Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Toplo hladno na klimi

Započeo VaskeGT, 31.07.2014. - 15:21

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sebastijan

Ne bi se reklo da je tako. Trebalo bi da unutrašnju temperaturu reguliše sa podataka senzora temperature kod unutrašnjeg retrovizora-ogledala. Zato i ima tu mali ventilator koji zna da se ćesto i čuje-zuji.
Gluvom priču pričati!

mire

^^ Baš tako. Ne stoji ono što je baki800 rekao. Naravno da automatika "zna" koja je temperatura u kabini, a zna i koliko je jako sunce (otud onaj senzor insolacije na instrument tabli) i te podatke koristi u cilju optimalnog grejanja i hlađenja.

baki800

A sta vi mislite koja je temperatura u kabini?

To je obicno ona temperatura koja je i napolju a tih 23.5 stepeni moze dostici samo ako zagreje kabinu.
Totalno je bez veze zadavati te temperarature koje odrzavate u stanu  i koje vam ne trebaju u kolima.

wcyber

To upravljanje temperaturom je zeznuta stvar i za kucnu klimu a kamoli za auto.. U nekom trenutku automatika pocne da radi ono sto nam se ne svidja pa nekad cak mislimo i da je nesto pokvareno

Bistro

Meni leva zona podesena na 16.5 a desna 18 stepeni, automatska. Sasvim prijatna temperatura, ranije kad je bilo oko 23 bilo mnogo toplo. Racunar uzima u obzir i koliko sunca ulazi u auto (senzor osuncanosti), tako da bilo da je sunce ili ne ona mi isporucuje istu temperaturu, cak pre neki dan kad je auto bio na suncu a 8-9 stepeni napolje, a unutra od sunca toplije kad sam upalio auto odma se A.C. klima ukljucila, jedino sto me nervira sto na auto modu mi ne dozvoljava da podesim smer duvanja po mome, ne dozvoljava na auto modu niti podesavanje brzine ventilatora ali to je u redu, nije mi problem, samo smer  :laugh:

mire

Citat: baki800 poslato 17.01.2016. - 17:13
A sta vi mislite koja je temperatura u kabini?

To je obicno ona temperatura koja je i napolju

Zimi da, pod uslovom da nema sunca. Ako ima sunca, onda je znatno toplije u automobilu nego napolju. Isto važi i za leto.

Inače, držim uglavnom na 21, nekad na 22. I leti i zimi.

Sceka

Zimi nikada ne moze da bude znatno toplije unutra nego napolju ma koliko suncan dan bio. Polozaj sunca je takav da i "u podne" nije dovoljno da zagreje toliko. Zivimo u gradovima i na maloj nadmorskoj visini (vecina stanovnistva, naravno) pa to utice na vrlo slab efekat sunca.

Leti svi znamo da nije "moze da bude" nego je uvek znatno toplije unutra nego napolju.

Regulisanje smera duvanja i mene nervira a to resavam manuelnim odabirom. Svi smo razlicitih kako shvacanja tako i zelja po tim nekim pitanjima a jos se nije rodio taj koji ce svima ugoditi pa tako ni automatika klime u kolima. :)

Jos jedna stvar je tu jako bitna - zavisi i od toga kako dihtuje kabina. Ortak ima Qashqai i odlicno grejanje ali sam primetio jos prosle zime da se unutrasnjost strasno brzo ohladi kad se izadje pa ostane napolju neko krace vreme (dovoljan je i odlazak u prodavnicu da se oseti...) dok je kod mene iznenadjujuce dobro zadrzavanje toplote u kolima pod istim uslovima a slicnim vremenskim intervalom, primetno bolje nego kod njega. Isli smo u nabavku nekih el. komponenti za Studio ceo dan pa naizmenicno koristili kola...

Pozdrav!
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail: sceka@SBB.rs
Home Page: http://www.linkedin.com/in/sceka

mire

Ne znam zašto misliš da ne može da bude znatno toplije. Na primer, kada je napolju -5C (pa i niže) i sunčano, a auto stoji na suncu, bez problema u kabini bude temperatura iznad nule. Za mene je to znatno. Svakako ne očekujem da bude +20 unutra. :)

A ovo drugo, zbog dihtovanja nije sigurno. Verovatno više zbog izolacije. Ispade da qashqai ne bi prošao zastavin test dihtovanja, tj. da bi mačka pobegla u toku noći. :celb1:

skydriver6

Koliko su oni mačaka potrošili ako im skoro svaka pobegne na nekih 70-80.000 automobila godišnje? :rotfl:

Sebastijan

Pored kvaliteta izolacije na zagrejanost unutrasnjosti automobila suncevim zracima, veliki uticaj ima boja automobila posebno enterijera. Bela boja sigurno najmanje ce zagrejati unutrasnjost, tesko da se i primeti.
Gluvom priču pričati!

mire

^^ Tačno, može dosta da se primeti razlika zbog boje.
Citat: skydriver6 poslato 17.01.2016. - 20:49
Koliko su oni mačaka potrošili ako im skoro svaka pobegne na nekih 70-80.000 automobila godišnje? :rotfl:
Fora je što su mačke prelazile iz jednog u drugi, pa su mislili da dobro dihtuju.

