Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Teze okretanje servo volana

Započeo predragk, 08.01.2020. - 11:49

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

predragk

Moje postovanje svima.
Imam grand scenic 1.9dci 2006 god (96kw-130ks).
Primetio sam da mi je auto na volanu "mozda" malo tezi......e sad ono sto mene zanima je da li je kod mene servo elektro ili hidraulicni.....odakle poceti da proverim postoji li problem, jer opet kazem, nisam ni sam siguran u problem ili samo tripujem...

wcyber

elektro servo .. proveri napon na aku.. mozda je malo popustio kontakt kabla na samom servu.. mozda je do letve volana .. mozda je do solji .. mozda da jace naduvas gume ? :)

predragk

Ako mi veruje, remont letve volana radjen pre mesec dana, nov je akumulator, gume nove, pre 4 meseca sam ga kupio, ove stvari sam ja radio na njemu....provericu kontakt na akumulatoru i pritisak u gumama, ali bice ipak da ja tripujem

Sebastijan

Najpre proveri, probaj koliki je otpor na nekom drugom istom vozilu da bi ustanovio postoji li problem.
Ako ga ima, sledeće su šolje amortizera. U njima je ležaj aksijalni sa sitnim kuglicama. Ne smeta da ga očistiš i podmažeš iako ne bude vidnog oštećenja.
Svakako postoje i drugi uzroci, sama el.pumpa, povećan el.otpor instalacije do nje....
Gluvom priču pričati!

Boky

Evo da se javim i ja, samo sa vecim problemom. Naime, Laguna 2, 2003. hidraulicni servo. Kad okrecem volan, prva cetvrtina kruga je ok, drugu moram sa obe ruke, treca je ok i cetvrta sa obe ruke. Ako sam dobro objasnio.  Znaci na svaku cetvrtinu zapinje zestoko, kad je toplo napolju pa se razradi onda bude ok, al ovako kad je hladno onda je haos. Promenio sam kompletno ulje u servu i nije do toga. Jel ima neko ideju. Letva malo ima lufta, ali taj luft je zadnjih 2 godine i nije se povecavao.

wcyber

Boky

Moguce, al sad nemam kod koga da odem da pogleda.  A ranije kad sam imao problem sa soljama obicno se manifestovalo skripanjem, pucanjem, nikad ovako.

Boky

Citat: Boky poslato 02.04.2020. - 08:18
Evo da se javim i ja, samo sa vecim problemom. Naime, Laguna 2, 2003. hidraulicni servo. Kad okrecem volan, prva cetvrtina kruga je ok, drugu moram sa obe ruke, treca je ok i cetvrta sa obe ruke. Ako sam dobro objasnio.  Znaci na svaku cetvrtinu zapinje zestoko, kad je toplo napolju pa se razradi onda bude ok, al ovako kad je hladno onda je haos. Promenio sam kompletno ulje u servu i nije do toga. Jel ima neko ideju. Letva malo ima lufta, ali taj luft je zadnjih 2 godine i nije se povecavao.

Jel im jos neko ideju sta bi mogao da bude uzrok ovom problemu?

Boky

Problem je resen. Bio je problem u nekom 'krstu' sto se kaci na letvu volana i ide do kabinskog dela i tu ulazi u volan. Taj krst treba da se okrece u svim pravcima, a kod mene je isao samo gore dole, zaribao skorz. Kaze mi majstor da se to nikad ne kvari kod ovakvih kola jer je visoko postavljeno i zasticeno gumom, al eto skinuo je mrak sa ovim  :rotfl: Zamenjena je i letva jer je vec bila porucena, a moja je bila pred kraj. Imao sam srece sa tom letvom jer je u full stanju, nema ni mm lufta, sve manzetne kao nove. Sad je servo lagan, bukvalno kao elektricni. Eto ako neko bude imao slican problem, da zna sta moze da bude uzrok.

