Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
B

Kupovina felni

Započeo banem, 17.04.2008. - 07:46

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sava032

Zdravo drustvo, nemam puno iskustva oko felni pa mi je potreban vas savet.

Planiram da u narednih par dana pocastim moj megane 4 sa 18kama felnama. Nasao sam podatak koje su tacno dimenzije fabrickih 18' felni za megane 4 ali je jako tesko pronaci felne da sve velicine budu identicne.

Fabricki parametri: 5x114.3 - 7.5J x 18 ET46 - Offset 44-48mm - Center Bore 66.1mm

Jasno mi je da broj i raspon rupa mora da bude identican kako bi usla, ali me zanima za ostale parametre koliko smem da setam napred/nazad.

Konkretno nasao sam felnu koja ima 8 Jota. Da li je to problem sto je felna malo sira?
Takodje, felne koje sam nasao imaju manji ET (42) i malo vecu "Center Bore". Koliko i ovi parametri mogu da budu problematicni ako nisu isti kao po fabrici?

Ivan037

Za centralnu rupu ima da se kupe prstenovi po meri koja ti odgovara.
Sto se tice ET broja i sirine ti je najveci problem da li ce guma kaciti amortizer ili rubove prilikom prelaska preko neravnina ili kad je natovaren.

Sava032

Citat: Ivan037 poslato 11.04.2023. - 15:38
Za centralnu rupu ima da se kupe prstenovi po meri koja ti odgovara.
Sto se tice ET broja i sirine ti je najveci problem da li ce guma kaciti amortizer ili rubove prilikom prelaska preko neravnina ili kad je natovaren.

Jel postoji neki nacin da proverim da li sirina felne i ET odgovaraju mom autu tj da nece kaciti amortizer/kocnice/rub pre nego sto kupim te felne.

Bilo bi bas lose da kupim felne i ispostavi se kod vulkanizera da negde kace :frown:

horvat

Pogledaj sajt koji sam okacio iznad tvog prvog posta...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sava032

Citat: horvat poslato 11.04.2023. - 18:17
Pogledaj sajt koji sam okacio iznad tvog prvog posta...

Krenuo sam da citam temu od pocetka pa nisam stigao do tvog upisa. Izvinjavam se

Deluje jako korisno ovaj kalkulator. Hvala.
Jel mozes da das kratko upustvo kako na osnovu ovih rezultata da znam jel mi odgovaraju nove felne? Ili moram pod auto sa lenjirom pa da merim :celb1:

horvat

Nema problema...

Da, samo lenjirom izmeri. Ali npr ako odudara od fabrike za par mm, to komotno mozes smatrati da nece praviti probleme...

Sad vidim na slici, nije tako mala razlika, izmeri za svaki slucaj...

Sava032

Citat: horvat poslato 11.04.2023. - 20:56
Nema problema...

Da, samo lenjirom izmeri. Ali npr ako odudara od fabrike za par mm, to komotno mozes smatrati da nece praviti probleme...

Sad vidim na slici, nije tako mala razlika, izmeri za svaki slucaj...

Vazi, hvala puno na savetu.
Inace, nasao sam podatak koje su fabricke dimenzije za 18icu i u odnosu na to bas su mala ostupanja.

Ali eto, hvala jos jednom. Naucio sam nesto novo :)

Bundzija

Konstrukcijski ET broj nije tu da bi odredio rastojanje tocka do amortizera ili blatobrana, vec da bi se postigao zadovoljavajuci scrub radius, sto je mnogo bitnije. Vak i da ne zakacinje nigde, scrub radius ne bi trebao da poremetis znacajno. McPherson vesanja imaju prirodno negativan Scrub radius i bilo kakva znacajnija promena scrub radijusa moze znacajno uticati na upravljivost vozila.

Scrub Offset se drugacije naziva i Kingpin Offset, a nisam siguran da imamo adekvatan termin na srpskom.

Sava032

Citat: Bungynik poslato 12.04.2023. - 12:01
Konstrukcijski ET broj nije tu da bi odredio rastojanje tocka do amortizera ili blatobrana, vec da bi se postigao zadovoljavajuci scrub radius, sto je mnogo bitnije. Vak i da ne zakacinje nigde, scrub radius ne bi trebao da poremetis znacajno. McPherson vesanja imaju prirodno negativan Scrub radius i bilo kakva znacajnija promena scrub radijusa moze znacajno uticati na upravljivost vozila.

Scrub Offset se drugacije naziva i Kingpin Offset, a nisam siguran da imamo adekvatan termin na srpskom.

