0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
Za centralnu rupu ima da se kupe prstenovi po meri koja ti odgovara.Sto se tice ET broja i sirine ti je najveci problem da li ce guma kaciti amortizer ili rubove prilikom prelaska preko neravnina ili kad je natovaren.
Pogledaj sajt koji sam okacio iznad tvog prvog posta… Sent from my iPhone using Tapatalk
Nema problema…Da, samo lenjirom izmeri. Ali npr ako odudara od fabrike za par mm, to komotno mozes smatrati da nece praviti probleme… Sad vidim na slici, nije tako mala razlika, izmeri za svaki slucaj… Sent from my iPhone using Tapatalk
Konstrukcijski ET broj nije tu da bi odredio rastojanje tocka do amortizera ili blatobrana, vec da bi se postigao zadovoljavajuci scrub radius, sto je mnogo bitnije. Vak i da ne zakacinje nigde, scrub radius ne bi trebao da poremetis znacajno. McPherson vesanja imaju prirodno negativan Scrub radius i bilo kakva znacajnija promena scrub radijusa moze znacajno uticati na upravljivost vozila.Scrub Offset se drugacije naziva i Kingpin Offset, a nisam siguran da imamo adekvatan termin na srpskom.
Generalno odstupanje od proracunatog ET broja od +-2 je prihvatljivo i ne remeti scrub rafijus znacajno. U osnovi, sa povecanjem felne, ide se na pvecanje ET broja, odnosno pomeranja ose tocka ka unutra da bi se dobilo na upravljivosti, jer imas manju amortizaciju zbok manje visine same gumeAko zelis da kupis 18", onda gledaj da ti ET bude od 44 do 48, mada je najbolje da bude ET 46Centralna rupa slobodno moze sa bide veca, jer se lako naprave redukcioni prstenovi. Samo nemoj da centralna rupa bude manja. Moj Talisman je stigao sa 19", ali sam ih odmah zamenio za 17". Jeste da lepse izgledaju ali na 17 je mnogo udobnija voznja
Konkretno to ne zavisi samo od sirine gume, vec i od profila. Kod 225/40 R18 dozvoljena sirina felne je od 7.5 do 9, ali ja ti ne bih preporucio da ides sa vise od 8.5, jer za 9 treba imati i odgovarajuci profil lezista felne. Idealno je 8.