proff

Zdavo,

Pre nedelju dana sam kupio reno twingo 1.2 8V (2010 god.) i pored toga sto je auto u besprekornom stanju u svakom pogledu imam jedan veoma veliki problem za kog za sada nemam resenje. Imeno, volan je toliko krut i tesko se okrece da ga ja skoro nemoguce parkirati. Auto nema nikakvog servo uredjaja znaci da je cisto manuelo upravljanje. Auto sam kupio za suprugu ali ona jednostavno nemoze da ga vozi zbog ovog problema. Danas sam promenio i lezajeve prednjih amortizera ali sve je  idalje isto. Nikakvog poboljsanja. Pre 25 godina sam imao jugo isto bez serva pa se upravljao bez problema. Ne mogu da prihvatim da reno iz 2010 je teze upravljati nego jugo iz 1990. Molim vas za savjet, predlog, ideju gde bi mogao biti problem kako bi auto bio upotrebljiv. Ovo je auto koje cesto voze zene ali za ovaj moj tvingo moras biti bilder da bi ga upravljao. Proverena je letva i jabucice. Majstoi kazu da su u redu ali ja sam siguran da ima neki problem

wcyber

Jedino da promeniš majstora. Možda da odeš u ovlašćeni servis? Je li stvarno auto nema servo ili je samo neispravan?

DS9

Zaista je malo verovatno da taj auto (predviđeno) nema servo upravljača.
Kod automobila koji ga imaju, a iz nekog razloga servo/asistencija prestane da radi - onda se dobije taj doživljaj da je teže okretati volan nego na jugiću (i to kud&kamo teže).

Praff, pogledaj ovu temu, možda ti bude informativna https://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=8668.0

Ako se ne varam servo je na twingu sasvim električni (u tom lučaju u motornom prostoru ne postoji tj.ne treba posuda za ulje servo volana), a to onda znači da je vrlo bitno i stanje akumulatora jer je takav servo popriličan potrošač struje.

Ako budeš imao sreće problem je samo električne prirode, i gotovo sigurno bi dijagnostika zabeležila neku grešku

Gledam uputstvo za twingo oko tog godišta na eng. jeziku https://ie.e-guide.renault.com/sites/default/files/olds_pdfs/952_4_C44_Twingo_2_Ph2/Twingo_2_ph2_-_952-4_ENG.pdf , piše ovo:

Power-assisted steering
Never  drive  with  an  inadequately charged battery.variable  power-assisted  steering(depending on vehicle)It  is  equipped  with  a  system  which adapts the level of assistance to the ve-hicle speed.Steering is made easier during parking manoeuvres (for added comfort) whilst the  force  needed  to  steer  increases progressively as the speed rises (for enhanced safety at high speeds).operating faultsThe steering can become stiff when driving. This is due to the power assist-ance overheating. In this case, it must be allowed to cool down.During low speed manoeuvres with a high engine speed, the steering can become stiff. Power assistance returns when driving

U uputstvu  inače stoji da osigurač broj 3 (ipak treba proveriti) kontroliše električni servo.

Jedino što mi pada još na pamet je da je prodavac naveo da auto nema servo - jer je elktromotor koji daje tu funkciju iz nekog razloga skinut (sa letve).

Kako god, ovo što reče wcyber je nešto što će rešiti stvar. 

Mislim da bi taj twingo 2010 godišta trebao da ima ovo, elektromotor (koji daje asistencije, tj. vrši ulogu servo pumpe) je desno:

cvarci i kacamak

Pozdrav ljudi.Sličan problem imam.U pitanju je Scenic 1 2002 1.4 16v.Servo je fantasticno radio dok nije zamenjena letva volana. Stavljena je navodno dobra polovna bez lufta. Od tada se volan teze okrece. Nije da moraš ruke da polomiš,ali jednom rukom teško.Jedan majstor kaze da volan treba tako da se kod njega okrece, drugi kaze da su otišle solje amortizera pa se zato teze okrece, a treći da je servo pumpa oslabela. Probao sam kod drugog scenica i volan se okreće bas baš lagano.I koga sada čovek da posluša.Ne čuje se nikakvo krckanje lupanje, promenjejno ulje u servu.Šta je vaša preporuka?

Milenko_M

Mislim da šolje amortizera nisu problematične. One bi strugale i čuli bi se metalni udari a nebi nikad tako zabokirale da se tešo okreće.
Servo pumpa je možda ranije oslabila pa se nije primetilo pošto si verovatno imao i lošu letvu.
A prema tvom opisu kvara ispada da su teško okretanje nastali sa novom - polovnom letvom.Neznam kakav ti je aranžman za tu letvu dali možeš da reklamiraš.
Čini mi se da je jeftinije i jednostavnije da staviš drugu pumpu i probaš sa njom. Ako je isto onda je loša letva.