Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Toplo hladno na klimi

Započeo VaskeGT, 31.07.2014. - 15:21

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ćimo

Znaci unutrasnji senzor je jako bitan za grejanje?a ne samo za klimu...
Anomalija je ta da mi je grejanje dosta slabo a znam da mi je unutrasnji senzor u prekidu

Bistro

A kad je iskljucen automatski mod? Opet slabo?

skydriver6

Meni je najlogičnije ono kako je kolega Vaske objasnio jer se ne razumem u način rada, ali znam da je klima uređaj u kolima zadužen samo za hlađenje. Za grejanje je zadužen webasto (opciono), imam ga na mazdi, ali ne full webasto da greje i kabinu. već samo za rashladnu tečnost. Motor brzo dostiže radnu temperaturu, samim tim i grejanje u kabini. Ako kolegi ne greje tako brzo bez klime, moguće da je motor više opterećen pa se i brže greje. Broj crtica ne mora ništa da znači. Npr, dok sam vozio fabiju 2 1.4 benzinca, pokazivač temperature za par minuta dođe do radne temperature (90 stepeni), a motor je praktično hladan. Duva mlak vazduh, tek posle 10-ak km duva vruć. Čim motor malo krene da se greje, greje i u kabini.

Ćimo

Citat: Bistro poslato 03.01.2016. - 19:30
A kad je iskljucen automatski mod? Opet slabo?
Meni nikada nije ukljucen automatski mod sem kada idem na more i putujem sa ukljucenom klimom

Bistro

Mislim da ce grejanje da ti bude ok samo kada podesis obe zone na maximum temperaturu 26 bese ili 26.5. Primetio sam da samo tada duva topao vazduh bez obzira na temperaturu u autu. Letos kad je bilo i preko 50 stepeni u kabini a 38 napolje probao sam da ukljucim grijanje i nikako nije hteo topao vazduh da duva. Tek kad sam podesio max. poceo vruc vazduh sa ventilacije. Kad zahladi u minusu i napolje i unutar kabini a zagrejan motor probacu kako da duva hladan vazduh. Ovom logikom bi trebalo da uvek duva toplo a kad podesim minimalnu temperaturu od 16 stepeni ocekujem da samo tada duva hladno. Na manuelnom modu. Bez A.C. ukljuceno

milan035

Kad podesiš na 16 hladiće maksimalno, na 26 greje maksimalno, bez obzira na temperaturu spolja i unutra.

skydriver6

Ja sam kod mene primetio da ta automatika ne radi baš po ps-u. Kada je napolju oko 0, meni podešeno na 20 stepeni, sporije greje, tj ubacuje manje topao vazduh nego kada podesim na 24. Zato sada držim na 24 i ventilator na prvoj brzini uvek, eventualno na drugoj.

Bistro

Citat: milan035 poslato 04.01.2016. - 05:42
Kad podesiš na 16 hladiće maksimalno, na 26 greje maksimalno, bez obzira na temperaturu spolja i unutra.

To Cimu treba obzirom da mu je zeznat unutrasnji senzor temperature, bar dok ga ne sredi.

Ćimo

Probacu danas naci negde polovan senzo pa cu ga montirati...

Sceka

Citat: wcyber poslato 03.01.2016. - 18:42
Sustina automatske klime je da stoji podesena jedna temperatura tipa 23C, a auto postize tu temperaturu svim raspolozivim sredstvima najbolje sto moze ;)
Potpuno tacno i jednino bitno da se zna.

Problem pravi razlicitost modela i godista istog modela.

Neki fabricki imaju grejace kabine koji se ukljucuju kad je spoljna temperatura manja od plus 10 stepeni pa pocinje da duva mlak vazduh nakon desetak sekundi po startovanju motora (toliko vremena je potrebno da se konstatuju parametri - spoljna temp., unutrasnja temp. - i da pocne da radi grejac (radi na struju i nema veze sa motorim)... Moze biti isto godiste, isti model ali da nema te grejace.

Neki imaju grejace rashladne tecnosti motora, neki nemaju, neki imaju ispravne senzore nekima nisu ispravni, nekima je neispravna neka od brojnih klapni, neki nemaju freon... a uglavnom se prica iz licnog iskustva pa to mora da se uzme u obzir.

Kod mene je sledeca situacija. Od prosle zime do sada drzim na 23,5 stepeni zadatu temperaturu i ukljucen Auto mod. Sada, zimi, radi odlicno a radi tako sto se nakon desetak sekundi ukljuci grejac kabine i duva mlak vazduh, ventilator na jedan. Nakon minut (manje ili vise, zavisi od parametara spoljne i unutrasnje temperature...) se cuje, jedva ali se cuje (nocu se vidi i po svetlima), klik i pojacava se grejanje duplo (negde sam nasao da se ukljucuje drugi grejac na istom "uredjaju", valjda ih ima tri) u pogledu temperature vazduha koji izlazi i ventilator je na dva. Ako je bas zima, kao pre neki dan -9, onda jos jednom isto. Pokazivac temperature rashladne tecnosti motora je i dalje na jednoj diodi. Ako je plus i vlazno vreme automatski se ukljucuje i AC i ventilator na 4 i to traje "random" a u zavisnosti od potrebe (AC ukljucen da bi pokupio vlagu iz kabine, to je poznato svima koji imaju bilo kakvu klimu). Naravno, moze i bez Auto ali se tada najbolje resava, sve, sa biranjem polozaja/broja ventilatora. To bez Auto je i najjednostavnije i najbrze, ako je hladno pojaca se ventilator, ako je prevruce smanji se ventilator (brzina ventilatora, naravno).

Leti imam problem koji niko nije uspeo da konstatuje zasto se desava. Bilo kako se namesti zeljena temperatura a AC je iskljuceno duva vruc vazduh. Znaci i kad nema potrebe za AC kao da nema protok samo spoljnog vazduha nego uvek greje. Sve klapne i svi kanali su prohodni, zasto je tako niko nije mogao da utvrdi. Zato ili smanjim ventilator na "nista" ili ukljucim AC i zeljenom temperaturom na maksimalnu vrednost postignem da ne greje ili mi je kao sto napisah, silom prilika stalno ukljucen Auto mod.

Pozdrav!
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail: sceka@SBB.rs
Home Page: http://www.linkedin.com/in/sceka

slavko_bgd

Taj problem koji imaš, kad dođe leto, odvezi auto u neki pismen servis da prvo izmere temperature tamo gde je fabrika propisala da se izmere i da urade dijagnostiku. Ako stalno duva toplo, problem je u mehanizmu za mešanje toplog i hladnog vazduha. Uzroka može biti više : upravljačka jedinica klime, aktuator, ožičenje, senzor temperature u kabini ili oštećenje unutar kućišta ventilacije.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Sceka

Sta znaci "pismen servis"? Vozim redovno za sve sto treba (malo toga treba, samo redovno odrzavanje za sada, veoma sam zadovoljan sa njihovim tretmanom klijenata a i samim radom) u ovlasceni servis "HIt Auto Vidikovac" a u vezi problema koji sam naveo sam osim kod njih bio na jedno desetak mesta, kako me kad put nanese u neki deo grada i uocim Reno servis ili servis za Auto Klimu svratim pa ako nema cekanja pogledaju... i, kazem, niko nije uspeo da skonta o cemu se radi a pregledano je sve i sve je u redu od otvaranja i zatvaranja "klapni" pa na dalje. Ni jednom nije bilo letimicno nego vrlo detaljno pregledano. Nisam stalno zapitkivao, narocito ne volim da smetam dok se radi, ali nakon toga se detaljno informisem o tome sta je pregledano i o rezultatima kao i eventualnom resenju. Resenje mi niko nije dao i niko nema pojma zasto se to desava.

Znaci samo leti. Cim je temperatura koja zahteva i upotrebljava se i najblaze grejanje sve radi odlicno.

Pozdrav!

wcyber

Meni se desava da leti duva topao vazduh dok se neko vreme ne razlade sve plastike i motor sto potraje duze ako ne ukljucim odma klimu.. Tebi je znaci problem to sto ti se ne pali klima? Ili si bas siguran da su klapne okrenute malo i na grejanje?

Ja sam srecan covek sto imam manuelnu klimu na autu starom 11,god :D

baki800

Citat: Sceka poslato 06.01.2016. - 01:24
Leti imam problem koji niko nije uspeo da konstatuje zasto se desava. Bilo kako se namesti zeljena temperatura a AC je iskljuceno duva vruc vazduh. Znaci i kad nema potrebe za AC kao da nema protok samo spoljnog vazduha nego uvek greje. Sve klapne i svi kanali su prohodni, zasto je tako niko nije mogao da utvrdi. Zato ili smanjim ventilator na "nista" ili ukljucim AC i zeljenom temperaturom na maksimalnu vrednost postignem da ne greje ili mi je kao sto napisah, silom prilika stalno ukljucen Auto mod.

Pozdrav!

To stanje je zapravo normalno kod sistema koji imaju automatiku, pisao sam vec o tome ranije....

Reciimo napolju 17 stepeni a tebi sistem podesen na automatiku.
Kada je 17 stepeni napolju i suncano tebi ce u kolima ispod staklene povrsine biti toplo a automatika to ne zna vec ce pokusati da te zagreje na zadatih 23.5, pa cak i kad iskljucih automatika samo prestaje aktivno da duva ali i dalje klapne podesava prema zadatoj temperaturi.

Sceka

@wcyber -Jok. Meni radi klima savrseno. Problem je kad razhladi toliko da treba iskljuciti AC jer postaje neprijatno hladno - kad se iskljuci AC nakon kratkog vremena pocinje da duva vruce. Znaci ne mlako ili toplo nego vruce, kao da je skroz ukljuceno grejanje.

Da su klapne neispravne, malo i na grejanje, ne dihtuju... ne bi moglo da bude toliko hladno kad je ukljucen AC mod. A , kazem, hladjenje toliko dobro radi da po najvecoj letnjoj vrucini ne moze da se drzi ukljuceno non stop. Zato je zadata temperatura kod mene i leti i zimi na 23,5 stepeni (ono pola stepena je zato sto mi se svidja vizuelno, nije nikakav drugi razlog...). Ono sto koristim kao resenje je da kad ima potrebe da se iskljuci hladjenje iskljucim AC i smanjim ventilator na nulu.

@baki800 - I to je meni poznato i razumljivo i nije tu problem. Meni se desava i kad je je najtoplije vreme, kad je i unutra i spolja mnogo vise nego zadata vrednost. Drugo, zar automatika ne analizira unutrasnju temperaturu kao primarno?

Pozdrav!