Aha, razumem. Ovo takodje nisam znao. Hvala

Na slici u poruci iznad tvoje pise da je za 18icu offset radius od 44 - 48mm. Znaci najbolje je da uzmem 18icu sa ETom izmedju te dve brojke i bice sve okej?

Bundzija

Generalno odstupanje od proracunatog ET broja od +-2 je prihvatljivo i ne remeti scrub rafijus znacajno.

U osnovi, sa povecanjem felne, ide se na pvecanje ET broja, odnosno pomeranja ose tocka ka unutra da bi se dobilo na upravljivosti, jer imas manju amortizaciju zbok manje visine same gume

Ako zelis da kupis 18", onda gledaj da ti ET bude od 44 do 48, mada je najbolje da bude ET 46

Centralna rupa slobodno moze sa bide veca, jer se lako naprave redukcioni prstenovi. Samo nemoj da centralna rupa bude manja.

Moj Talisman je stigao sa 19", ali sam ih odmah zamenio za 17".  Jeste da lepse izgledaju ali na 17 je mnogo udobnija voznja

Sava032

Citat: Bungynik poslato 12.04.2023. - 21:07
Generalno odstupanje od proracunatog ET broja od +-2 je prihvatljivo i ne remeti scrub rafijus znacajno.

U osnovi, sa povecanjem felne, ide se na pvecanje ET broja, odnosno pomeranja ose tocka ka unutra da bi se dobilo na upravljivosti, jer imas manju amortizaciju zbok manje visine same gume

Ako zelis da kupis 18", onda gledaj da ti ET bude od 44 do 48, mada je najbolje da bude ET 46

Centralna rupa slobodno moze sa bide veca, jer se lako naprave redukcioni prstenovi. Samo nemoj da centralna rupa bude manja.

Moj Talisman je stigao sa 19", ali sam ih odmah zamenio za 17".  Jeste da lepse izgledaju ali na 17 je mnogo udobnija voznja

Da, svestan sam i toga da cu izgubiti na udobnosti, ali svesno ulazim u to.

Sad mi je konacno sve jasno sto se tice ETa i ostalih parametara. Hvala puno

Ostaje mi jos blaga nedoumica za sirinu felne. Ako je fabricki propisano da 18ica bude 7.5J, da li je okej blago ostupanje i u sirini felne. Tj da uzmem felnu koja je 7 ili 8J?

Bundzija

Konkretno to ne zavisi samo od sirine gume, vec i od profila. Kod 225/40 R18  dozvoljena sirina felne je od 7.5 do 9, ali ja ti ne bih preporucio da ides sa vise od 8.5, jer za 9 treba imati i odgovarajuci profil lezista felne. Idealno je 8.

Sava032

Citat: Bungynik poslato 13.04.2023. - 11:37
Konkretno to ne zavisi samo od sirine gume, vec i od profila. Kod 225/40 R18  dozvoljena sirina felne je od 7.5 do 9, ali ja ti ne bih preporucio da ides sa vise od 8.5, jer za 9 treba imati i odgovarajuci profil lezista felne. Idealno je 8.

Ekstra, felne koje sam pikirao su bas 8J :)

Hvala ti jos jednom! Javljam se ovde kad uzmem felne :)

Bundzija

Renault iz nekog razloga uvek fabricki pakuje gumu na donju granicu sirine felne. Za 225 je to 7.5 kod Renaulta. To nema uticaja za normalnu voznju, ali ce kod veoma ostre sportske voznje 8" drzati bolje gumu u krivinama jer ce zid gume bolje podnositi lateralne sile koje deluju na gumu u krivinama (manje uvijanje gume). Naravno, u masovnoj proizvodnji, usteda na 7.5" felni umesto da se gradjuje 8" je znacajna , tako da kod proizvodjaca i ekonomski razlozi imaju ulogu kod odlucivanja sta ugraditi.

Postoje formule kojima se to racuna, ali da ga ne tupim ovde jer osim za one koji se ozbiljno jure ili trkaju, to nema nikakve veze.

Sava032

Zdravo drustvo,

Evo da javim da sam konacno pronasao fenle. Stvarno nisam ocekivao da ce biti ovoliko komplikovano. Ponuda je katastrofa, ali mislim da sam iskopao lep primerak :)

18'x7.5 et 45.  Trebace samo prstenovi sa 67.1 na 66.1.
Sutra stizu gume. Izabrao sam hankook vantus s1 evo3 225/40
Uspeo sam i da uzmem senzore pritiska original continentalove. Oni mi za sada prave jedino tenziju da li ce da rade.

Hvala svima jos jednom na savetima i pomoci!
Saljem sliku kad namontiram letnji set i javljam kako proslo