Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Tragovi ulja na spojevima creva od interkulera, turbine

Započeo bingo, 14.04.2010. - 23:41

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Cherokee

U tom slucaju sto fLiP kaze, vazno je samo da se utvrdi da nije krivica vozaca sto je motor stradao... Ostalo je vama po volji...  :zloca:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

bingo

nije meni masan spolja nego u cevi  i to vrlo malo ali za 10000 km to bude 800-1000 grama ulja u interkuleru je isto ima samo malo na zidovima tako da su mi rekli na par mesta da to ne moze biti idealno suvo auto inace ide ko zmaj 180km/h kad oces .
inace ga vozim sasvim normalno od 2-3000 obrtaja i ne dimi na auspuh sto moze da bude dobar znak u kakvom je stanju turbina.

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

aleksandar

Moj vozilo je imalo slican "problem". U servisu - sava - su prokomentarisali da se to dogadja povremeno na dizeliima i samo su pocistili prilikom prvog narednog servisa. nakon petnaestak hiljada kilometara ponovo je krenulo da prska, tj. da vlazi. Kod mene na mestu oko ventila gde taj "turbo intake" ulazi u gumenu cev posle filtera vazduha.

Inace, laik sam u oblasti mehanike, ali generalno mislim da bi trebao da vodis racuna da ti ulje na rucnom meracu nikad nije preko maksimuma. A te cevi su povezane sa "oil decanter plate" ...

Prvi put sam to primetio nakon sto su hit servisu nasuli mnogo ulja preko maksimuma i pravili se blesavi kako nije preko maksimuma...

imam utisak da to bas i nije problem i da je dobro sto se dogodilo na tom ventilu.

rotkod

Razlika između min-max je okruglo 1lit, sve šta se nalazi u tom podeoku je normalno. Uostalom, mislim da sada postoje i prskalice u unutrašnjosti motora, koje prskaju po cilindrima...  pre je bilo poželjno da bude na max, jer je radilica bućkala ulje i tako podmazivala...
Tragovi ulja na turbini, u njoj, meni govore da su ležajevi dobili mali luft, a samim tim semerinzi teže zadržavaju ulje, zbog vibrazija... Naravno, da naši majstori govore da je to normalno, jeste normalno, kad je auto u garanciji, ne daj Bože reklamacije i sl. Gluposti! Reno me uvek oduševljavao sa svojim inovacijama, ali sam se uvek čudio "biserima", zašto su turbine za lagunu dali Rumunima da ih prave, zašto su nastavili sa ugradnjom delphi pumpi... pa stvarno su idioti!

bingo

evo ovih dana cekam servis na 40000 km pa cemo da izmerimo koliko ulja ce da izadje iz motora + mojih dolivenih 600grama i to ce biti zvanicna potrosnja na 10000 km a posle verovatno potezem garanciju i to uz komisiju iz renoa.

rotkod

Mislim da dođeš u varijanti bez garancije, da bi ti rekli, treba remont turbine, nije alarmantno, ali... Stoka!

bingo

mozda je najbolje da kao menjam staro za novo pa ga oni pregledaju al posteno za njh pa kad dobijem papir kazem SAD ODI DEDI  :yeah:

aleksandar

Citat: direstraits poslato 30.05.2010. - 15:29
Sasvim normalno da ima ulja u cijevi intercoolera ako se nalije preko maksimuma (kad podignete haubu stoji izricito da se ulje ne smije!!! nikad naliti preko max. oznake). To ulje zavrsi i u katalizatoru i smanjuje vijek istom. Takodje, vozilo ima manju snagu (radilica se teze okrece, mlatara po visku ulja u karteru), i pumpa za ulje teze pokrece toliku kolicinu ulja jer ulje nema gdje da ode iz motora (osim u katalizator i sl.). Ja sam posljednji put prilikom zamjene ulja i filtera cekao preko 15 minuta da se ulje iscijedi iz kartera i nalio 4,2L ulja (u servisu najcesce naliju 4,5L ili vise da ne bi slucajno zafalilo). Kad sam provjerio na ravnom sutradan na hladan motor, na sipci od ulja su na oznaci bile 3/4, tj. skoro do max, a poruka na displayu je bila 000000 kad sam upalio. Znaci da je 4,2L ulja sasvim dovoljno za 1.5 dCi.

Izvinjavam se sto na ovu poruku odgovaram u svojoj posebnoj poruci.

