Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Bobine- Problemi, iskustva, saveti

Započeo amply, 16.04.2008. - 00:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

scorpyon

bas tako jedna bobina je kod mene (u njoj su sve 4) plus ovi kablovi na slici ne mogu da se odvoje od bobine - oni su spojeni sa bobinom i kada se kupuje bobina idu kablovi u kompletu jer nema odvajanja, nema nista od zamene kablova zato jer su po duzini za svaku svecicu pa npr ne mogu jedinicu da stavim na dvojku jer je kratka. a ovaj tajming sto je spomenut to me sad mnogo zanima jer je i meni nesto tako proslo kroz glavu , ali sta regulise TAJMING varnice ? da li je to sama BOBINA ili nesto pre bobine ? ja cu najverovatnije sutra da narucim novu bobinu pa ko ga sisa - vidim da je prethodni vlasnik namontirao najjeftiniju pa mnogo sumnjam da je ona u pitanju - ovo sto sam video na internetu ova marka je najeftinija BOUGICORD - da je makar valeo za koju sam cuo , ali ovu nikada bas nisam cuo .

ovakva je bobina kod mene ,

B.N.B. 100x N.Z.S.M.A.

kapor

ECU daje signal bombini za tajming.

I ona je verovatno otisla.

djiuliju

Da l taj motor uopste uzubljen kako treba

scorpyon

auto super ide , sve je extra oko rada sem tog problema , samo kada se krece par puta blago trzne u prvoj i drugoj i sve ostalo ok , prima gas kao lud , e ta glupost me izludjuje i ocu da je sredim , a ECU to je glavni komp automobila ili ima poseban za struju za bobinu ? nista izgleda da mi ostaje da zamenim bobinu ako nema sta drugo da bude kao neki senzor ili nesto - pa ako ona ne bude problem onda ga *ebi i moracu negde na otpad da nadjem taj ECU . uglavnom sutra narucujem u subotu menjam i javljam sta se desava.
B.N.B. 100x N.Z.S.M.A.

Sebastijan

Sa koliko provodnika-žica se napaja ta bobina? Pretpostavljam: plus, minus i još 4 (za upravljanje svake po jedna).
Gluvom priču pričati!

kapor

Jel ti u voznji pri naglom davanju gasa trzne pa povuce?  Ovakav simptom daje bombina.

ECU je glavni komp, al mislim da nije do njega problem.

scorpyon

da upravo tako - jedan dzek sa 4 zice plus u taj dzek dolaze 2 zice sa druge strane -

Bas tako kada se da malo jaci gas onda presece 1-2 tj trzne u prvoj i drugoj , dok u vecim brzinama se ne oseca nista
B.N.B. 100x N.Z.S.M.A.

Ćimo

ta laguna ima za svaku svecicu posebno svoju bobinu na koju dolazi kabel za struju....nisi napisao da li imas ugradjen TNG uredjaj?...mada neverujem da vi u belgiji forsirate ugradnju gasnog uredjaja

djiuliju

scorpyon

da Clio phaze 2 12 16v je u pitanju - jedna bobina sa kablovima koji se ne mogu odvojiti od bobine
B.N.B. 100x N.Z.S.M.A.

Ćimo

prevideo sam jedan post...pardoniram :wink:

scorpyon

zavrseno, resen problem promenom bobine , svaka cast ljudi  :ziveli:
B.N.B. 100x N.Z.S.M.A.

dextrim

Citat
Pre svega hteo bih da se zahvalim članu "ddnikolic" koji je imao sličan problem. Zahvaljujući njegovom savetu nisam žurio i donosio ishitrene odluke.

Naime voda koja mi se javljala u prostoru u kome se nalazi svećica i bobina je bila voda koja se slivala iz pokidanog creva  za prskanje stakala. O tome sam pisao u temi "Problem: prskalice, pumpa vetrobranskog stakla".
Mehaničar kod koga sam održavao auto me je ubeđivao da mi je pukla glava motora i da mora da se skida, ispituje i vari. Sve u svemu to bi bio trošak od 400-450 evrića. Delovalo mi je nemoguće da autu koji mirno radi, ne gubi vodu, ne troši ulje odjednom pukne glava motora.
Naravno rešenje problema potražim na ovom forumu i tu naletim na gore pomenutog ddnikolica koji je imao identičan problem.
Nakon toga potražim pomoć kod Vlade sa Mirijevskog Bulevara.
To je tek posebna priča čovek je iz prve kad sam mu izneo problem rekao "zameni bobinu i vozi". Veoma ljubazan kao što je i opisan na ovom forumu sve mi je objasnio uz konstataciju da u tom delu motora nema vode i da je nemoguće da je voda iz motora.
Nakon drugog sušenja voda se nije vraćala u prostor za bobinu i svećicu. Zamenio sam bobinu i od tada prešao 500km, da čuknem u drvo sve funkcioniše kako treba.
Jedino što mi ostaje nepoznato je da li je moj sad već bivši mehaničar stvarno bio u zabludi da je pukla glava motora ili je pomislio da sam ovca za šišanje. Svraćao sam da rasčistimo dilemu ali je otišao na odmor.
U svakom slučaju izgubio je dva auta koja su do sada redovno održavana kod njega.
A ja sam izgubio dovoljno nerava za naredne tri godine.

Meni je auto počeo da trza i ima sve simptome da je otišla bobina.  Kad sam otvorio haubu primetio sam da je puklo crevo za brisace baš na racvanju.  Sutra proveravam. Daj bože da su nam identični problemi..

dextrim

Problem rešen. Tečnost iz puknutog creva brizgaljke je prodrla do 3. I 4. Bobine.. Posle detaljnog sušenja sve radi perfektno,  bobine ostale ispravne.  Inače se marke denso Japan i piše na njima Renault i imaju crne kape.  Nikada ih nisam menjao,  ne znam za prvog vlasnika.. Da napomenem ukoliko bobine nemaju zaštitne gumice za vlagu (dihtunge) obavezno prilikom montaže namazati silikonom za visoke temperature, jer malo vlage napravi veliki problem..

jajajaja

Izbacio mi auto gresku prvi put od kad je kod mene, slavinica. Stavim kinesku dijagnostiku i kaze p0300. I vidim malo mi trza auto. U opisu greske pise, svecice dizne bobine kablovi, senzor vazduha?, kompjuter.... i jos nesto, camshaft sensor, to je valjda senzor bregaste.

Kako imam bobinu jednu u gepeku, polovnu, ja uzeo da menjam jedna druga treca, opet pali gresku posle par minuta. Skinuo cetvrtu, pritom da napomenem da je to druga po redu sa suvozaceve strane, i ima neku plastikicu ispupcenu kada joj se prilazi. Imao sam samo neku veliku gedoru koja nije mogla da prodje, ali kako sam je gurnuo ladno mi mrdne bobina u stranu. Skinem je ja, kad vidim dole tecnost kod svecice. Nisam uspeo da identifikujem tecnost, mislim da nije ulje. Sve sam ovo na mecavi radio, i moj pametni tast mi obrisao bobinu kada sam je skinuo. Citam po netu moze da bude dihtung neki tu dole, ili odozgo da je usla voda. U sustini stavio sam drugu bobinu i sada je sve super.

Kako da osusim to oko svecice? Smem krpu da guram? Pa da vidimo da li ulazi i dalje, a interesantan post ima iznad mene, gde je coveku prskalo ono od brisaca moram i to da vidim, jer sam pretrpao tecnost prosli put.