Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
B

Kupovina felni

Započeo banem, 17.04.2008. - 07:46

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

drale01

Vidim tema felge...
Ako nekom trebaju čelične felge R16 od Lagune 3  moze mi se obratiti. Na mjima su ljetne gume Contonental 215/55R116 i Bridgestone 215//55R16.
U obzir dolazi i zamjena za alu felne 16.
E sad da pitam,
Sarafi za Lagunu 3 su M14x1,5 kao i za VW Golf IV.  Pitam, ako stavljam celicne felge na Lagunu 3  mogu li duzinom odgovarati sarafi od Golfa IV ?
Laguna III

lookic

Citat: slavko_bgd poslato 08.12.2020. - 11:52
Po pravilu, šrafovi za alu-felne uvek imaju duži navoj nego za čelične felne, iz razloga što je centralni zid alu-felne koji ide na glavčinu po pravilu deblji. Za tu razliku u debljini navoj mora biti duži. U suprotnom, postoji rizik od kidanja navoja u glavčini ili pri stezanju vijaka ili kasnije tokom vožnje.  Dalje, površina ispod glave šrafova za če-felne je po pravilu konusna zbog centriranja i zbog samokočećeg efekta. Kod alu-felni može biti i konusna i ravna i u zavisnosti od toga vijak mora biti odgovarajući. Ne sme se na konus staviti ravni šraf i obrnuto. Ako je naležuća površina za vijak u felni ravna, glava vijka mora biti ili sa proširenim ravnim završetkom ili šraf mora biti sa tzv "plivajućom" podloškom. Sve ovo je iz razloga da pri dotezanju vijaka (šrafova) ne bi došlo do deformacije materijala alu-felne. Tako da savet je da na to dobro obratiš pažnju: dužina navoja i naležuća površina glave vijka u felni. Dovoljno je da skineš jedan vijak sa svojih če-felni i da ga gurneš u alu-felnu: ako navoj izlazi iz felne više od 13mm (1/2") i ako je naleganje identično ( konusno) - isti vijci se mogu bezbedno koristiti. U suprotnom moraju drugi šrafovi.

Jedno pitanje/komentar vezano za moju struku:
Kod nas je pravilo da se elementi od različitih metala fizički razdvajaju (npr. gumene podloške i sl.) zbog galvanske korozije.
Kako je to kod felni rešeno, s obzirom na to da šarafi, a ni osovina na koju se felna stavlja, nisu od aluminijuma?
U mаtemаtičkom izrаzu, 1+1=2, znаk "=" znаči "retko je".

djiuliju

Zato felna nekad neverovatno zalepi za glavcinu. Moze da se namaze mast na kontaktu felne i glavcine

valjan

To se meni redovno dešavalo na prednjim točkovima kada sam ih skidao da stavim zimski set, toliko zalepe aluminijumske felne za glavčinu da moram da vučem kao sivonja da ih skinem, a zadnje maltene same spadnu čim povadim šrafove...

djiuliju

Podignes jednu stranu, ostavis 1 sraf blago zavijen, malo gas-kocnica,  da vidis kako popusta  :bigl:

mire

U, treba biti pažljiv s tim metodom... Hoće disk da precvika šraf koji ga drži na glavčini.

Samo da pitam

Pozdrav ljudi, planiram da uzmem alu felne za Clio 3, 09. god. jel imate neki predlog?
Što bi žene rekle "opa, kupio si kliću".

djiuliju

R15, R16? Ima da se nadje to, fabricki modeli, samo malo prati oglase.  Ako ces 16ce, ove se meni najvise svidjaju https://www.polovniautomobili.com/felne-ratkapne/19575129/aluminijumske-felne-renault-16-4-x-100?

Samo da pitam

Uf, odlične su, al išao bih na R15.

djiuliju

Samo da pitam

Išao bih na nove, ne mogu da rizikujem ako je neka pukla, varena...

djiuliju

To se druze pogleda, ako je felna kriva ispravi se, nije to nista strasno. Tesko je naci felne da su sve bas idealno prave, ipak je to felna. Ali dobro, ako ces nove  :nezna:

geler

Onda si trebao i nov auto uzeti...

Stragi21

Ako se vodilo racuna skoro svaka polovna reno je kvalitetnija on novih, aftermarket naravno. Cisto sumnjam da planiras dati preko 600€ za neke 15ice nove.

Samo da pitam

Ma kakvih 600, otkud mi, kad bi imao, oženio bi se.  :kez:
Mislim da će polovne biti dobre. Nego, da li sa 16ca povećava potrošnju goriva naspram 15?   :??: