Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Letva volana Megane II 2007 1.5 dci

Započeo markos_90, 17.07.2014. - 13:40

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

bo ris

Stigla caura, losa joj je zavrsna obrada, videcemo kakva je kad se montira

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока

tasicss

Svi spominju zamenu caure letve volana, iscitah temu od pocetka do kraja dva puta da nesto ne propustim pa sam malo pretrazivao po internetu sto se tice zamene i naletoh na ovaj video koji je veoma koristan za one koji bi kao i ja da se upuste u zamenu iste: https://www.youtube.com/watch?v=lbVmPGBQrSM

Ja sam skoro menjao krajeve letve tj aksijalne zglobove i morao majstor da odsece sa desne strane parce aksijalnog zgloba (oko 1cm) tamo gde dolazi navoj za kraj spone jer nije mogao da iscentrira tocak, kasnije kad sam stigao kuci provalim da je neko na volanu, tj dole gde se spaja volan sa letvom neko zaokrenuo za jedan krug u desno pa tako da je sad gledajuci po razmaku navoja izmedju aksijalnog zgloba i kraja spone desna strana skroz navijena a leva na pocetku navoja tako da planiram da to sredim kad menjam cauru letve volana pa onda na reglazu trapa.
Ovo sam ispricao jer je neko radio pre mene reparaciju letve nasao u servisnoj knjizici kada je ovo i maseno, zbog toga kad radim sta kod majstora nikada ne ostavljam auto bez nadzora a u vecini slucajeva radim sam kada mi alat i mogucnosti to dozvoljavaju. Sada kad ispravim brljotine  moracu da opet vratim taj okraceni aksijalni zglob jer nemam drugi a nadam se da nece biti problema sa tim.
"Never drive faster than your guardian angel can fly"

geler

Kad se vozi auto duže, i stanem u mestu, motam u levo i bruji, struže, u desnu stranu kad motam ništa. Tokom vožnje krcka i pucketa negde duboko u volanu, da nije do letve volana nešto?
I to nije uopšte konstantan problem, nego u nedelju dana jednom se dešava. Dva puta se već nateram da odem kod majstora i kako provozam i dođem do servisa, auto nikakvih problema nema i ništa se ne čuje...

Ceki21

Citat: geler poslato 20.09.2019. - 14:43
Kad se vozi auto duže, i stanem u mestu, motam u levo i bruji, struže, u desnu stranu kad motam ništa. Tokom vožnje krcka i pucketa negde duboko u volanu, da nije do letve volana nešto?
I to nije uopšte konstantan problem, nego u nedelju dana jednom se dešava. Dva puta se već nateram da odem kod majstora i kako provozam i dođem do servisa, auto nikakvih problema nema i ništa se ne čuje...
Tak i meni, ko da imam kamen u rukama, a ne volan.
Ne znam jel to u letvi problem, baš onom el. stupu ili čemu

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk

filo

:kez:
ALP & Net Radar DSP2  Valentine ONE

tasicss

Biće da je do električnog serva ako baš baš teško ide, mada i letva volana nije isključena ukoliko je u katastrofalno lošem stanju da u toj meri blokira. U kakvom su stanju manžetne na letvi? Ukoliko su pocepane velika verovatnoća je da je letva, voda sprala svu mast što je dovelo do bržeg propadanja mehanickih elemenata unutar nje.

Scortexx

Citat: jajajaja poslato 29.09.2015. - 23:02
da to je to.... steering rack bush. Moze li link na e-buy za to? Koliko kosta? Ja sam kupio za 500 dinara (a cujem ima i za 300) to cudo i trajalo mi godinu dana ili oko 10k km. Sad sam narucio za 25 evra neku kao ultra kvalitetnu. Inace samo da znas ne skida se letva kada se menja. Otkaci se izvod letve(sferni zglob, spona kako ko zove), i skida se ta caura, i onda stavlja druga... samo polako srafcigerom.

evo ti uputstvo ovde, vecina majstora ce ti reci da to ne moze da se odradi...

http://www.aussiefrogs.com/forum/renault-forum/107218-megane-steering-rack-bush.html

tu negde u dognjem delu stranice foruma imas slike.

a evo link od coveka i na ebay, sada vidim da ima i za stilo, korsu... za lagunu i klia mi deluje skupo 70 dolara...

http://www.ebay.com/sch/peicalir/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from=

Ja sam uzeo ovaj:
https://shop.febest.eu/steering-gear-repair-kit-set-006.html
Valjda bude OK i da izdrži koju godinu...Valjda Njemačka neka firma al ide iz Estonije free shipping u Austriju.

tasicss

Svaka je bolja od ove koju sam ja kupio, nije plastika vec nesto nalik gumi, cak ni ovi o-ringovi ne dolaze u paketu, bacene pare.

filo

To su gumeni prstenovi koje ja ubacivali od 2006-7  na originalnim letvama .  Fabricki su malo debli i pravi je izazov da ih uglavis

tasicss

Ja kad sam menjao upalo bez problema, toliko je i trajalo da sam na kraju zamenio celu letvu.

Scortexx

E vala je baš bilo tako, leglo ko od šale. Ne sjećam se da je išta bilo tako lako zamijeniti, duže sam proveo skidajući krajnicu nego skidajući i stavljajući piksnu. Sve je išlo jako lako, imam par slika mada mi je telefon katastrofa pa nadam se da se šta vidi.

Ceki21

Citat: Scortexx poslato 22.09.2019. - 16:31
E vala je baš bilo tako, leglo ko od šale. Ne sjećam se da je išta bilo tako lako zamijeniti, duže sam proveo skidajući krajnicu nego skidajući i stavljajući piksnu. Sve je išlo jako lako, imam par slika mada mi je telefon katastrofa pa nadam se da se šta vidi.

Jel bilo kakvih problema sa starom cahurom ?

filo

Ta nova plava ne lici na originalnu .    Neko je to malo prepravio .

Scortexx

Citat: Ceki21 poslato 22.09.2019. - 16:37
Jel bilo kakvih problema sa starom cahurom ?

Bila je jako mekana, nije se oštetila nigdje, al je rupa veća nego na zamjenskoj.

Ceki21

Citat: Scortexx poslato 22.09.2019. - 19:05
Bila je jako mekana, nije se oštetila nigdje, al je rupa veća nego na zamjenskoj.
A jel bilo kakvih simptoma tijekom vožnje na volanu ili na neravninama ?

Ima piksa sa obje strane letve ?
I jel volan treba biti ravno ili u stranu prilikom promjene ?