Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Motor dimi (duva) na čepu, meraču za ulje

Započeo kilija06, 13.05.2010. - 19:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

direstraits

Cini ti se, nisi obracao paznju. Inace, koje ulje koristis?

Rale

mozda si u pravu. od prvog kilometra je elf solaris dpf 5w30

direstraits

Budi pazljiv pri kupovini, ima dosta prodavaca koji prodaju reciklirano ulje koje ne odgovara specifikaciji. :shit:

Rale

kupujem kod uvoznika (profaco), ako je kod njih dupljak...
Zanci, mislis da ne moze imati veze sa leptir ventilom (rekoh, da nisam nesto zeznuo kod montaze). on je inace potpuno bio cist, ni pecke...

direstraits

Nema veze s leptirom, leptir sluzi za mekano gasenje i kod regulacije smjese, npr. prilikom regeneracije FAP filtera kad se desava pomjereno paljenje radi podizanja temperature.

Rale

dobro, izvini za gnjavazu, samo jos dva pojasnjenja,
- da li sam egr moze da na neki nacin ubacuje taj dim u motor. ja sam skidao dva sklopa s leva, do plave linije (nije moj motor), tj. da to zavisi od egr-a
- koliko taj dim (nije to mnogo dima, ne kulja) moze da mi kontaminira ulje izmedju dve zamene,

hvala mnogo

tasicss

Scenic 2 1.9dci duva na cepu za ulje posto je merac na cepu a pritom nema apsolutno potrosnje ulja niti ikakvog dima na auspuhu, ali ima dima kad se podigne cep na motoru. Pre 1000km zamenjene karike i lezajevi a hilzne su ostale stare, majstor mi rece da je to normalno dok se malo ne ujedu karike prema hilznama inace ulje sipano elf turbo diesel 15w40, jel ustvari normalno da tu ima dima?
"Never drive faster than your guardian angel can fly"

djiuliju

Ma trebao majstor da sipa 20-50 odma  :bigl:

tasicss

To ulje je sipano jer se i onako menja na 3000km zbog novih delova unutra i mogucih opiljaka ukoliko ih bude bilo.

DS9

Citat: tasicss poslato 28.02.2020. - 00:28
jel ustvari normalno da tu ima dima?

Dim je posledica sagorevanja - međutim mislim da se ovde radi o isparenjima zagrejanog ulja, a to jeste normalno jer tečnosti na visokim temperaturama isparavaju. Druga je priča ako se konstatuje dim tj. izduvni gasovi, čim se startuje motor.

Je l` nema značajno povećane potrošnje ulje i goriva, i je l` motor ima korektne performanse (tj. korektno vuče)? Ako je sve tako, onda je nebitno šta konstatujemo kada se otvori čep cevi/vođice merača. Dakle kao što reče tasic, to će se izbaciti za koju hiljadu km, pa onda ide neka (polu)sintetika.

Citat: djiuliju poslato 28.02.2020. - 07:57
Ma trebao majstor da sipa 20-50 odma  :bigl:

Pa, mogao je i to (posebno ako ta 20w-50ica ima ZDDP preko nekih 1,2 %)  - jer ima raznih recepata za razradu motora/karika (i to sasvim suprotnih koncepcija), ali mislim da će i sa ovom mineralkom korektno da se odradi, naravno ako ona ne ostane predugo u motoru.

tasicss

Pre svega hvala na pozamašnom odgovoru.

Mala ispravka u mom predhodnom postu, ulje je sipano Elf Turbo Diesel 10w40 a ne 15w40 kako sam greskom napisao.

Nema nikakve potrosnje ulja mereno na do sada predjenih 1300km, takodje nema ni dima na izduvu, plavog/crnog, auto vuče krajnje normalno i normalno se ponasa sve osim tog dima na meracu ulja/cepu za sipanje.

Vladan97

Laguna 2 ph2 1.9 88kw. Motor mi je mastan i prljav sav od ulja. Majstor pregledao turbinu (ima ulja malo na crijevu od interkulera prema usisu i onoj klapni gašenja) međutim turbina dobra, nema lufta. Potroši mi oko litar ulja na 1500-2000 km. Kaže navodno da je to sve od uljnih para. Motor dimi na čep kao lud. Kad prinesem dlan prema čepu udara jako i postaje mastan čak i skroz sitne kapljice se pojave. Spominje klipove i karike ali kaže vozi tako dok ima kompresije, da pazim na ulje, navodno jeftinije mi je poslike prepakovati motor nego sada nešto raditi. Treba mi savjet od vas šta da radim, koliko to okvirno para izađe da se sredi i šta se tu sve u motoru mijenja?
Motor dobro vuče, lijepo ide tu nema problema, ne dimi, uz brdo neko kada ga potopim u drugoj ili trećoj izbaci crn i to je to.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Volim Renault!

Filip

@vladan
Mislim da znaš šta te čeka u (relativno) skorijoj budućnosti.

Već u kategoriji visoke potrošnje ulja, čeka te ili generalna / zamena motora ili oglasi.
Taj auto se pravio od 2005-2007, u oglasima ide od 1500-3000 eura, tako da generalni remont lako moze da bude skuplji od vrednosti celog auta.

Il prodaj pa dodaj lovu što si planirao za popravku i kupi nesto drugo, ili teraj dok ne gekne, ubaci posle drugi motor i nastavi gde si stao :)
Captur 1.3 tce 2025

Vladan97

Citat: Filip poslato 25.05.2022. - 00:29
@vladan
Mislim da znaš šta te čeka u (relativno) skorijoj budućnosti.

Već u kategoriji visoke potrošnje ulja, čeka te ili generalna / zamena motora ili oglasi.
Taj auto se pravio od 2005-2007, u oglasima ide od 1500-3000 eura, tako da generalni remont lako moze da bude skuplji od vrednosti celog auta.

Il prodaj pa dodaj lovu što si planirao za popravku i kupi nesto drugo, ili teraj dok ne gekne, ubaci posle drugi motor i nastavi gde si stao :)
Zanima me da li je svaki 1.9 dci u osnovi isti? Imam kući kangoo 2 koji je havarisan sa 1.9 dci motorom 66kw 2004.god. Da li se on može prepakovati?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Volim Renault!