Bobine- Problemi, iskustva, saveti

Započeo amply, 16.04.2008. - 00:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

baki800

Onda menjaj bobine
ja sam kupovao samo valeo

SasaLaguna95

Jel ima neki način da ih ispitam ili da mijenjam sve 4
My car = My rules !

slavko_bgd

Bobine koje imaju elektroniku u sebi ne mogu da se ispituju omski kao klasične bobine za motore sa razvodnikom paljenja.
Postoji alat koji je zapravo kabl sa staklenim cilindrom koji se postavlja između bobine (ili kabla) i svećice. Kada se postavi pokreće se motor i dok motor radi posmatra se varnica u staklenom cilindru na osnovu čega se zaključuje kako i da li uopšte taj krug ispravno radi.

Citat: SasaLaguna95 poslato 25.04.2023. - 06:41
Dešava mi se da kad upalim auto, dok je hladan kao da malo trokira i loše prima gas, trese se

Meni ovaj simptom više liči na loše benzinske dizne i možda čak problem sa zaptivkama usisne grane nego na bobine. Jer po pravilu bobine prave problem kad se zagreju, ne kad su hladne i kad je motor hladan. Isto važi i za zaptivke plastičnog dela usisne grane.
U praksi, taj simptom trokiranja pri hladnom startu mogu davati bobine i kablovi u prisustvu atmosferske vlage, kada dolazi do proboja kroz izolator. To se rešava vrlo lako prskanjem silikon-sprejem po izolatoru.

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

SasaLaguna95

Gledao sam na Yt kako neki covjek ispituje bobice na Cliu
Upali auto i vadi jednu po jednu bobinu, ako se počne gasiti ta je dobra, ako se ne desava nista ta je neispravna

Naručio sam već gumice usisne grane kao i gumice klapne gasa
To cu mijenjati prvo pa ćemo vidjeti hoce li bit razlike
My car = My rules !

mire

Može tako da se ispita kad je bonina potpuno neispravna. Ali ako delimično radi, onda baš i nije 100% pouzdano.

Themp12

Ja sam imao pre nekih pola godine sa gubljenjem snage i trzanjem kod auta i ispostavilo se da su svecice.Taj majstor sto je radio je rekao da su mi bobine lose.Ja eto i dalje vozim nemam probleme,razmisljao sam da menjam sve 4 da stavim nove i budem miran,ali sam opet razmislio da ne diram dok ide.Pitam se da li bi se nesto promenilo kod voznje ako bi stavio nove?

Marko178

Pozdrav svima, imam problem sa twingom 1.2 8v 2001. god. Kada zelim da ubrzam naprimer iz druge dodje do prekida (rupe) pa onda primi gas. Zamenio sam svecice ali problem je ostao isti. Tipujem da je mozda bombina , skidao sam je i primetio sam male naprsline sa donje strane.
Da li mogu nekako da je ispitam ?
Ili ako neko iz  Novog Sada ima rezervnu da probam da li je do nje, bio bih zahvalan.

voodooman987

Zdravo narode... Da napomenem da sam procitao kompletnu temu od 1. do 53. strane.
Problem je sledeci:
Upali se chek engine lampica i treperi. Auto pocne da podrhtava i nakon toga ne prima lepo gas. Ovo se gotovo nikad ne desava u voznji, nego kada auto stoji u leru, ili nesto kreni stani-spora gradska voznja(ali jaako retko). Nekad se desi da se ukoliko nastavim sa voznjom pomenuta lampica i ugasi i auto "proradi". Ali uglavnom ugasim auto, upalim ponovo i auto opet radi.
Zamenjene obe lambda sonde, zamenjene svecice, pa cak i centralni kompjuter. I ništa, problem  je i dalje tu.
Dakle, sve su ovo radili majstori.
Posle citanja ove teme na forumu, video sam gomilu slicnih problema, ali ne i potpuno isti. I bio sam ubedjen da su bobine... I tako ja na svoju ruku, narucim dve beru bobine, izmenjam u raznim kombinacijama i OPET NISTA... POLUDEO SAM... POMAGAJTE LJUDI
MEGANE 2 1.6 16V, 83 KW
HVALA UNAPRED

mire

Dobrodošao na forum. Pre nego što se uključiš u diskusije pročitaj pravila i predstavi se u temi koja je za to namenjena.
Treba i da dopuniš podatke u profilu - godine i lokaciju.

Kada to uradiš, sačekaj da dobiješ pun pristup forumu pa ćeš videti sve teme, a možda i neke slične probleme.

slavko_bgd

Sa ovakvim simptomima na K4M motoru metodologija je:

1. skinuti sve 4 benzinske dizne i odneti ih na proveru
2. izmeriti kompresiju sva 4 cilindra
3. proveriti zupčenje/fazu motora

1. ukoliko dizne ne rade ravnomerno i ispravno homogenizacija smeše na praznom hodu je loša. Na srednjim i višim obrtajima usled povećanja brzine strujanja vazduha benzin se pravilnije raspršuje i meša sa vazduhom i motor radi bolje ili čak dobro
2. u slučaju razlike u vršnm pritiscima zamajac je taj koji "pegla" neravnomernost pa se ne javlja dijagnostika
3. isto kao pod 2. K4M nema senzor bregaste.

Ovo sve važi ako je motor samo na benzin, u smislu da nema ugrađen plin.

voodooman987

Hvala slavko_bgd na ultra brzom odgovoru.  :ok:
Vec sam razgovarao sa majstorom, i on mi je rekao da sad vec sumnja na dizne. Proverice to u narednih nedelju dana (nadam se), pa cu se javiti ovde da saopštim rezultate.

slavko_bgd

Nema na čemu.
Srećno sa popravkom i čekamo dobre vesti... :ziveli:

zokce

Dizne, nakon svega, e majstore  :cekicem:

voodooman987

Nista mi ne pricaj... Brada mi osedela od nerviranja. Auto vozio kod vise majstora. Cak i u ovlasceni renoov servis u Pozarevcu. Doduše, oni su se ogradili time sto su rekli da nemaju dijagnostiku za tako star auto  :celb2: :banghead:
Videcemo, cekam tu proveru dizni, pa cu znati tacno sta i kako

djiuliju

Ovlasceni servis nema dijagnostiku za megana dvojku? Oce to...