Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Bobine- Problemi, iskustva, saveti

Započeo amply, 16.04.2008. - 00:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dextrim

Voda ti je ušla sa gornje strane,  moraš utvrditi otkud tu. Dihtung ti je guma na samoj bobini ona treba da spreči prodor vode u unutrašnji deo.  Ako nema gume treba da namazes silikonom za visoke temperature kad je montiras. (mazes onaj deo gde je konus)  što se tiče sušenja,  ugrejes dobro auto onda skineš kritičnu bobinu izduvas unutrašnji deo i ostaviš tako malo da ispari samo ako je ostalo vlage.  Inače u toj rupi kako je već zoveš, nalazi se svećica.  Srećno ;-)

jajajaja

Znam za svecicu pa nisam corav  :rotfl: Hvala to cu i uraditi, samo da odem do majstora, nemam ja cime to da izduvam.

Nemanja87bgd

Pozdrav svima, opet mi se javlja jedan problem a mislim da su bobine u pitanju. Dešava se da mi auto vergla duže i onda teško upali. To se ne dešava svaki put ali kad počne onda je sve češće. Nekad vergla duže, nekad kraće, nekad baš teško upali nekad malo lakše.
Zadnji put kada se to češće dešavalo, u novembru, sam sam skidao jednu po jednu bobinu i kao nešto duvao, čistio krpicom, vratio i auto je do pre 2 dana palio super. Sad u subotu pritisnem dugme a on vergla jedno 6 sec i onda tek upali. Narednih 5-6 paljenja normalno ali tako su mi i prošli put počeli ti problemi sa dužim verglanjem i teškim paljenjem. Sada ću ponoviti postupak iz novembra ali bih hteo da proverim da li neka bobina nije na izdisaju. Kako to da uradim? Auto kad upalim radi normalno, povremeno ima blage trzaje na leru, ali radi ok.

Dva majstora koji su mi to gledali kažu da je sve ok sa autom i da su mi dve bobine promenjene, dve su crne a dve braon boje, a koje se nove od tih pojma nemam  :??:

frenchkey

Probaj staviti fluorine mast na bobine

Nemanja87bgd

Može li malo pojašnjenje šta je to, pošto ga nikako pod tim imenom ne mogu naći? Hvala

zokce

Nema veze ta mast, ja sam menjao bobinu, i radi i bez toga odlicno. Mozda ce krace da traje, ali kad je nova to nema ovoliki uticaj na paljenje smese.
Proveri svecice, ako vec nisi. One znaju da zakazu ujutro kad je hladnije, a tokom dana da rade normalno, kad je toplije.

Nemanja87bgd

Majstor kaže da su dobre svećice a i ovaj problem nema nikakve veze sa vremenom. Prošlog leta se isto dešavalo po najvećim vrućinama a evo i sada kada je oko 10 stepeni. U januaru po minusu sam ga palio bez problema.

zokce

Potrebne su 3 stvari da benzinski motor radi: gorivo, vazduh (oba u odredjenom odnosu) i varnica. Treba da se sve proveri, mozda vuce fals vazduh. Pravi majstor ne bi stao na bobinama i svecicama, nego bi nasao sta je.

Nemanja87bgd

Znam da je off ali dajte onda nekog pravog majstora u Bg. Ja sam bio kod Blaže što radi Citroene na B. kosi i kod Riznića. Bez rezultata za ovaj problem. Može i na pp da ne ide tema u drugom smeru.

Sebastijan

Da li se češće javlja problem kada manje koristiš auto. Kako je stanje antifriza, dolivaš li ga?
Gluvom priču pričati!

Nemanja87bgd

Ni tu nema pravila, sad nisam palio auto 5 dana kada se to desilo. A pre par meseci, pre nego što sam skidao bobine, znalo je da se dešava 3-4 puta dnevno. U avgustu po velikoj vrućini odemo ja i brat na 15 min da mu pokažem auto i posle par sati kada sam seo vergla 5-6 sec i teško upali, kao i sad u subotu. Posle toga par paljenja bez problema i tada i sada. Antifriz sam menjao pred zimu i dolio samo kada sam došao kući malo još i do sada ne mrda.
Mnogo nezgodan problem jer se manifestuje ponekad bez ikakvog pravila ili šabolona i ja kad odem kod majstora oni kažu palili smo ga 10 puta i svaki put bez problema. Ne mogu ni da im pokažem problem  :place:

E sad, jedina stvar koje se sećam a koju su mi rekla oba majstora kod kojih sam bio zbog ovoga je da mi jedna bobina vlaži. I kada je prvi majstor (Blaža) to kao obrisao ili šta već jedno mesec dana nisam ima problem, posle kada sam otišao kod drugog majstora (Riznić) rekao mi je istu stvar i posle njega auto je dobro palio jedno 10-ak dana da bi ja negde u novembru sam skinuo sve bobine, jer nisam znao koja vlaži, i do subote je palio super.
Možda će ovo nekome dati ideju šta može biti.

djordjep

Vlaži bobinu od vode ili ulja?

DjukaBg

Zamenio sam sve 4 bobine, Valeo 245104 sa zelenom kapicom, malo posto sam uzeo auto (jedna za drugom crkavale). Presao od tada 65000km i evo opet krecu isti simptomi: trza na leru i pali gasi zutu lampicu (slavinica) u voznji kada stanem na semafor, pa kada zveknem gas sastavi i posle nekog vremena opet izbaci gresku.. To prati i cudan zvuk kao da bruji motor, odnosno da jedan cilindar slabije radi. Posto su svecice zamenjene pre 6000km, Krstevski mi preko telefona reče 90% neka od bobina, 10% neki od senzora (temp. usisnog vazduha).

Elem uzeo iz veleprodaje sve 4 nove bobine, opet iste Valeo - 1920 din. po komadu.  Probacu da utvrdim koja je ta sto za*ebava, jer koliko primecujem nije skroz crkla ali prekida i/ili slabije radi. Ona u kantu, ove 3 koje su kao jos uvek ispravne uvicu u nesto da ne zardjaju i u gepek za rezervu, ja se nadam nekom buducem vlasniku, tj. da ce i ove nove Valeo bobine izdrzati makar isto 60-ak hiljada km.
Sine nije da tata voli ovakve stvari, ali ne mozes sa stokom drugacije. Ne razumeju oni drugi jezik osim batina. Al' šta ćeš jebi ga.

mire

Menjaj jednu po jednu. Kad nestanu simptomi, tu koju si skinuo - lansiraj što dalje! :)