Panorama, pomicni, elekt. otvori na krovu

Započeo Saćipko, 15.03.2014. - 14:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Saćipko

Trazio sam slicnu temu i nema je. Ako neko ipak zna neka prebaci

Kad je ugasen auto, kad hocu da je otvorim, kao da udari staklo o staklo, ili je moram "pomoci" rukom. Slab je akumulator...
Skoro sam podmazivao panoramu, skripala je dosta, i palo mi je na pamet "sta ako se pokvari" ???

Na internetu sam nasao neka resenja kako otpusiti odvode na laguni II, i sl.

Mene interesuje sta ako, ne daj boze, krov ostane otvoren, i pokvari se elektrika. Ima li mehanicki nacin zatvaranja? Kod starih mercedesa, postoji inbus kljuc kojim mehanicki zatvaras, ako elektrika otkaze.

Ja sam kupio auto sa panoramom, i planiram da je ful koristim. Ne da stoji kao ukras koji ne radi. Ili ukras koji je ostao (pu-pu daleko bilo) otvoren :D

Otvaram ovu temu, da ako nemko ima problem ili resenje, iznese, nama, koji imamo ili elektricni siber, panoramu, ili ceo krov pomicni (kabrio)
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Don Gagione

ja sam 2 imao sibera na seniku 2001 nek su znali i sami sa se otvore vremenom kao bila boljka sto se tice sa ga ga rucno zatvoris bila je neka zvaka jer se motor nalazi kod predneg svetla u kabini bila je neka sema moram je naci bile su slike...

MilosArsic

Ako akumulator nema dovoljno snage okrece motor za panoramu onda nece moci ni da okrene alnaser...

Ne znam koliko je jak motor za panoramu ali mislim da je kao od brisaca ili slican, mozda on zeza pa nece da okrece dobro :hmm:

I vrlo moguce da ako ima za rucno otvaranje/zatvaranje bude tu u okolini njega.
Arsic Milos

Nikolaja

Koliko se sećam iz manuala, na tom samom dugmetu koje služi za biranje onih 5 položaja šibera (panorame), onaj središnji deo dugmeta može da se stisne, i to kad se stisne onda kao navodno šiber ima lakši put nazad u nulti položaj. Nisam probao lično.

Pitanje: vozio sam skoro i napolju je bio jak vetar, primetio sam da kad pređem nekih 120 km/h šiber počinje da šušti i biva sve glasniji kako povećavam brzinu. Čim usporim ispod, sve je tiho i ok. Da li se ovo još nekome desilo, i koje je rešenje, tj. da li nešto može da se privrne i dotegne, bilo šta?

mire

To je tako i nema pomoći.

Saćipko

Citat: Nikolaja poslato 22.03.2014. - 01:06
Koliko se sećam iz manuala, na tom samom dugmetu koje služi za biranje onih 5 položaja šibera (panorame), onaj središnji deo dugmeta može da se stisne, i to kad se stisne onda kao navodno šiber ima lakši put nazad u nulti položaj. Nisam probao lično.
Ne dugme na sredini sluzi da kalibrise pocetni polozaj krova, i drzi se na nultom polozaju nekih 5 sec. Kao kod podizaca prozora. Jer nekada ostavim siber otvoren i kad nisam u autu, odn. kad je zakljucan. Krov se zatvara samo na dupli pritisak dugmeta, a polozaj prekidaca u tom slucaju ostane na polozaju 1,2,3,4 ili 5 u zavisnosti u kom polozaju je bio krov.

Sto se sustanja tice, tako je u svakom autu koji ima pokretnu panoramu. Mozda ne toliko glasno (ne znam kako je kod tebe), ali da je bucnije nego na klasicnom krovu, jeste.

Evo postavio sam snimal, amaterski na losem svetlu, sta se desava sa mojim.
On funkcionise ok, ali se ponekad, u 50% slucajeva, ne otvara bez pomoci ruke. Mene brine da ako ostane necistoce izmedju dva stakla, ne pukne glavno staklo prilikom natezanja, ako slucajno zaboravim da nategnem rukom.

Ili je oslabila neka sajla, zupcanik, ili nesto...

https://www.youtube.com/watch?v=EtBjkJiSyvQ

Kao sto se vidi, ne podigne prvo, vec pocne lagano, i povlaci odmah u stranu. Moram da napomene da radi sve ostalo i da ne prokisnjava.