U tehnickom uputstvu za CLIO III pise (u svakom slucaju obavezna provera rucnim meracem):

K4J.......... 4,9..........5
K4M..........4,9..........5
K9K..........4,4..........4,5
D4F..........3,8..........4

tip motora.....bez promene filtera......sa promenom filtera

Dakle, to sto si napisao je ok.

Takodje, primetio sam da nakon agresivnije voznje elektronski merac pokazuje oo_____ i da je potrebno oko sat vremena mirovanja da pokaze ooooo_, u oba slucaja OIL LEVEL OK.
Ako vozim umereno merac pokaze oooo__, sto je na rucnom meracu nesto preko pola.

VolodjaNS

Citat: bingo poslato 14.04.2010. - 23:41
tragovi ulja na cevi od turbine do interkulera  i od interkulera do isparivaca tj. do ulaza u cev vazduha posle filtera ujedno je to i konektor iberlaufa. potrosnja ulja je do sada bila oko 1l na 10000 km.
ako je neko imao slican problem molim odgovor.
inace se radi o motoru 1.5 dci 85 ks. i original 37000km.  :help:
Opcijom pretrage pronadjoh ovu temu, a problem kod mene je vrlo slican s tim sto je moj presao oko 155.000km.
Dakle javili su se vec opisani (citirano) tragovi ulja i u servisu mi preporucuju u nerednih par meseci remont turbine (u zavisnosti od obima posla 30-50 iljadarki) koji se valjda radi u Uzicu.
Verovatno je to ovo:
http://www.turboservis.rs/

Kazu u servisu, turbina se ne cuje (valjda neko zujanje treba da se cuje kada je losa), radi normalno, ali bi bilo pozeljno odraditi remont turbine zbog pojave tog ulja prema interkuleru i isparivacu!?!
Ima li neko iskustva sa remontom turbine?

bazdarevic

Radio ja, bas u Uzicu...
Kod mene turbina stala skroz.
odradio remont sa komplet malim servisom
i evo vec 20000 vozim

Oni daju garanciju godinu dana.

VolodjaNS

Citat: bazdarevic poslato 04.08.2010. - 14:06
Radio ja, bas u Uzicu...
Kod mene turbina stala skroz.
odradio remont sa komplet malim servisom
i evo vec 20000 vozim

Oni daju garanciju godinu dana.
Kako si zakazao remont? Zvao si telefonom i zakazali ti pa si otisao ili si turbinu skinuo i odneo (ili posalo postom)?
Kolko te je izaslo to "zadovoljstvo"?

bazdarevic

Odvezao auto u ponedeljak u Malcom u futoskoj.
Oni sve odradili...Skinuli, poslali u uzice, ovi sredili i poslali nazad sa sve garancijom.
Opet ovde montirano i zamenjeno ulje i svi filteri.
Najbolje s njima da vidis posto sam ja to radio pre godinu ipo.

E da zadovoljstvo bilo preko 400E sve zajedno...
ako ti je vreme za mali servis onda je super.

VolodjaNS

Mali servis odradjen juce!?!
Tako sam i otkrio problem sa turbinom.
Inace sam mejlirao ove u Uzicu i opisao problem, a oni mi odgovorili da nije problem da zakazem i da dodjem, a servis je 250 evra.
Nemam tolko vremena da oteram auto i da "sedi" tamo nedelju dana.
Svaki dan mi treba auto.

Cherokee

Imas Zeravicu u Novom Milesevu (ili Milosevo, ne znam kako se speluje), a ima i u BG neki sto radi isto remont....

Bolje i to nego ici u Uzice  :nezna:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

VolodjaNS

Citat: Cherokee poslato 04.08.2010. - 19:33
Imas Zeravicu u Novom Milesevu (ili Milosevo, ne znam kako se speluje), a ima i u BG neki sto radi isto remont....

Bolje i to nego ici u Uzice  :nezna:
Apsolutno se slazem ali ne znam koliko su pouzdani, a ovaj u BG da nije predstavnistvo Turbo Servisa iz Uzica!?!
Nije mi problem ici u Uzice (oko 200km), svakako cu taj dan izgubiti, problem mi moze biti neko neproveren i da napravi jos veci problem.
Guglao sam po netu i svi spominju Uzice kao najbolju destinaciju za ovu operaciju.
Ovlasceni servis iz NS salje turbine upravo tamo.