Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
I

Karter ulja na motoru- Problemi, iskustva, saveti

Započeo ivanva, 16.04.2010. - 19:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

djiuliju

Pa koliko to visoko? Kad curi negde dole, onda se u voznji prenosu po panosu, da kazem, kao da se razmazuje sa dodje strane. Al ne moze da ide ne znam koliko na gore. Mozda treba karter da se predihtuje

jajajaja

ide pola metra gore, preko kartera, pa skroz u motor do gore. Onda smo ga spustili (auto) i gledamo odozgo nema nista,....

Sutra mi stize ugovor overen i odjava, pa idem da registrujem u ponedeljak. Moracu u utorak ponovo do majstora da vidi, nekako mi glupo da ga cimam jer nece nista da mi naplati za to, a necu kod njega da radim sad stvari sad, jer mi jeftinije ispadne da ugradim amortizere i solje u ovlascenom originale nego da uzmem kayaba premium i neke solje i ugradim kod njega. Za set kvacila mi ispadne oko 4000 skuplje u ovlascenom.

mire

Nema šanse da ulje ide od kartera toliko visoko gore.

jajajaja

evo slike cisto da pokazem, crvena linija je dokle je zamascen, a stvarno se na cepu vidi kao da je bas mastan. I da se polako stvara kap..

ajra

Pa s obzirom da menjas set kvacila pogledaj koji je poso da ti zameni ako je neki od dihtunga ili semeringa otisao. Cesto ode i semering bregaste, pa se sliva i vlazi kais. U svakom slucaju treba utvrditi odakle tacno curi ulje da ne radis servise bezveze. Nisu ti semerinzi i dihtunzi tolko skupi, kolko je posle posao da radis ako imas sansu da ih izmenjas dok radis veliki servis ili menjac ili stogod vece.

jajajaja

Treba amortizere i menjac da radim. Veliki servis je odradjen, zupcasti pre 2 godine, a pk pre par meseci, pa valjda bi videli ovi??

mire

To meni liči na curenje ulja na dihtungu glave...

jajajaja

Stavicu ga danas na kanal u caletovoj garazi pa da pogledam jer nema one plastike ispod, ako se budem osecao dobro, nesto sam bolestan, znaci ovo sivo je glava motora a ovo crno iznad poklopac ventila.

Ako curi ulje na glavi onda bi trebao imati jos neke simptome, auto fino ide inace, nema ulja u posudi za vodu... ne osecaju se gasovi u kolima, lepo dize temperaturu..

Moguce da je dihtung poklopca ventila? Nadam se.

Ulje na meracu mu je na 2/3 sipano elf 5-40 a presao je 6k km za ovih 5 meseca od kada je radjeno. Nije mu bila flasica u gepeku za dosipanje, tako da verujem da nije ni strasno.

Malo da se sliva ulje niz motor nije strasno, ali da stigne skroz dole meni ne izgleda leop

mire

Ako je s te strane izduvna grana (a mislim da jeste) onda teško da je s poklopca ventila, jer bi to ulje curelo na vrelu izduvnu granu i gorelo. To bi se i osetilo, a i ne bi stiglo do dole. Treba dobro da pregledaš odakle ide trag ulja. Trebaće ti i dobro svetlo. Inače, mislim da ne mora da bude nikakvih drugih simptoma osim curenja, čak i kad curi na dihtungu između glave i bloka. Možda dihtung nije oštećen između uljnih kanala i cilindara. Nezgodno je to što se taj dihtung ne menja baš jednostavno.