Da li je neko nasao sistem da li postoji mehanicko zatvaranje istih?
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

singer

to mora da ide glatkoooo samo tako ,a ne ovako  :smoke:

mislim da je mehanizam poprilicno zaprljan i tako mozes da napravis neka ostecenja (na klizacima,sajlama...)u buducnosti

ja bih ga uterao u garazu i posvetio se jedan vikend sa jednim drugarom i sve rastavio ,ocistio i podmazao,jer sa takvim krovom se ne zeza(sto zbog prokisnjavanja ili nekog veceg kvara zbog skupih delova  :v:

Saćipko

E, ovako...

Malo sam guglao, i utvrdio da se panorama krov na renaultu ne kvari. Sto je i dobro. Kvari se na fiat stilo. Ovde se moze desiti da eventualno izgori motor, ali to "mota" svaki dobar elektricar.
Meni mehaniza funkcionise, ali kao u klipu gore, moram ga pomoci rukom. Izguglao sam da postoje vodjice, koje se nude a e-bay i da kostaju oko15e http://www.ebay.com/itm/RENAULT-MEGANE-2-SCEN-C-2-Schiebedach-Reparatur-Clip-Sunroof-Clip-Toit-Ouvrant-/170961673213?pt=DE_Autoteile&hash=item27ce1c1bfd
Na ovoj strani vidim da je lokacija Istanbul. Interesuje me, posto sam totalni duduk za IT koliko to u praksi, kosta na moju adresu. Znaci konacna cifra? I da li se narucuje isto kao ma kupindo i limundo?

MarkoWeb

Na cenu od 15e dodaš 8e za slanje e sad koliko će to na kraju da te košta to ne može da ti kaže niko jer zavisi kako je raspoložen carinik...
Evo ti primer ja sam naručivao neke plastike za jednog audija ~150e + 50 slanje dakle sve ukupno oko 200e poštar je doneo kući i nisam platio ni dinara više, a bilo je slučajeva da na foliju za telefon (od 0.99e) platim (100-200din nisamsiguran koliko je ali standardna je cifra za sve) za otvaranje paketa plus carinu ili porez nešto od ta 2... ali ako ti naplate carinu/porez na to računaj da neće biti više od 500din
Besplatna online servisna dokumentacija!

Radi Eventualno Nakon Opravke!

Auto!

Saćipko

dobro, to je znaci neka cifra od, recimo, 30e sve ukupno... To je razumljivo, posto kod nas to nema u ponudi. A jel nacin kupovine isti kao na kupindo?

MarkoWeb

Moraš da se registrujes na ebay (ne moraš na paypal) kliknes na "buy it now" upišeš adresu, broj kartice i to je to, naravno kartica mora da podržava online plaćanje (da pored broja kartice na kartici piše i jedan trocifren broj - on se koristi za online plaćanje)
Besplatna online servisna dokumentacija!

Radi Eventualno Nakon Opravke!

Auto!

Saćipko

Mrki

Interesuje me da li taj motor panorame ima kakvu zastitu-osigurac i gde bi se on nalazio? Interesuje me za Twinga, a koliko bi se kretalo motanje motora za panoramu  :doh: ?
:ziveli:

Mrki

Posto sam skinuo isti i zakljucio da nesto sa mehanizmom - zupcanicima najverovatnije nije ok, da li neko moze da mi pomogne i kaze na kojim jos modelima automobila se koristi sklop za panorama krov Webasto 9730 ?
Hvala

Saćipko

To mozes naci samo na google-u. A zasto se ne rspitas kod ovih sto "motaju" motore za ves masine, busilice... sta znam. Ja bih prvo kod njih otisao.

Edit:

Posto je lose izvedeno, na renault-u, otvaranje panorame na prvom "stepenu", odnosno, dosta susti vetar, da li postoji neki ukrasni "spojler" ili kako se vec zove, kao na starim mercedesima w123 i w124 ?  Jednom sam bio prinudjen da zalepim krep traku preko pocetka krova i pocetka panorame ( da uhvatim oba dela) da ne bi sustalo u kabini. Prosto je nemoguce voziti van grada sa otvorenom panoramom. U bilo kom polozaju
Na Fiat stilu i mercedesu A je mnogo bolje uradjeno. Prvi deo se podize na gore i sluzi ka stitnik, a ostali delovi idu pozadi...