Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
I

Karter ulja na motoru- Problemi, iskustva, saveti

Započeo ivanva, 16.04.2010. - 19:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

nikouro

Na uljnoj pumpi mozda samo sito proverim i onoliko koliko mi dozvoli prostor. Ne znam kod Lagune dal se sito skida kao kod nekih drugih marki-modela auta. Ako se da skinuti sito onda cu ga rado ocistiti. Uljna pumpa se ne skida  :shit:

markofpi

Jedno pitanje, nisam siguran ali da li je 1.6 Dci twin turbo imao problem sa pucanjem kartera usled neredovne zamene i/ili neadekvatnog ulja? Bilo je reci o tome negde ali ne mogu da pronadjem, a zelim da saznam u kom periodu su se ti motori proizvodili i kako mogu da proverim da li neki motor pripada toj problematicnoj seriji, odnosno da li se to moze videti preko broja motora.

singer

Da puca karter zbog neredovne zamene ulja??? :lool: :lool: :lool:

markofpi

Ne mogu da se setim tacno, a ova tema me podsetila. Taj 1.6 je u odredjenim serijama imao neki problem...sad dal karter ili blok motora, a vezan je neredovnu zamenu ulja koliko se secam. Ako neko zna o cemu pricam nek me uputi da ne idem previse u off. :)

alexsasa

Mozda mislis na poklopac lanca ili kako se vec zove, citao sam da tu zna da pusta ulje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

markofpi

alexsasa

Moja greska onda, bio sam ubedjen sam da sam negde citao o dekli

Sent from my iPhone using Tapatalk

markofpi

Nadjoh sasvim slucajno pa evo copy/paste:

"Renault je izdao OTS  0CZ2 za 1.6 dCi motore ugradjene u Talisman, Espace V i Trafic. Odnosi se na motore koji su proizvedeni od 10.12.2014 do 19.03.2018. Odnosi se na 1474 primerka koji su se u trenutku izdatog OTS-a nalazili, tj bili registrovani u Francuskoj.

Problem lezi u karteru, tacnije u nedovoljnom kvalitetu izrade tog dela, usled cega moze doci (i dolazilo je) do pojave pukotina. Te pukotine rezultuju postepenim gubitkom ulja, pojacanom i neuobicajenom bukom, zaribavanjem motora u voznji, kao i u mesanju antifriza i ulja (u slucaju da karter naprsne na mestu gde je moguca komunikacija izmedju ta dva sistema).

Renault je u navedenom OTS-u dao uputstvo servisima da u slucaju zaribavanja motora zamene ceo agregat. Ucesce klijenta u steti zavisi od starosti vozila, predjenoj kilometrazi, postovanju redovnih servisnih intervala, kao i kvalitetu koriscenog ulja. Navodi se da operacija traje 13-14 radnih sati i da klijenti za to vreme nemaju pravo na zamensko vozilo.

Napomena: u pitanju nije opoziv, vec uputstvo servisima sta da rade ako dobiju prituzbe od strane klijenata sta da rade. Drugim recima, niko nece biti pozvan iz Renaulta da dodje na intervenciju, vec ce samo u slucaju zalbe - prituzbe dobiti servisnu uslugu."

singer

Pa možda zato što je karter (odlivak loše urađeno)ali definitivno ne može imati veze sa zamenom ulja  :smoke:

DS9

Mića71

Citat: singer poslato 26.04.2023. - 17:08
Pa možda zato što je karter (odlivak loše urađeno)ali definitivno ne može imati veze sa zamenom ulja  :smoke:

Definitivno pogođeno u metu. Loš odlivak, konstrukcija motora za koju niko ne može da pretpostavi kada će otići. Možda u prvih 60000 možda nikada ali definitivno ima puno pucanja. Bilo je slučajeva da tri motora puknu u garantnom roku do 100000 km do kada Reno pokriva 100% troškove.
Puca kod hladnjaka za ulje , nikako da vidim da li se tu kaći još nešto neki nosač motora  što bi moglo da napravi takav lom.  Kad pukne motor ostaje bez pritiska ulja i najverovatnije sve vuče za sobom jer teško da će se neko snaći i u vožnji ugasiti motor.

VladeJaksa

Pomagajte... treba da skinem karter sa senika 1  1.6 benzin, sve odvio oko njega, i poluosovinu skinuo desnu, i motor podigao nekih 10-15cm na nosacu otkacio ga sa kosa desnog... isekao deo grede brusilicom gde je kacio da bi sisao... 🤬 nece da sidje karter da ga jbm... da li je moguce da mora ceo lafet da se skine i trap ili da se izvadi motor i menjac da bi se zamenila obicna zaptivka kartera...?

krelac

Pozdrav, treba da zamenim karter na 1.6 dci motoru, pa zna li neko na koliko se Nm pritežu šarafi na karteru ?

wcyber

mire

Postavio si isto pitanje pre 5 sati, nema potrebe da ga ponavljaš. Ako neko zna, odgovoriće.