slavko_bgd

Citat: Sceka poslato 16.01.2016. - 23:45
Sta znaci "pismen servis"? Vozim redovno za sve sto treba (malo toga treba, samo redovno odrzavanje za sada, veoma sam zadovoljan sa njihovim tretmanom klijenata a i samim radom) u ovlasceni servis "HIt Auto Vidikovac" a u vezi problema koji sam naveo sam osim kod njih bio na jedno desetak mesta, kako me kad put nanese u neki deo grada i uocim Reno servis ili servis za Auto Klimu svratim pa ako nema cekanja pogledaju... i, kazem, niko nije uspeo da skonta o cemu se radi a pregledano je sve i sve je u redu od otvaranja i zatvaranja "klapni" pa na dalje. Ni jednom nije bilo letimicno nego vrlo detaljno pregledano. Nisam stalno zapitkivao, narocito ne volim da smetam dok se radi, ali nakon toga se detaljno informisem o tome sta je pregledano i o rezultatima kao i eventualnom resenju. Resenje mi niko nije dao i niko nema pojma zasto se to desava.

Znaci samo leti. Cim je temperatura koja zahteva i upotrebljava se i najblaze grejanje sve radi odlicno.
Pozdrav!

"Pismen servis" znači servis koji ima tačno propisane i baždarene merne instrumente i dokumentaciju po kojoj se striktno mora uraditi merenje. Ne gledanje ili pregledanje, nego merenje. Proizvođač je propisao gde i kako se mere temperature, kako se upoređuju i kolike su dozvoljene razlike. Ako su tako izmerene temperature u granicama propisanih tolerancija - onda ne postoji kvar i sistem je ispravan. Ili suprotno, sistem je neispravan i treba tražiti gde je kvar.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Sceka

Citat: mire poslato 17.01.2016. - 22:17
^^ Tačno, može dosta da se primeti razlika zbog boje.Fora je što su mačke prelazile iz jednog u drugi, pa su mislili da dobro dihtuju.
A ja se cudim otkud onolike dlake kod mene, muku namuce u perionici a ja ubedjen da me zahebavaju?!  :rotfl:

Citat: slavko_bgd poslato 17.01.2016. - 23:13
"Pismen servis" znači servis koji ima tačno propisane i baždarene merne instrumente i dokumentaciju po kojoj se striktno mora uraditi merenje. Ne gledanje ili pregledanje, nego merenje. Proizvođač je propisao gde i kako se mere temperature, kako se upoređuju i kolike su dozvoljene razlike. Ako su tako izmerene temperature u granicama propisanih tolerancija - onda ne postoji kvar i sistem je ispravan. Ili suprotno, sistem je neispravan i treba tražiti gde je kvar.
Kazem, "Hit Auto Vidikovac" je ovlasceni servis i kod njih prvo odem ma sta da treba da se radi pa makar samo i da se zameni sijalica srednjeg svetla (pre NG sam bas to uradio, nisu naplatili nista). Kad sam kupio auto neko je ovde na forumu preporucio taj servis kao pouzdan, opremljen, strucan i sa napomenom da su malo skupi. Meni su odgovarali po blizini a i ortak taxista mi je potvrdio to sto sam procitao na forumu. Od opreme imaju bas sve sto postoji, koliko sam razumeo odlazeci tamo nekoliko njih je bilo na specijalizaciji ili radilo u Reno servisima u Francuskoj i razgovarajuci sa jos nekoliko ljudi tamo dok cekamo svi kazu da su veoma strucni i pouzdani. Svaki put me zakace na kompjuter... ali nemam pojma i ne vidim kako bih ja mogao da znam da li su im bazdareni merni instrumenti pa pretpostavljam da jesu obzirom da, za razliku od vecine majstora/servisa kod koih sam inace u zivotu bio, ih koriste svaki cas. Kad su mi nenjali plocice na zadnjim tockovima cak su i "kilo kljuc" upotrebljavali sto nisam video da neko upotrebljava ne pamtim od kada.

Kad su radili na problemu merili su nesto, od toga sto su merili ja licno jedino znam da je odlicna temperatura hladnog vazduha i da ne treba dopunjavati gas a zavlacili su se ispod volana i na jos neka mesta... pa sad...

Ostali kod kojih sam bio su u odnosu na njih "slucajni prolaznici" po svemu. Ali u svakom slucaju dozvoljavam da ima boljih nego u tom "mom" servisu.

Pozdrav!
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail: sceka@SBB.rs
Home Page: http://www.linkedin.com/in/sceka

Sebastijan

Sceka
Ako ti se to doga po sunčanom vremenu leti, mislim da je očekivano u početku da duva kratkotrajno toplo zbog ugrejane armature zbog sunca a i zračenja toplote motora ako je predhodno vožen, dok ne izduva-rashladi armaturu-kanale za vazduh.
Ako se to događa ujutru posle prvog starta, onda je nešto drugo problem-nedostatak.
Gluvom priču pričati!

wcyber

Na ovo sam i ja mislio u prethodnoj poruci, da i meni leti ume da duva toplo dok malo ne izduva