Inače, i minimalna količina ulja može da napravi veliki i masan trag, tako da uopšte ne mora da znači da je curenje veliko.

singer

ne moze ulje da ide GORE!!!

da bi ulje islo gore mora da prsce ili sprica,tebi se vetovatno odnekud sliva a moze biti sa sto mesta,kao sto ti rekose operi sve (obrisi) lampu pa prati.

p.s. gde ulje curi konstantno povrsina je masna i cista  :wink:

Ćimo

Nije pozadi iberlauf pa da tamo mozda baca?

jajajaja

odpecatio sam kanal i sisao da pogledam. U sustini mislim da je sa dihtunga glave, ali i na menjacu dole (barmislim da je menjac) vidim neko ulje. Ah pogledajte. Inace vidi se da je i manzetna letve pukla odavno a to ni u ovlascenom ni moj mastor nisu primetili.

aj kad vec kacim, ima na pragu ovaj prelaz, jel to varen auto. Ne deluje mi nigde po patosu da je varen, a i skidao sam gumu sa praga i posto je dupli lim, onaj unutrasnji nema ovaj prekid.,..

kuciste filtera vazduha, nema ulja... deluje samo uglacano.

snimak odozgo, ovo levo je cep sa kucista termostata. Ima nekog zapeklog ulja.

edit:

ala mi je snimak, moram opet upload.

opet odozgo generalno nema ulja

napukla manzetna... ima tu da se cisti dosta.

snimak od pozadi motora, odozdo.

evo izbliza, zaokruzi sam kap ulja, vidi se sa spoja bloka i glave..

cep kartera suv..

kakvi su ovo limovi na spoju glave i bloka motora? Jel to tako treba, evo vidi se ulje kako navire :)

evo i video snimak do sad sam ga uploadovao :)

View My Video

pa sta mislite? dihtung glave?

Gde je tu lamela?? Stvarno nemam pojma da li curi po njoj, i da li da menjam da mi ne ode odmah nova...vidite na snimku da ima ulja i tu kod menjaca

singer

nisu to limovi vec dihtung glave(obloga je od tankog lima a izmedju je izolator(uglavnom klingerit ili nesto novije))

po ovome na slici je menjan dihtung glave a razlog moze biti da je auto pregrejan pa se glava iskrivila (i nije isla na ravnanje),moguce je da je negde napukla ili je jednostavno otisao dihtung.

pogledaj sa prednje strane motora na dihtungu imas izbocenje i na njemu rupicu(ako ima jedna onda je prva ugradnja  ako su dve onda je menjan.

najsigurnije po tebe bi bilo (ako zelis) da se skine glava,odradi hidrotest,poravna(eventualno srede ventili) i onda si miran. :smile:

sto se tice limarije i sumnje da je varen od 2,ne mora da znaci,jednostavno je moguce da je kod klia tako sastavljeno jer se tako uklapalo u tandem presu za delove  :v:

p.s. pitaj nekoga sa foruma ko ima takvog klia da li se isto vidi sastav lima

jajajaja

Mozes da pojasnis to sa rupicama. Bas na dihtungu tj limu ili na glavi. Vidis ovde pozadi sto viri dihtung ima kao 2 urezane rupice. Hvala

Sad sam bio do auta, nigde dihtung napred ne "viri" a i ima dosta stvari tu natrpano nista se ne vidi.

evo najzad normalan snimak. Moj nick na youtube gouping chen :D ne znam odakle to mi je klijent jedan kinez hahaha

https://www.youtube.com/watch?v=Hh8NpodRy3U&feature=youtu.be

Znaci prvo se vidi cist karter pa gore se vidi kako curi, ali najbitnije sta je ovo mesto gde curi negde na menjacu.

Sutra registrujem auto pa idem kod majstora, da utanacimo sta sve treba da se radi, pa cu da sljusnem 500 evra od jednom da sredim sve sto treba. Mozda izdelim pola ovlascenim pola kod mog majstora.

singer

da pojasnim to sa rupicama  :zubo:

kada je glava fabricka-stavlja se dihtung sa jednom rupom(prva ugradnja)

kada se "radi"glava,ista se masinski ravna i naravno skida naterijal-pa se stavlja deblji dihtung-oznaka sa 2 rupe

verovatno postoji i sa 3 rupe( ako se glava ravna po drugi put)

........ :write: :wink:

tako da majstor(kupac) uvek moze da vidi da li je radjeno nesto na "glavi"  :kez:

p.s. nazovi prethodnog vlasnika i pitaj ga da li je radio nesto na motoru(ravnao glavu)-od motora  :lool: