Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Kaisevi, remenice (roleri, spaneri)- Problemi, iskustva, saveti

Započeo Cherokee, 13.04.2010. - 22:45

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DS9

Kod takvih stvari, ja prvo gledam da razgovaram sa nekim raspoleženim iz predstavništa/uvoznika - da mi kaže kojoj maloprodaji da se obratim. Malo je to sigurnije, iako opet ne garantuje nešto posebno.  Svuda, mislim po celoj planeti, neko razmišlja kako da mulja.

Astrea kv

Prvo neko nešto osmisli, konstgruiše, napravi i delimično isporoba u praksi a kasnije neka, po njemu, kritična mesta ojača. Onda dođu oni drugi koji gledaju da budu pametniji od onog prvog time što počinju da štede i prave jeftiniju stvar od originala - štedi se na vrsti pa i količini materijala, štedi se i na stepenu obrade ako proizvod to omogućava. Kupcima je naravno bitrno da je sve to jeftinije i da deo liči na original. 

IlijaGM

Zva sam Bosch predstvanistvo u Srbiji i rekli su mi da Delmax(Stara Pazova ako im je tu sediste firme) kupuje od njih,tako da bi trebalo da je Bosch kais original kod njih,tako da cu najverovatnije njega staviti.

doesnotmatter88

E pa da javim situaciju, auto je prolupao, odlucio sam da ga uradim tako da ide sve novo, ugrubo oko 1800e  izlazi ta zajebancija

zokce

Pod to 'sve novo' mislis na pokretne delove? Plus mašinska obrada bloka.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

6472

Pozdrav svima,

Izvinjavam se ako sam promašio gde treba da postavim post.

Naime imam Dačiju Sandero 1.4 mpi, 2009. godište. Osnovni model (Base).

Treba da radim veliki servis na kolima.
Prošli put sam bio u prilici da pozajmim aparat koji meri u Hz (160 +- 10 ako je nekome potrebna ta vrednost).
Sada pošto sam se preselio to nisam u prilici i imam manuelni, koji kao svaki manuelni nije posebno precizan, ali šta je tu je.

Interesuje me da li je nekome poznato kolika sila (Nm) i sa kolikim savijanjem kaiša (cm, mm, ...) se primenjuje na zupčasti kaiš da bi se proverilo da je on ispravno zategnut ?

Hvala na vremenu.

zokce

Obicno kad je zupcasti kais u pitanju ide i neki zateazc koji se isto promeni, pa je sila zatezanja vec definisana i ne mora da se podesava i proverava.

6472

Citat: zokce poslato 19.09.2017. - 23:11
Obicno kad je zupcasti kais u pitanju ide i neki zateazc koji se isto promeni, pa je sila zatezanja vec definisana i ne mora da se podesava i proverava.

Ide zatezač koji je španer, ali me interesuje do koje jacine u Njutn metrima i pri kojom ugibljenju zupčastog kaiša, se smatra da je kaiš propisno zategnut. 
Ne sme ni da se pretegne a ni da je labav zupčasti.

Malerozno imam varijantu (raniju) kod koje se to radi, dok su u kasnijim izdanjima a i ona su isto verzija Sandero/Logan I, to sa takvim merenjem eliminisali.

mire

Ako ima španer, zatezač, onda ne postoji mogućnost da se pri montaži menja zategnutost. To je i zokce napisao. Dakle, nije jasno čime uopšte misliš da dotežeš, ili otpustiš kaiš.

A onaj uređaj koji si pominjao, koji meri frekvenciju... Šta on zapravo meri? Frekvenciju čega?

6472

Pri montaži se skida stari španer i postavlja se novi, samim tim moraš da znaš u koji položaj da postaviš španer da kaiš ne bi bio ni labav ni pretegnut.

Znači sa španerom zatežeš ali sa dodatnim uređajem meriš zategnutost da bi znao kolika je.

Uređaj koji sam koristio pri ranijoj zameni je bio sličan sa http://aam-europe.contitech.de/pages/werkzeuge/btt-hz/btt-hz_en.html a sada pošto nisam u prilici da pozajmim taj uređaj imam svoj (http://www.uniortools.com/?doc=20266&prod=87123) koji umesto u hz meri u dan ali mi je da bih dan izracunao potrebno da znam u nm silu koja može da se primeni na zategnuti kaiš kao i koliko je ugibljenje kaiša pri toj sili.

Milenko_M

Ovo predhodno je tahometar i on meri broj obrtaja ,kao i merenje frekvencije nema veze sa zatezanjem zupcastog kaisa.
Zupcasti kais se zateze na spaneru i na njemu ima reper koji mora prilikom zatezanja da se poravna na neku crtu.
Kada je reper poravnat sa tom crtom onda se zategne spaner ( za to moze da se upotrebi moment kljuc ali majstori to ne rade).
Nema drugog alata za to .Jedini alat za veliki servis su cepovi sa kojima se blokiraju radilica , remenica , pumpa .
6472 , pronadji tehnicko uputstvo za tvoj auto motor u delu foruma za tehnicku dokumentaciju.
A taj uredjaj sto si pokazao stvarno je za merenje zategnutosti kaisa i to sluzi da se zategtnutost kaisa proveri.Dobar je za proveru ali nije obavezan.

Grle

+1
Postavio sam link za uređaj za merenje broja obrtaja, ne zategnutosti...
Neko je spomenuo Hz...

mire

Grešite obojica. Ono prvo jeste uređaj za merenje zategnutosti kaiša na osnovu njegovih oscilacija. Lepo piše - Frequency gauge for determining the belt tension.

U svakom slučaju, trebalo bi da Dialogys ima podatke o potrebnoj zategnutosti kaiša.

zokce

Ne moze ovde uopste da se pretvori jedna merna jedinica u drugu. Prvi uredjaj meri dinamicki, dok motor radi, meri broj odstupanja kaisa od idealne putanje u jedinici vremena (Hz), dok drugi uredjaj meri staticki, silu zategnutosti remena, dok motor ne radi.