Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Kaisevi, remenice (roleri, spaneri)- Problemi, iskustva, saveti

Započeo Cherokee, 13.04.2010. - 22:45

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

6472

Dialogys kao i Autodata imaju ali su izraženi preko hz.

E sada meni je potrebno da li je neko merio i sa jednim i sa drugim aparatom (hz i (nm+ugibljenje)) na novo zategnutom kaišu i ako jeste da li može da kaže vrednosti.
Znam da može odokativno da se izmeri zategnutost uvrtanjem pod 90 stepeni ali to ne bih da radim..

https://mega.nz/#!trpxSZjC!YrXAaXaCBKXYy1pOvcy_5xfA7GPbJQz7tG4WSdyVV60 u linku je upustvo za dati motor i ni u upustvu ni na španeru ne postoji oznaka u koji položaj da se španer stavi, zato je potrebno prilikom zatezanja španera uvek da se kontroliše zategnutost kaiša.

Grle

Citat: mire poslato 20.09.2017. - 10:47
Lepo piše - Frequency gauge for determining the belt tension.
Tačno Mire, lepo piše determining.. ne piše measuring

Ako se zategnutost kaiša izražava indirektno preko frekvencije onda se radi o poređenju izmerene i izračunate vrednosti, ne o merenju...

Predpostavljam da se ovako određena vrednost zategnutosti (u Hz) odnosi strogo na jednu vrstu kaiša (dimenziono)

6472

Citat: Grle poslato 20.09.2017. - 11:31
Tačno Mire, lepo piše determining.. ne piše measuring

Ako se zategnutost kaiša izražava indirektno preko frekvencije onda se radi o poređenju izmerene i izračunate vrednosti, ne o merenju...

Predpostavljam da se ovako određena vrednost zategnutosti (u Hz) odnosi strogo na jednu vrstu kaiša (dimenziono)

Moja greška što sam u startu spomenuo merenje umesto poređenje, ali to je stvarno semantika.

Ali tu vrednost uređaj meri, a ti onda porediš sa onom koja treba da bude.

Da za jednu dimenziju kaiša koja jedino o može i treba da se namontira a da ne pričamo o budženju.

mire

To determine - odrediti. Nema nikakve veze sa poređenjem, niti shvatam opasku za reč koja je upotrebljena. :nezna:

Postoje i kalkulatori za izračunavanje zategnutosti na osnovu izmerene frekvencije.

zokce

Ne znamo sta je propisao proizvodjac na koji nacin se montira kais i kako se podesava zategnutost kaisa.
Ako je propisano da se prilikom namestanja kaisa odredjenim postupkom poklope definisani reperi ili oznake i izvrsi zatezanje odredjenog zavrtnja definisanim momentom, merenje zategnutosti na jedan od navedena dva nacina i nije neophodno jer su zadovoljeni propisani uslovi za podesavanje sile zatezanja.
Merenjima nakon toga mogu da se utvrde referentne vrednosti za uporedjivanje tokom eksploatacije.

Grle

Citat: mire poslato 20.09.2017. - 12:05
To determine - odrediti. Nema nikakve veze sa poređenjem, niti shvatam opasku za reč koja je upotrebljena. :nezna:

Postoje i kalkulatori za izračunavanje zategnutosti na osnovu izmerene frekvencije.
U pravu ste.. semantika je u pitanju...
Poenta je bila da se sila, u ovom slučaju zatezanja, ne izražava u [Hz] nego u [N].
Poređenje, uporedno određivanje ili već kako god je... ma nema veze...
6472 ima uputstvo za ono što ga je interesovalo i to je bitno...  :ziveli:

6472

Citat: Grle poslato 20.09.2017. - 13:08
U pravu ste.. semantika je u pitanju...
Poenta je bila da se sila, u ovom slučaju zatezanja, ne izražava u [Hz] nego u [N].
Poređenje, uporedno određivanje ili već kako god je... ma nema veze...
6472 ima uputstvo za ono što ga je interesovalo i to je bitno...  :ziveli:

Nemam, meni treba nm sa mm ugibljenja a imam meru samo u hz.

Grle

Izvinjavam se..učinilo mi se da sam u drugoj temi video kako imaš potrebne podatke..

Možda neki kalkulator što je Mire spomenuo?
Citat: mire poslato 20.09.2017. - 12:05

6472

Citat: Grle poslato 20.09.2017. - 13:58
Izvinjavam se..učinilo mi se da sam u drugoj temi video kako imaš potrebne podatke..

Možda neki kalkulator što je Mire spomenuo?

Nemam nažalost. to sam postavio u tehničkoj dokumentaciji, ako nekome zatreba a ima aparat u hz.

Poslao sam mail proizvodjaču zupčastog pa ću da vidim šta će reći.

Koristio tj naleteo sam na par kalkulatora ali oni daju bolesno visoke vrednosti u nm a nigde ne pišu i sa koliko mm ugibljenja.

Grle

Sebastijan

6472

To što si video 160Hz su vibracije remenika pri broju obrtaja motora od 4.800 o/min.
Pri tom broju obrtaja ima 160 detonacija u sekundi što prouzrokuje vibriranje remenika 160 puta usekundi a to je 160 Hz.
E, sada treba izmeriti kolike su vibracije izražene u mm na sredini remenika, i naravno znati koje su dozvoljene mere pri toj frekvenciji.
Kod dizel motora pretpostavljam da je 100Hz, što je 3.000o/min. motora.
Gluvom priču pričati!

6472

Citat: Sebastijan poslato 20.09.2017. - 19:31
6472

To što si video 160Hz su vibracije remenika pri broju obrtaja motora od 4.800 o/min.
Pri tom broju obrtaja ima 160 detonacija u sekundi što prouzrokuje vibriranje remenika 160 puta usekundi a to je 160 Hz.
E, sada treba izmeriti kolike su vibracije izražene u mm na sredini remenika, i naravno znati koje su dozvoljene mere pri toj frekvenciji.
Kod dizel motora pretpostavljam da je 100Hz, što je 3.000o/min. motora.

Ne,

160 hz se meri pri "okidanju" kaiša sa prstom ili bolje tupim šrafciger. Motor, pošto kaiš nije ni naštelovan, nije ni upaljen. Tako se "hvataju" herci. Moje pitanje je bilo u tom trenutku kada je kaiš zategnut da daje 160hz, koliko mu je tada ugibljenje i pri tom ugibljenju koliko se Nm primenjuje

Sebastijan

Ako je takav princip podešavanja, to je frekvencija rezonancije čija amplituda (a to tebe zanima) zavisi od sile okidanja i nemaš potrebe za njenim merenjem. Amplituda će zavisiti od sile kojom si okinuo remenik i od njegovog sastava-materijala, to jest proizvođača.

Na primer:
Kao kod gitare, zatezanjem žica se podešava visina (frekvencija) tona, a silom okidanja se određuje jačina zvuka-amplituda.

Tebe, a mislim i nas, zanima zategnutost remenika a to je ovim principom podešavanja samo bitna frenkvencija.

Dobrom sluhisti-gitaristi ne treba frekvencmetar, podesiće na sluh.... :kez:
Gluvom priču pričati!

mire

Sebastijane, kad već koristiš gitaru kao primer - frekvencija ne zavisi od sile kojom je okinuta žica. Svirao lagano, ili agresivno, ista žica uvek daje isti ton na istom štimu.

Tako je i sa ovim merenjem.

Sebastijan

Mire
Zašto čitaš na brzinu, ko te juri?
Lepo sam napisao, ti loše pročitao.
Gluvom priču pričati!