Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem: Voda u kabini - zapusen odvod vode

Započeo AleksandarPG, 25.04.2008. - 22:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

AleksandarPG

Konačno malo sunca u Podgorici :hura:

Naravno, odmah sam se dao na pranje auta. Međutim, kada sam otvorio haubu od motornog prostora i zavirio u rešetke ispod brisača i vjetrobranskog stakla - ispod plastičnih rešetaka puno vode!

Kiša pomiješana sa prašinom, prljavština i ostaci od lišća, borove iglice,... sve je to padalo na vjetrobran i na rešetke. Iako sam rešetke čistio redovno, ipak je ponešto od prljavštine prolazilo kroz njih i začepilo gumeno crijevo za odvod vode koji se nalazi ispod rešataka sa obije strane. Klasika - prljavština i voda napune crijevo, pa se voda osuši od toplote motora, prljavština se stvrdne i zapuši crijevo. Evo kako sam bez mnogo muke, (5 min posla) otpušio crijevo.

Plastične rešetke sa obije strane imaju po jedan plastični zaptivač. On liči na zavrtanj (šaraf). Novčićem se taj šaraf samo malo odvrne i on se odmah odvoji od ležišta. Nakon toga ga je potrebno noktima povući prema gore i on odmah izlazi. plastična rešetka je od motornog prostora odvojena kedrom. Taj se kedar izvadi sa strane tek toliko da se plastična rešetka sada može podići. Sada ima dovoljno prostora da se provuče ruka ispod plastične rešetke i napipa gumeno crijevo za odvod vode. Potrebno je još samo neko savitljivo tanko drvo (prut) ili tome sl. pa da se provuče kroz crijevo par puta da bi se odpušilo.

Ista stvar i sa druge strane

I to je to. Jeste da je banalno, ali se nadam da sam bar nekome pomogao, što mi je i bila namjera.   

edit fLiP: www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=12901.0

Alhemičar

Video sam ja to bas neki dan,malo sam cistio tu prljavstinu oko tih plasticnih resetki i bas sam pomislio kako bi trebao malo cesce da cistim tu prljavstinu zbog odvoda.Eto,drago mi je sto si postupno u koracima objasnio kako ide to ciscenje,vec sutra cu kao sto sam i planirao ranije,malo procistiti te odvode za svaki slucaj..a da ima lisca i granja,ima ga i to dosta.  :yes:
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

petronije78

Pre desetak dana mi je stigao iz Nemacke Clio II 1.5 dci 2001 godiste, i taman kad sam pomislio da je sve OK jer sam dobio auto kakav sam i trazio kad ono medjutim. Posle prve kise primetim da mi je malko mokra patosnica ali sam mislio da sam nesto prosuo, medjutim posto je narednu noc padala kisa ujutru sam nasao baricu ispred suvozackog sedista. Prvo sam pomislio da nisam dobro zatvorio vrata (mada nije svetlela lampica) ali danas sam prao auto i proverio sam vrata su bila dobro zatvorena a bara je bila jos veca. Kad sam podigao patos sa poda sundjer koji je ispod je bio dobro natopljen sa vodom a i iza sedista je bilo vode. posto sam podigao patos ponovo sam probao i ustanaovio da voda curi iz haube i to po sredini pa je se izgleda vise prelivalo na desno ali sad bare ima  i  ispred vozackog sedista, Mislim da curi na sastavu ispod prednjeg vetrobrana i one plastike koja se nalazi ispod njega kao da je se razlepila guma koja tu dihtuje.
[attachthumb=#]

EDIT: Spojene teme

Alhemičar

Ja bih prvo proverio odvode koji se nalaze u prednjem delu auta,sa obe strane soferke..da slucajno nisu zapuseni pa da ti preliva vodu u kabinu.   :nezna: 

Kod

Citat: Clioman poslato 30.09.2008. - 22:29
Ja bih prvo proverio odvode koji se nalaze u prednjem delu auta,sa obe strane soferke..da slucajno nisu zapuseni pa da ti preliva vodu u kabinu.   :nezna: 

upravo tako!

ne verujem da ti curi na ''sastavu''! moj drug je imao taj problem i odvodi su mu bili zapuseni iglicama od bora!  :smoke:
Aleksandar

Cagliostro

Citat: petronije78 poslato 30.09.2008. - 21:21
Pre desetak dana mi je stigao iz Nemacke Clio II 1.5 dci 2001 godiste, i taman kad sam pomislio da je sve OK jer sam dobio auto kakav sam i trazio kad ono medjutim. Posle prve kise primetim da mi je malko mokra patosnica ali sam mislio da sam nesto prosuo, medjutim posto je narednu noc padala kisa ujutru sam nasao baricu ispred suvozackog sedista. Prvo sam pomislio da nisam dobro zatvorio vrata (mada nije svetlela lampica) ali danas sam prao auto i proverio sam vrata su bila dobro zatvorena a bara je bila jos veca. Kad sam podigao patos sa poda sundjer koji je ispod je bio dobro natopljen sa vodom a i iza sedista je bilo vode. posto sam podigao patos ponovo sam probao i ustanaovio da voda curi iz haube i to po sredini pa je se izgleda vise prelivalo na desno ali sad bare ima  i  ispred vozackog sedista, Mislim da curi na sastavu ispod prednjeg vetrobrana i one plastike koja se nalazi ispod njega kao da je se razlepila guma koja tu dihtuje.
[attachthumb=#]
Jos jedna od slabih tacaka Renault-a.
Taj odvod se cesto zapusi zbog prljavstine, lisca.....i koje cega sto upadne u odvode.
Postoje navoji na plastici (tako je barem kod mene na Clio II storia) koja mozes odvrnuti obicnim novcicem.
Skini tu plastiku, zaviri ispod videces svasta  :doh:
Kod mene su samo falili mrtvi insekti kada su mi to cistili u servisu.
Procackaj nekom zicom odvode, ako su zapuseni, i problem ce biti resen  :yes:   

