Bobine- Problemi, iskustva, saveti

Započeo amply, 16.04.2008. - 00:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

amply

Ja sam na 40.000 i nepune 3 godine izmenjao 5 (pet) bobina. Sve su bile SAGEM. Ova od pre neki dan je VALEO. Kakva su iskustva drugih?

Exception®

Upravo je SAGEM pravio probleme. U principu, kada ode jedna bobina, ko ima novaca treba da promeni sve četiri jer će ubrzo otići i ostale. VALEO je OK ;)
ΕΛΛΑΣ

danijelzg

Ja sam cuo da su BERU bobine odlicna zamjena za Sagemove.

Exception®

ΕΛΛΑΣ

Click

I ja sam cuo da su te Sagem malo problematicne, ali i to zavisi od serije (navodno). Valeo su Ok, kao i Beru.

amply

Znam za Beru. Bar sam citao na raznim forumima. Kao i japanske Nipon Densu. Ali gde kupiti :nezna:

krca

Denso je ranije bio u bazi servisa kod Renoa ali znam da mi je drugar rekao da vise ne moze da ih naruci kao rezervni deo za zamenu. Nema ih u opcijama za odabir. Ja dobih dve Valeo za rezervu pa njih nosim kada idem na duzi put. Inace ja sam pregurao preko 40k km i jos nisam menjao, ali se bojim da ce sada poceti da riknjavaju.

Nenad

stavi beru i uživaj u bezbiržnoj vožnji...

imao sam clio 1.6 16V, pa ti kažem iz vlastitog iskustva  :wavey:

Chkoze

BERU je super. Prodajem ih dosta i još nikad nisam imao pritužbe ni na šta. Kataloški je "ZS 052" (po BERU-u) i gas. Kod mene košta oko 33,00 €/komad.
Na mojoj Megy je tvornička ugradnja BERU.  :hura:
Za VALEO ne znam, ali bi trebalo da je O.K.

amply

Citat: Chkoze poslato 02.07.2008. - 21:17

Na mojoj Megy je tvornička ugradnja BERU.  :hura:

Na Meganu RS (kojeg ja znam) takodje su BERU.
Ajde da i ovo pomenem. Pošto postoje razne priče kad se bobina kvari (recimo pri pranju motora). Ja sam imao mislim sve scenarije.
- u voznji
- na ler gasu
- pri jutarnjem paljenju, i mislim da nema veze sa serijom. Mislim da se sve pre ili kasnije SAGEM bobine kvare. Čudi kako nije više bilo iskustava korisnika po ovom pitanju, ili većina vozi na diesel.

eki86

ja, cim sam kupio auto (naravno polovan) stigao kuci, odmah sutra dan mi je otisla bobina. poceo da trese ko lud i izgubio malo snagu. otisao sam u servis i zamenili su mi. stavili su mi neku braonkaste boje, a original su sivkaste. jel to ima veze koje su boje, mislim koji proizvodjac je koja boja ???

edit   ih, pa nije valjda da niko ne zna ?

krca

Svetlo plave kapice na bobinama su Sagem, Braon su Valeo a crne su Beru.
BTW, sada u Grckoj su mi otkazale bobine. Desilo se pri jutarnjem paljenju (presao preko 45k). Comp je javio onako bas kako i treba CHECK EMISSION i motor nije imao snage.
Zamenio sam prvu i trecu (treca bi se mozda jos malo provukla), a za svaki slucaj su mi iz HIT auta po vodji puta jedne turisticke agencije poslali jos dve bobine tako da sam ih sve zamenio (dobro je da sam to uradio posto sam u medjuvremenu pri nekom obilazenju na 5k obrtaja imao prekid kao da je uleteo u blokadu, sto ce reci i da su dve preostale bobine bile na izdisaju...). Znaci kod mene su sada Valeo a bile su Sagem.

Iskreno, zadnih par hiljada km sam izmedju 1 i 2 k obrtaja ponekad imao kao malu stanku kada se stisne gas malo ostrije, da bi to naravno po Marfiju totalno nestalo na redovnom servisu koji sam uradio pred put i u servisu nisu mogli nista da detektuju ;( .
Sreca u nesreci pa od 30k km u gepeku vozikam dve bobine ocekujuci da se ovo desi tako da sam prosao bez stresa.
Kao dobar test uspesne promene je bio povratak kuci, posto je makina bila na autoputu non stop na oko 5k obrtaja i vukla je odlicno.
Sve u svemu, auto sada vuce glatko u svim rezimima i vidim da sam se trebao resiti nesretnih Sagem bobina i mnogo ranije posto one polako odumiru i degradiraju peformanse auta.

krca

Zamena je stvarno jednostavna, treba imati gedoru 10ku sa dugackim nastavkom. Kablovi do bobina su niskonaponski tako da se skida jedan po jedan dok se ne detektuje problematicna bobina a nema opasnosti za board computer.

bobiska

Da dodam da je cena bobina pala sa 6.500 din od zimus na 3.000 din od pre neki dan. Navodno, zbog starosti modela automobila (reci prodavca).

Nikola8

Citat: amply poslato 16.04.2008. - 00:24
Ja sam na 40.000 i nepune 3 godine izmenjao 5 (pet) bobina. Sve su bile SAGEM. Ova od pre neki dan je VALEO. Kakva su iskustva drugih?

Imao sam licno iskustvo sa ovim o cemu pises.
Naime,ja sam imao megana klasik 2000.god 1.4 16v sa Sagem bobinama.Pocele su tada redom da otkazuju,prvo jedna,pa nakon odredjenog vremena i druga.
Receno mi je da je to velika mana Sagem bobina,i da ne cekam,nego da i dve druge zamenim,posto ce i one preostale otkazati.
Tada sam kupio cetiri KENZO bobine,zamenio, i vise nikada nisam imao problema.
Zato je moja preporuka KENZO.

Mi stvaramo automobile!