Bobine- Problemi, iskustva, saveti

Započeo amply, 16.04.2008. - 00:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zokce

Ne vidim odakle si, raspitaj se koji majstor/servis u gradu ima uredjaj za proveru dizni, trebalo bi da nadjes bar jednog. Ujedno ce i da prociste dizne, ako nisu bas zapekle, resavas time problem.

voodooman987

Citat: djiuliju poslato 23.09.2024. - 23:26
Ovlasceni servis nema dijagnostiku za megana dvojku? Oce to...
Nisam siguran da sam razumeo komentar :??: kako god... Ovlasceni servis za reno u Pozarevcu (Beogradski put, na putu ka naplatnoj rampi) nije imao dijagnostiku za reno dvojku. Da li nisu imali u tom trenutku, da li nisu imali odgovarajucu, ili samo prosto nisu hteli da se bakcu sa starim automobilom... Nisam imao strpljenja da istražujem. Msm, malo sam off topic, ali  nikakav ja razlog nemam da ovde iznosim neke netacne informacije ili nesto u tom smislu...
Citat: zokce poslato 23.09.2024. - 23:34
Ne vidim odakle si, raspitaj se koji majstor/servis u gradu ima uredjaj za proveru dizni, trebalo bi da nadjes bar jednog. Ujedno ce i da prociste dizne, ako nisu bas zapekle, resavas time problem.
Iz Kuceva sam. Inace, do sada au pro lem pokusavali da rese autoelektricari, s obzirom da je dijagnoatika javljala gresku u radu treceg cilindra, i da smo se vrreli oko svećica, bobina i ostalw elektronika. Krajem nedelje ga vozim kod automehanicara, koji je rekao da on moze da ispregleda dizne, da ih ocisti i eventualno zameni

slavko_bgd

Ovlašćeni servisi neće da se bave misterijama koje su ili nenaplative ili finansijski neisplative u odnosu na vrednost vozila.
I nije to samo Renault ili taj servis u koji si vozio auto.

Tvoj kvar je elementaran, bazičan. Samo nisi naišao na nekoga ko ima osnovno, elementarno znanje o tome kako benzinski atmosferski motor radi i kako se dijagnostikuje neki tipičan simptom.  Sve mi je jasno kad čujem da neko krene sa zamenom obe lambda-sonde i motorskim računarom.

Savet u vezi provere faze i merenja kompresije sam ti dao na osnovu ličnog iskustva sa drugim automobilom i motorom.
Imao sam identične simptome na Alfa Romeo 147 TwinSpark. Uzrok je bila glava motora. Dva hidropodizača su propuštala ulje i bili su liznuti izduvni ventili, verovatno od nekog ranijeg prezupčenja. Kupio sam je sa motorom koji loše radi, jer je zadnja cena i stanje svega ostalog sem motora bilo neodoljivo. Drugaru i meni je trebalo oko sat i po da odradimo dijagnostiku ( obična OBD dijagnostika, ne čak ni Multiscan ili Examiner) i da sve u vezi mehanike motora proverimo:  zupčenje, kompresiju, stanje vrhova svećica, stanje vrhova injektora i da ih testiramo na curenje,  i na kraju da vidimo stanje bregova bregastih i hidropodizača. Popravka  je bila formalnost.

Savet u vezi dizni sam ti dao opet na osnovu svog iskustva. Kao bivši plinadžija sam se nagledao svega i svačega, da ne ulazim u detalje. To što dizne i svećice umeju da urade ne bi čovek poverovao. Ali bar to se brzo, lako i jeftino proveri i popravi ako je do nečeg od toga.

Danas postoje dve vrste majstora.
Jedna vrsta ume i može da odradi kvar.
Druga vrsta n'ume da odradi kvar al' ume d'odradi mušteriju.

Kako stvari stoje, sve je više ovih drugih, na žalost.

Nek' ti je srećna popravka  :krsti: :pop:

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

SasaLaguna95

To su isto mom kumu rekli za L2

Dok su meni prije 4god bez problema odradili Clip dijagnostikom kad sam mijenjao abs centralu
My car = My rules !

mire

Dijagnostika je ista za megan dvojku i za talisman... pa ti sad sam proceni da li su imali, ili nisu.

djiuliju

Bas to sam mislio, CLIP koriste i za megana dvojku i za trojku itd...tako da nema sanse da je nemaju, nego ih ocigledno bolelo uvo da se bakcu
@voodooman987 nisam ni mislio da iznosis netacne cinjenice

slavko_bgd

Pa dobro, bar su ga uljudno odbili a možda su mu i učinili uslugu...
Nadam se da će woodoman987 brzo i što jeftinije popraviti auto.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

nikolapanic

Citat: Mares poslato 12.06.2015. - 19:11
Danas mi je majstor zamenio jednu bobinu (gledano od strane cepa za ulje - druga po redu), kaze da mi je najverovatnije otisla jer se navlazila zbog kise u prethodnim periodima.

