Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Podmazivanje motora-problemi, saveti, rešenja, rasprave

Započeo Sebastijan, 14.12.2014. - 14:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slavko_bgd

Slažem se sa tobom i u tome da bih, da je moj auto, "uranio" sa servisom i zamenio ulje.
Pogotovo zato što je zima i što je zimi za motor bolje friško nego bajato ulje.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

webad

@alexsasa nekih skoro 8500 od poslednjih dana aprila (tik pred prvi maj)

Planiram mali servis kada dodjem na 10k, sto mozda bude i za mesec dana, ali tada su praznici, mozda se slabije bude vozilo naredni period (a mozda bas suprotno heh), pa sam u glavi zacrtao drugu polovinu januara ili februar.
Ali uzimajuci sve napisano sada ovde, pokusacu da se izorganizujem u nekom narednom periodu da odradim i pravo proverim da li je sve u redu, da li je samo do vrste/marke ulja (jer nema nigde fleka) - da ne cekam praznike i rizikujem stetu kada niko ne radi

wcyber

pitanje je naravno kakve su ti voznje ..  ako je tih 8500km pretezno gradska voznja, onda je to ulje zreeeelo dobrano za  zamenu

webad

Citat: webad poslato 22.11.2024. - 10:16
Valjda nisam promasio temu s obzirom da je prethodna poruka od pre 7+ godina :)

Talisman ph1 2.0dci 160ks

Dogodilo mi se opet isto o cemu sam pisao u drugoj diskusiji (sta ste danas uradili za svoj auto) pre neki dan, znaci isto u utorak pre dva dana i jutros pa reko da izdvojim problem na bolje mesto:
Ujutru upalim auto, provozan 200-300 metara i ugasim. Posle 15ak min upalim ponovo (motor se sigurno nije dovoljno zagrejao izmedju dva paljenja) i izbaci mi poruku "Dopunite maks. nivo ulja" zute boje. Ova informacija stoji u "zapamcenim porukama" do sledeceg paljenja. Auto se vozio neko vreme (uz oprez i osluskivanja). Sledecim paljenjem poruke vise nema. Svako sledece paljenje - sve je ok. Jucerasnji dan se nije mnogo razlikovao od navedena dva i problema nije bilo.

S obzirom da je jos rano, moram jos da sacekam da se ohladi, pisem sa informacijama od pre dva dana nakon sto je mirovao na ravnom vise sati (5+):
Rucnim meracem, onim stapom/zicom, ulje je bilo zmedju min i max. Nesto ispod pola (mozda oko 1/3, malo vise). Videcu kasnije ponovo da izmerim.
Inace, nigde nema fleka da curi ulje (nema na patosu ispod, ni u motornom delu koliko vec moze da se vidi medju svim elementima onako ususkanim).

Na autu je menjano komplet ulje pre nekih 7 meseci i stavljen je Castrol 5w30. Videcu da zovem servis da dobijem informaciju koje tacno (jer mi internet prikazuje gomilu razlicitih) da bih imao za svaki slucaj ako treba da dolijem.
Auto prelazi dosta po gradu ali redovno ide i van grada.

Da li neko ima ideju sta bi mogao biti problem za poruku? Manje mi je problem da dolijem ulje (ako se prirodno trosi, isparava, ...), vise me brine da nije pokazivac nekog drugog zanimljivijeg problema

Ovo sam danas prekontrolisao i sve je u redu.
"Normalno" je istrošio nekih pola litara ulja za ovo vreme, a zezne ga baš to što ga brzo ugasim dok povlači ulje, pa paljenjem pomisli da je na minimumu i upozori preventivno.

Prošli put je sipano (po njihovim rečima) Castrol 5w30 GTX Ultraclean (ne znam iskreno koje je ovo, nisam uspevao da ga nađem u nabavci, možda je ono takvo trošeno).
Ovaj put je sipano Castrol 5w30 GTX C4 (koje sam nalazio u raznim dokumentacijama da ide u ovaj motor, a i majstor je to preporučio tako da to je to). Plus imam u gepeku još 400ml za svaki slučaj.
Planiram da pratim na par hiljada pređenih km stanje.