Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Motor dimi (duva) na čepu, meraču za ulje

Započeo kilija06, 13.05.2010. - 19:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

kilija06

Pozdrav svim clanovima foruma :hura:.Imam jedno pitanje:da li je normalno da mi clio 1.5 dci duva na meracu ulja vazduh,ne baca ulje i ne dimi,presao sam 4000 km od zamene ulja i nisam primetio da ga trosi.

fLiP

Nije normalno, i da li si siguran da duva ulje? Koje ulje si sipao?
Da li ima zelenu skramu na zatavracu za ulje ili tako nesto?

Filip

ne duva ulje :) samo duva, bez dima ... to je valjda normalno...
Captur 1.3 tce 2025

fLiP

Da li ima dima ili isparenja na otvaracu za ulje dok radi motor?
Kako sam ja razumeo njemu ne duva na auspuhu crni dim...

U svakom slucaju ako izbacuje blagi dim ili kapljice ulja na otvoracu za ulje kada je auto postigao radnu temperaturu onda to ne valja.
Ako ima tu skramu onda ponovo ne valja jer mu pusta vodu... al onda bi mu i dimio na auspuhu. Pisali smo vec negde o tome jos na samom pocetku. Secam se. Ali ne mogu da pronadjem temu.

Blazar

Njemu duva samo vazduh na mjeracu i ja mislim da je to normalno.

fLiP

AndroID

U pitanju je Clio 2 2002 1,5 dci 82ks. Danas podizem haubu i vidim par sitnih kapljica ulja na plastici koja prekriva motor. Nije bio lepo vracen merac ulja pa je odatle i izlazilo ulje. Vratih se kuci da proguglam i naidjem na razlicita misljenja. Neki tvrde da je to normalno dok drugi kazu da je to ozbiljan problem i jedan od znakova produvalog motora. Vise ne znam kome verovati ali sve jedno rekoh da se posavetujem sa iskusnijima pre nego sto ga odvezem u servis. Startovao sam motor i skinuo merac ulja i nije preskao uopste. Istina motor je radio u leru. Gledao sam neko vreme i nisam primetio nikakav dim odatle. Otvorio sam i cep za ulje i tu osetio vidno duvanje. Takodje nisam primetio nikakav dim. Kada sam ugasio motor ucinilo mi se da vidim malo belicastog dima. Inace auto normalno vuce (bar ja mislim da vuce normalno sto i nije neki reper jer nikada nisam vozio Clio sa dizel motorom), pali normalno bez ikakvih problema i iz auspuha ne izlazi ni dim ni ulje. Inace auto je bio na diagnostici i nije pokazivao nikakve probleme sa motorom.
Ima li razloga za paniku?

bane1967

Ma, ne sekriaj se, mislim da je sve to normalno, motor mora da ima odušak, jer se zbog kretanja klipova i ostalih delova u karteru stvara mali pritisak unuar bloka i to se vidi kao malo "duvanje" na iberlaufu ili čepu, naravno kada je upaljen :) Toga ima i na novim motorima ili posle generalke. Ne valja kada mnogo duva i izbacuje dosta sivkasto-plavkastog dima na tim mestima, ali to je obično praćeno i povećanom potrošnjoim ulja, smanjenom kompresijom i otežanim paljenem. Naravno, kada se ne stavi čep za ulje, pod većim gasom može tu da izađe i malo ulja, jer ga radilica baca svuda po motoru, pa će tako lako stići neka kap i do čepa.Dakle, ako ti motor ne troši ulje, ne pali teško ujutru, ne dimi na auspuhu - ništa se ne brini i nemoj da se bacaš na trošak bez potrebe.Samoi sipaj naftu i teraj...

Saćipko

Ne, ali budi spreman :D

Prvo i motori koji "duvaju", dosta prelaze tako (a pitanje je koliko, i da li uopste duva, tvoj motor). Bitno je da uvek imas ulja i cepaj, sve dok pali zimi, ili uopste :)

Drugo, to sto prska ulje je relativna stvar. Ako je merac na kliu i suvise nisko, logicno je da ce od radilice malo prskati, ili od bregaste ako prska gore. Nisu to novi motori...
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

AndroID

Hvala vam ljudi na brzim odgovorima... Vec sam bio pred nervnim slomom. Auto nemam ni mesec dana a vec da mu menjam motor bi bilo stvarno previse. Ne znam koliko ulja trosi jer nisam prosao sa njim ni 300 km ali praticu potrosnju. Siguran sam da nema nikakvog dima iz auspuha i da pali sasvim normalno.

Saćipko

No sikiriki. Pa znas li sta sve ljudi kriju o svojim vozilima? pih, kad bi svako pricao sta mu se desava bilo bi cudo. Ovako kad citas, mislis da je samo renault go.no, ali svi imaju probleme. Autobil je samo jos jedan clan porodice, koji "jede" vise od mog deteta ;)

Uzivaj i vozi
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

CasperValjevo

Ne sekiraj se,moja zena(bivsa) je vozila dva meseca iako je upozoravana bila da joj na auspuh izlazi plavicasto crn dim 1.5 dci 2002,cak joj je motor zveketao na leru,u voznji,a na cep motora nije dimio sto je interesantno..ode u servis jer je dosipala litar ulja na 200 km!!! kazu-motor otisao u ajtas a satro je uzet sa kilometrazom 125 000 i nesto i to uvoz iz ch...motor mora da ima malo oduske,nego mi jadni kad god je nesto cime nam pune usi padamo u paniku...ako ti auto vuce kako treba,ne trosi ulje i ako je temperatura optimalna,nema zvukova kao da su gremlini ispod haube,opusti se i vozi druze...

Rale

Dragi drugari, pitam sve koji su upuceni, 2.0 dci lagano dimi na cepu za ulje (gde se sipa), kad postigne radnu temperaturu. Dim ima miris ulja (koje motor ne trosi) i blago na izduvne gasove dizela,
Presao 183.000, redovno i dobro odrzavan (ovlasceni). Inace, motor je sa dpf filterom, na auspuh ne dimi, dobro vuce, nemam ni jednu drugu primedbu. POMOC!!!

direstraits

Svi motori novije konstrukcije dime lagano na cepu za ulje jer se radi o niskofrikcionim motorima. To se primijeti na novom vozilu, a tvoj motor je presao dosta km, pa je to jos izrazenije zbog trosenja dijelova.

Rale

hvala ti,
da li moze imati veze sa tim sto sam skidao sklop leptir ventila da vidim da li treba cistiti i lagano i pedantno vratio. konektor vracen, malo gumeno crevce povezano, sve vraceno kako treba,
Inace, leptir stoji na sredini, otvoren, njega nisam ni pipnuo. Svi srafovi stegnuti, metalna podloska netaknuta.
Cini mi se da pre nije dimio do ove ,,intervencije".
Pozz