Razlog zamene bobine je da mi je u prethodnom periodu auto ponekad trzao kada se da jaci gas na nizim obrtajima (negde u rasponu od 1500 - 2000rpm), te "knedla" u leru (odjednom obori obrtaj na ispod 600rpm pa brzo vrati u normalu), i oscilacije ler gasa. Pre zamene sam bio procitao kompletno ovu temu, i odlucio da proverim bobine kod majstora i ispostavilo se da jedna nije bila ispravna (videlo se pri dnu bobine belo od bacanja sa svecice, ako sam se dobro izrazio). Inace, auto je generalno normalno isao, to trzanje se periodicno javljalo, npr. dve nedelje zna ta trza, pa nestane mesec dana, pa se vrati, i tako u krug, sto mu dodje da bobina nije u potpunosti crkla, te sam je stavio u gepek kao rezervu za ne daj boze negde na putu.

Auto je laguna 2 2001. 1.8 16V, 203.000km (pravih) i na njoj su fabricke bobine (ali aj da kazem da je trzanje krenulo pre nekih 5-6 hiljaka km). Ovu novu sam uzeo Beru za 3200din u Gazeli.

Elem, nisam siguran da li sam procitao to u ovoj temi ili nekoj drugoj, secam se da je neko pisao upravo da kvar na bobinama moze upravo prouzrokovati voda koja od nekud dodje do njih (da li zapuseni kanali za odvod?). Ja zaboravih da pitam majstora gde su ti kanali i kako da ih procistim, pa me interesuje ako neko moze da pronadje stranicu/temu gde se to pominje, ili da napise postupak kako da sredim te kanale za odvod?

Inace, nije mi jasno kuda prodje uopste voda do bobina kada su one ispod zastitne plastike, i ne bas negde na ivici motornog prostora/haube pa da kazes da ih kisa ili voda pri pranju auta poliva.... :cool:
Da ne kazem da imam isti problem. Da li da zamenim sve bobine i da se nadam da je problem resen ili treba nesto drugo da radim?

Slavce20

Desi mi se ponekad na nizim obrtajima u gradu da pocne auto da secka,jel mogu bobine da se provere dijagnostikom i jel moze kod majstora koji radi sva vozila,sad ne znam kakve dijagnostike imaju.

horvat

Sve zavisi, nekad u tim situacijama bude greska: "P0300 random misfire". U tom slucaju ne moze dijagnostikom da proveri koja bobina, tacnije koji cilindar pravi problem. A nekad se desi da bas tacno ispise npr "Cylinder 1 misfire", onda moze da zameni bobinu sa cilindra 1 i nekim drugim, pa proveri ponovo da li se greska prebacila na taj drugi cilindar ili ne...

zokce

Pokušaj da dok radi motor isključuješ jednu po jednu novinu, isključio pa vratiš. Ako ima promene u radu motora onda je novina ispravna, tamo gde nema promene ta bobina ne valja. Onda zamenik mesto sa drugom bobinom jer može biti i svećica, pa isti postupak.

Themp12

Moje iskustvo sa bobinama,auto je poceo da se vise trese,slabije vuce,ruzan miris iz auspuha,nemiran rad itd,povremeno paljenje check engine lampice.Jednostavno auto lose ide,gore nego kada su svecice u pitanju.
Majstor mi je zamenio dve.Stavio je Valeo i NGK,hteo je da stavi Valeo obe ali nije bilo odmah da se kupi.Planiram da stavim uskoro i ostale 2 pa da budem miran sa tim.

zokce

Danas sam slucajno naisao na neki dokument Renoa kojim regulise da na vrh bobine pre namestanja treba naneti sloj fluorinske masti 8200168855. Ne nadjoh kod nas nista o takvoj masti, silikonu, sta vec.

Goxxy

https://www.meganeownersclub.co.uk/forum/viewtopic.php?t=21394

On almost all petrol Renaults ignition coils fail after servicing due to not using the insulating grease.

It is a non-setting sealant for servicing spark plugs on various petrol engines from Renault.
PN: 8200168855
Names: Fluorinated Grease, Fluostar 2L
This is a white grease, as thick as normal bearing grease, NLGI 2, -30....+240C, Perfluorpolyether+PTFE, no extreme pressure or anti-rust additives. Electrical strength not listed, the best I saw for this class of material is about 0.8kV/mm for general purpose second brands and 14...22kV/mm for aerospace Krytox 143 AZ...AC grades.

Šta god sve ovo značilo. Skoro sam promenio bobine i kablove, ima li smisla pronaći nešto ovog tipa? Ili neku alternativu koja nije šurenje sa cenom (kako to obično biva sa Renault delovima).

zokce

Mene je ovo zaintrigiralo jer sam imao problema nakon pranja motora, motor je ocajno radio, ponekad sam imao utisak da ide na samo 2 cilindra. Verovatno to dobija na znacaju samo kad prodire voda, kao sto krov prokisnjava samo kad pada kisa inace ne. :pije:
Kod mene se na kraju ispostavilo da su bobine ostale citave, svecice su plivale u vodi a ionako su bile za zamenu pa je taj problem resen na taj nacin. Opsirnije sam napisao u temi 'vozila clanova'.