosch ili continental?Razlika u ceni je sitna.

DS9

Iako se gates smatra vrlo respektabilnim, neki su po forumima isticali da su imali sa nekim od kaisa imali problema posle relativno kraćih intervala (10000-20000 km).

Za svoj auto sam pre par godina izabrao upravo gates - i što se kaiševa tiče (zupcasti+pk) sve je ok, već 60ak,000 km. Moj prijatelj mehaničar ugrađuje godišnje desetine po pravilu Dayco - i kaže mi da ni sa jednim od njih u poslednjih desetak godina nije imao problem koji bi se vezao sa sam kais. Ponekad ugradi i Continetal ako mu dobavljač to ponudi za konkretni model.

Zaključak - verovatnoća otkaza po brendovima mu verovatno dođe na isto, a sami kaiševi retko prave problem zbog njihovog kvaliteta. Sa njima se ima problem kada su po pravilu remenice u problemu i/ili  ne ispoštuje sasvim servisna procedura.

Mislim da je najbolja preporuka - uzeti onog proizvođača za kojeg možeš biti siguran da za njega postoji domaći zastupnik (ili predstavništvo) i koji na domaćem tržištu štiti interese tog koncerna, a mislim da je sve jedno da li će se za konkretni model motora uzetu gates, dayco, bosch, continental. Sva četiri proizvođača.se bave ozbiljnom  automativnom industrijom, i sumnjam da neko može prikazati validan podatak (na većem uzorku) da je kod nekog od njih bio veći broj otkaza zbog nekvaliteta, u odnosu na ostale. Ako prikaže - hvala vrlo.

IlijaGM

Sada mi je na autu Dayco,na proslom autu sam vozio Gates i bio jako zadovljan sa istim,ali citam po forumima da ima i Dayca i Gatesa laznjaka,pa zbog toga pitam.Za Continental sam cuo uglavnom pozitivna iskustva,za Bosch retko ko sta da kaze,trebalo bi da je sudeci po marki OK,ali me malo cena buni posto je on najjeftiniji(malo jeftiniji od Dayca) i nega sam samo u Delmaxu nasao,ostale prodavnice nemaju njega nego samo Gates i Dayco.