Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Bobine- Problemi, iskustva, saveti

Započeo amply, 16.04.2008. - 00:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Buggy

...elem da ne davim...ujutru je radio normalno sad ne....pitam vas da ne znate sta je mozda...da li je svecica ili nesto drugo....na leru se trese i slabije vuce kao da radi na 3 cilindra....takodje ima i malo drugaciji zvuk nego inace  :banghead:  ....i da napomenem....nista ne svetli....kad se zagreje radi na normalnom broju obrtaja i lepo pali.... :help:

Alhemičar

Meni lici kao da je bobina,plus sto je to poznata pojava na tim motorima.Koliko je presao auto,okvirno?
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Buggy

...139350km "okvirno" :)   ....pa i ja sam to pomislio...jer je 1 menjana a ostale 3 nisu... kako da budem siguran? i koja je okvirna cena njih a da nije SAGEM?

Boki

Moze lako biti i da je neka svecica.Kad si ih menjao zadnji put? :nezna:
Nisu sale za umove male

Alhemičar

Citat: Buggy poslato 19.12.2008. - 17:58
...139350km "okvirno" :)   ....pa i ja sam to pomislio...jer je 1 menjana a ostale 3 nisu... kako da budem siguran? i koja je okvirna cena njih a da nije SAGEM?

Obicno se odmah promene se 4 kada dodje do prvog problema,pa si posle miran,ali dobro.
Ne znam koliko bi to moglo kostati..   :nezna:

Marko Os

Hm, da je bobina onda bi se tresao i kad je zagrijan. A njemu auto radi kad je zagrijan OK. Probaj ocistiti klapnu usisa, to je meni na 1.6 bilo prosle zime. Nakupi se dosta ulja i kojekakvih goana jer ti ide odusak iz dekla u usisnu prije klapne.

EDIT: Kad je bobina u pitanju, odmah se pali Check engine lampica.
Ušveckoj ladno, al standard

Buggy

...pa zato i pitam....nista mi ne svetli...a nisam se lepo izrazio :( trese se i zagrejan na leru...bas kao da radi na 3 cilindra .....a nije bio moj ranije kad je menjana :D

...a da ni svecice nisam menjao...hteo sam da sacekam 140k km pa da onda radim servis...inace kad sam ga uzeo oma je bio kacen za komp i sve mu je bilo ispravno...
i koje svecice preporucijete za ovaj motor?

Alhemičar

Citat: Marko Os poslato 19.12.2008. - 18:10
Hm, da je bobina onda bi se tresao i kad je zagrijan. A njemu auto radi kad je zagrijan OK. Probaj ocistiti klapnu usisa, to je meni na 1.6 bilo prosle zime. Nakupi se dosta ulja i kojekakvih goana jer ti ide odusak iz dekla u usisnu prije klapne.

EDIT: Kad je bobina u pitanju, odmah se pali Check engine lampica.

Ja sam shvatio da trese i kada je hladan i kada je zagrejan,sto je kolega u prethodnom postu i potvrdio.
Nisam znao da se kada je bobina u pitanju,pali lampica.    :ok:    Onda verovatno nije to.

Marko Os

Moguce da je i do svjecica. A, kad ga vozis, onda normalno radi? Mozda ti malo gubi kompresiju, mozda je dobila brtva glave, karike, ventili. Jesi primjetio da se malo vise grije?
Sto se tice svjecica, najbolje one koje preporuci proizvodjac, ako je do njih naravno.
Najbolje bi ti bilo da krenes od ovih osnovnih stvari koje mozes sam provjeriti, znaci svjecice, klapna usisa, a ako nije do toga, onda ti ne gine servis.

Ako hoces provjeravati svjecice, upali auto i cupaj jednu po jednu bobinu, ako ti na jednoj auto ostane jednako radit kao i kad je ustekana, onda je do svjecice (ili bobine, al za bobinu sumnjam), a mozda i do kablova.
Ušveckoj ladno, al standard

eki86

Ja mislim da je bobina 95 % , zato sto sam i ja imao takve simptome. Inace meni nije upalio lampicu odmah kad je otisla bobina, vec posle nekih 50-ak km, tako da je verovatno to. Ja sam novu platio ~50 evra, a sad koja je nemam pojma iskreno, menjali mi u servisu. Idi u servis, zameni to i ne sekiraj se . . .

amply

Menjao sam sve bobine. Na žalost 3 su i dalje Sagem. Kad je otišla bobina na trećem cilindru nije gorela check lampica. I sad imam najavu da će opet otići bobina. Prvo jutarnje paljenje, automobil radi nemirno, upali se lampica na trenutak, i onda se sve radi kako treba, i onda posle izvesnog vremena ....opet bobina.

IvanRS

Menjane su 3 bobine u dva narata. Prvi put jedna na oko 35000 km. za 6000 din. u ovlastenom servisu. Drugi put na 4500 km dve a naplacena jedna za istu cenu 6000 din.. Kupio sam jednu rezervnu za 3500 din. i sam bi je menjao sledeci put. Auto je pri punom gasu normalno radi dok je na leru i slabijem gasu tresao a lampica se nije palila ni prvi ni drugi put. Za svecice mogu da kaze toliko da ih sada treba menjati zbog zime, i stavio sam NGK iridijum 5200 din. (4kom.).Prosirio bi odgovor da za sve vremenske uslove koristim Sonax proizvode na koje nemam primedbi. Stavio sam pre dve god. Aero Bosch brisace koji sada otkazuju a izuzetno su efikasnio obavljali "posa". Dopunio sam temu zato sto malo pisem a dosta pratim druge Forume i vidim sto je i normalno sasvim suprotna mislenja o istim proizvodima.  :wavey:
IvanRS

Buggy

...evo ljudi da se ja zahvalim svima na pomoci... BOBINA je jedna bila losa, sad je zamenjena i radi o5 kao nov  :yeah:

Alhemičar

Kazem ja!    :fucka:

Bas mi je drago da si resio problem.Mozes li nam reci koliko te je izasla zamena jedne bobine i koju si stavio?
Mozda si trebao zameniti i ostale ako su ti Sagem-ove.    :nezna:

Buggy

...naravno da mogu... posto mi je trebao auto otisao sam u prvu radnju na koju sam naisao da prodaje delove za renoa...i tamo su pored sagemovih imali samo jos neke Bougicord...koje sam i uzeo, a cena im je 3800 din...imam tu srecu da mi je stric mehanicar pa me nista nije kostalo, cak smo posle ga kacili na komp da vidimo da li prijavljuje nesto...i prijavio je da nisu radili 2 i 4 cilindar (a to je bilo kad smo isprobavali koja ne radi) i posle restarta sve je bilo ok nema vise ni jednu gresku i o5 lepo radi :)

...Hvala jos jednom svima puno  :ziveli: