Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Bobine- Problemi, iskustva, saveti

Započeo amply, 16.04.2008. - 00:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Boki

Nisu sale za umove male

jajajaja

Ok :) Imam rezervnu u gepeku stoji mi 3 godine od kada sam uzeo auto, isto tako malo zardjala pa sam je promenio. Pa ako ova ode u vecna lovista mogu na sred auto puta da je promenim :)

Djile

Drugari, otisla mi je bobina,reno senik 1.6...bio kod majstora i preporucio mi je EPS bobinu. U nedoumici sam, da li nju ili Valeo da uzmem.  :nezna:
Najbolji auto je nov auto. Henri Ford

dalibor76

Uzmi BERU nećeš pogrešiti veruj mi!!!!

jajajaja

Djile

Beru nema u ponudi, to mi je bila prva varijanta...EPS mi nudi za 3000 din, a Valeo za 2800 din.
Najbolji auto je nov auto. Henri Ford

zokce

Ja sam pre 2 godine zamenio jednu, stavio sam Valeo. Neces da pogresis.

Boing

Mozda si vec resio problem.
Ako nisi onda nemoj da uzimas Valeo. Ja sam uzeo Valeo sa zelenim kapicama i nije 10000 izgurala.
Beru imas u Gazela komercu, mislim da su ovlasceni uvoznici, bile su oko 3000-3200 ne secam se tacno.

Нигде на свету не говори се тако ружно о нама као код нас.
Што је горе, нигде на свету не дозвољава се тако олако
другоме да то чини као код нас.

Милош Црњански

nesas

Bitno je kupiti orginal deo, kada sam ja jurio bobine valeo je imao razliku u ceni i do 500 dinara. Naravno kupio sam u reno sava i vozim vec par godina bez problema.

Mares

Danas mi je majstor zamenio jednu bobinu (gledano od strane cepa za ulje - druga po redu), kaze da mi je najverovatnije otisla jer se navlazila zbog kise u prethodnim periodima.

Razlog zamene bobine je da mi je u prethodnom periodu auto ponekad trzao kada se da jaci gas na nizim obrtajima (negde u rasponu od 1500 - 2000rpm), te "knedla" u leru (odjednom obori obrtaj na ispod 600rpm pa brzo vrati u normalu), i oscilacije ler gasa. Pre zamene sam bio procitao kompletno ovu temu, i odlucio da proverim bobine kod majstora i ispostavilo se da jedna nije bila ispravna (videlo se pri dnu bobine belo od bacanja sa svecice, ako sam se dobro izrazio). Inace, auto je generalno normalno isao, to trzanje se periodicno javljalo, npr. dve nedelje zna ta trza, pa nestane mesec dana, pa se vrati, i tako u krug, sto mu dodje da bobina nije u potpunosti crkla, te sam je stavio u gepek kao rezervu za ne daj boze negde na putu.

Auto je laguna 2 2001. 1.8 16V, 203.000km (pravih) i na njoj su fabricke bobine (ali aj da kazem da je trzanje krenulo pre nekih 5-6 hiljaka km). Ovu novu sam uzeo Beru za 3200din u Gazeli.

Elem, nisam siguran da li sam procitao to u ovoj temi ili nekoj drugoj, secam se da je neko pisao upravo da kvar na bobinama moze upravo prouzrokovati voda koja od nekud dodje do njih (da li zapuseni kanali za odvod?). Ja zaboravih da pitam majstora gde su ti kanali i kako da ih procistim, pa me interesuje ako neko moze da pronadje stranicu/temu gde se to pominje, ili da napise postupak kako da sredim te kanale za odvod?

Inace, nije mi jasno kuda prodje uopste voda do bobina kada su one ispod zastitne plastike, i ne bas negde na ivici motornog prostora/haube pa da kazes da ih kisa ili voda pri pranju auta poliva.... :cool:

Ćimo

Da me neshvatis pogresno,ali vecu majstorsku glupost nisam skoro cuo da bobine crkavaju zbog kise...
Zamisli kada bi to bilo istina,pa svi bi bar jednom mesecno menjali bobine

Mares

Mozda se nisam najbolje izrazio, ali sam hteo reci da je nekako voda valjda vremenom dolazila do bobine (nekim putem) i tako je nakvasila pa je ona pocela da riknjava .... bem li ga... a jos sam i ubedjen da je neko upravo to spominjao u ovoj temi o bobinama....

Ćimo

druze nema to veze sa vodom,tvoje bobine su fabricke i izdrzale su 200k km...sta ocekujes,normalno je da crknu i pre te kilometraze...a realno je da se ubrzo spremas i za ostale 3 bobine  :wink:

ajra

Voda moze svasta da napravi ako prodre u motorni prostor, narocito kod benzinjara (kablovi, svecice itd). Ja bih ipak naravno redovno cistio te odvode, a i pregledao te sus plehove jesu li ok. Inace moj zet je dok je vozio punta naleteo na baru. A znate da puntici uglavnom nemaju one maske i sus plehove odozdo. Tom prilikom mu je otiso alternator pa je morao da ga remontuje. Znaci moze voda sigurno da napravi svasta... Ja ne vozim benzinca, ali kako nisam znao da treba da cistim odvode za kisnicu morao sam da izdvojim prevezivanje dzeka ispod vozacevog sedista i cca 80 eur, da ne govorim da je elektronika krenula da brljavi.. A sta moze da napravi na benizncu ciji se rad u mnogome preko bobina i svecica zasniva na struji, mozes samo da zamislis. Uostalom zasto prilikom zamene svecica, s vremena na vreme menjas i kabl.
Jednoj mojoj koleginici je neko iz servisa maznuo kompletnu zastitu odozdo (mislim na motorni prostor ;) ), dobila je savet od majstora da to obavezno nabavi, s obzirom da vozi benzinca ta zastita je obavezna. Iskreno ja ni mog dizela ne bih voleo da vozim bez zastitnih maski sa donje strane.

Ćimo

Ajra naravno da voda moze svasta da napravi ali nemoj da mesas benzinske motore kojima su svecice sa strane sa renoovim gde bobina od gore nailazi na svecicu....a kablovi se najmanje menjaju jer su niskonaponski i u retkim slucajevima prave problem...na jugu sam ih menjao tri puta a ovde to nema potrebe