Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Toplo hladno na klimi

Započeo VaskeGT, 31.07.2014. - 15:21

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Aladin

Meni automatska klima greje, obzirom da vozim dizela kome treba svetlosna godina da se zagreje, posle paljenja jutarnjeg, na -4 upalim je na soft i posle 3 minuta pauze pocne da greje. Temperatura motora kad pocne da greje se ne pomeri, ako ugasim klimu duva hladan vazduh, tako da definitivno greje. Potrosnja sa klimom koja greje je definitivno uvecana za 0.3l / 100km.

milan035

Nema to veze sa klimom. To greje dodatni električni grejač i nema veze sa sistemom kompresor-kondenzator-isparivač, koji leti hladi.

Aladin

A sto ne greje ako je klima ugasena, a upaljeno duvanje na 28 stepeni recimo? Isto bi trebalo da radi, a duva hladno?
Grejanje radi samo kad je klima upaljena.

Sebastijan

Klima uredjaj nije samo kompresor, pa kada se kaze klima podrazumevaju se svi prateci elementi a ne samo kompresor.
Ne pisem napamet.

Ukljucena klima povecava potrosnju goriva, u vecoj meri pri hladjenju nego pri grejanju.
Gluvom priču pričati!

baki800

Citat: Aladin poslato 02.01.2016. - 22:56
A sto ne greje ako je klima ugasena, a upaljeno duvanje na 28 stepeni recimo? Isto bi trebalo da radi, a duva hladno?
Grejanje radi samo kad je klima upaljena.
Pa rekao ti je covek iznad da tad radi el. grejac a ne kompresor klime.
klima je ukljucena samo kada imas AC na displeju.

I ne znam sto ga drzis na 28 stepeni pa to na ovim temperaturama nikad nece dostici....cemu onda automatika?

Aladin

Izgleda da ne kapirate. Stavis na 28 stepeni sa "AC off", duva hladno, stavis na 28 stepeni sa "AC on" duva toplo, sve posle 3 min od paljenja, motor leden i dalje. Spoljna temperatura je -4. Temperaturu sam naveo samo kao primer, stavljam na 25 stepeni inace. Pitanje, ako klima ne greje, kakve veze ima da li sam upalio AC ili ne? Klima je automatska i ima opciju samo ac off.

wcyber

Jedino resenje je zagnjuriti glavu pod haubom i videti ukljucuje li se kompresor ili ne. Na novijim kolima ima gde kompresor nije vezan kaisem i klima radi cak i kad je motor ugasen donekle. Mozda te klime imaju inverzni rezim  :nezna:

mire

Čovek postavlja dobro pitanje - zašto ima grejanje samo kada je AC ON. Baš ću da probam kako je kod mene. Jedno je sigurno, nije zbog kompresora.

ripzone505

Pa mora da se zagreje motor barem na 50c prva kockica da i imao normno grejanje u kabini.

boree

Digitalna klima
Ako je samo uključena (bez AC) održavaće temperaturu tako da će toplotu uzimati od agregata tj motora a "hladno" spoljašnji vazduh
Ako je i AC uključen onda taj spoljni vazduh dodatno hladi , čisto sumnjam da su ugrađivali invertere u kola kad im je tamo agregat, još plus takvim režimom bi se više opterećivao motor ako dobro znam.

Aladin

Probajte ako imate automarsku klimu, nisam siguran da li je isto na manuelnoj. Klima uredjaj koji se ugradjuje u automobile je split sistem, nema veze inventer tehnologija sa tim, znaci greje i hladi, znam sigurno da se merac temperature vode ne mrdne kad krene da duva toplo. E sada posto 1.5 dciju treba svetlosna godina da se ugreje motor, to je izrazenije grejanje na klimu u kolima i tacno je to da sa AC OFF treba da bude min jedna kockica na pokazivacu temp motora da bi krenuo da greje, ali to jednostavno nije tacno sa AC ON.

baki800

Citat: mire poslato 03.01.2016. - 08:49
Čovek postavlja dobro pitanje - zašto ima grejanje samo kada je AC ON. Baš ću da probam kako je kod mene. Jedno je sigurno, nije zbog kompresora.
I ja cu bas da probam, samo mi se danas ne vozi auto :ne:
Mada sam gotovo siguran da nece grejati.

Apple

Probacu ja danas kod mene jer imam automatsku pa javljam.

boree

Ja baš krećem na put pa ću da vidim , al ni ja se ne nadam pozitivnom...možda se iznenadimo

Aladin

ja kod mene na dvozonskoj klimi imam opcije soft i fast, koristim ovu soft, kad upalim auto, ne duva nista prvih 3 minuta, kao da je grejanje ugaseno potpuno i posle krene da duva mlako, pa sve toplije i toplije. Auto se zagreje za 5-6 minuta.