fLiP

Ako je vec toliko prljavstine koliko kazu kolege, ne bi bilo lose proveriti i filtere za vazduh.... :fucka:

petronije78

Hvala na pomoci nadam  se da je samo to i ja sam posumnjao na odvode ali nisam mogao da se bavim time jer je vec padao mrak, sutra cu po danu da vidim kako stoje stvari sa tim otvorima. Ako je samo to onda sam pobedio, posle samo da isusim one silne sundere sto su  se natopili vodom. Razmisljao sam da skinem ceo patos ali mi je to isuvise komplikovano pa cu morati da se molim bogu za sto vise suncanih dana ne bi li se sve osusilo.
Jos samo jednu stvar  kako se skida sediste sa sine (verzija sa 3 vrata) da bih mogao bolje da isusim. :??:

Alhemičar

Citat: petronije78 poslato 01.10.2008. - 01:19
Hvala na pomoci nadam  se da je samo to i ja sam posumnjao na odvode ali nisam mogao da se bavim time jer je vec padao mrak, sutra cu po danu da vidim kako stoje stvari sa tim otvorima. Ako je samo to onda sam pobedio, posle samo da isusim one silne sundere sto su  se natopili vodom. Razmisljao sam da skinem ceo patos ali mi je to isuvise komplikovano pa cu morati da se molim bogu za sto vise suncanih dana ne bi li se sve osusilo.

Kada "procackas" odvode,uzmi jednu flasu vode i sipaj po njima i pazljivo gledaj kako,gde i kojom brzinom voda curi..a to mozes uraditi i pre ciscenja,cisto da vidis jeli to to.
Meni se recimo na Cliu 3 dogodilo npr. da nakon sipanja vode iz flase..voda je kroz levi odvod vrlo brzo odlazila i to u dobrom mlazu,dok recimo sa desne strane nije nikako isla (verovatno kao i kod tebe) ,jedva nesto u kapima.Onda sam ga procistio i voda je tekla bez po muke.A da vidis samo kako se kod mene brzo nakupi lisca,grancica i koje cega..jer gde god da parkiram,uvek sam ispod neke lipe.   :doh:    Trebao bih i ja procistiti odvode,cisto preventivno jer idu jesenje kise.   :yes:

Citat: Cagliostro poslato 30.09.2008. - 22:58
Jos jedna od slabih tacaka Renault-a.
Taj odvod se cesto zapusi zbog prljavstine, lisca.....i koje cega sto upadne u odvode.
Postoje navoji na plastici (tako je barem kod mene na Clio II storia) koja mozes odvrnuti obicnim novcicem.
Skini tu plastiku, zaviri ispod videces svasta  :doh:
Kod mene su samo falili mrtvi insekti kada su mi to cistili u servisu.
Procackaj nekom zicom odvode, ako su zapuseni, i problem ce biti resen  :yes:   

I na Cliu 3 je tako..resetkasta plastika koja se skida tako sto se odvrne plasticni navoj (i moze novcicem  :yes: ,kao  sto kazes).

igor

Citat: petronije78 poslato 30.09.2008. - 21:21
Pre desetak dana mi je stigao iz Nemacke Clio II 1.5 dci 2001 godiste, i taman kad sam pomislio da je sve OK jer sam dobio auto kakav sam i trazio kad ono medjutim. Posle prve kise primetim da mi je malko mokra patosnica ali sam mislio da sam nesto prosuo, medjutim posto je narednu noc padala kisa ujutru sam nasao baricu ispred suvozackog sedista. Prvo sam pomislio da nisam dobro zatvorio vrata (mada nije svetlela lampica) ali danas sam prao auto i proverio sam vrata su bila dobro zatvorena a bara je bila jos veca. Kad sam podigao patos sa poda sundjer koji je ispod je bio dobro natopljen sa vodom a i iza sedista je bilo vode. posto sam podigao patos ponovo sam probao i ustanaovio da voda curi iz haube i to po sredini pa je se izgleda vise prelivalo na desno ali sad bare ima  i  ispred vozackog sedista, Mislim da curi na sastavu ispod prednjeg vetrobrana i one plastike koja se nalazi ispod njega kao da je se razlepila guma koja tu dihtuje.
[attachthumb=#]
ja sam imao identican problem prosle godine a problem je u tome sto se redovno zapusavaju odvodi za  vodu, verovatno ti je zapusen odvod na sredini ispod vetrobrana do koga se tesko dolazi,  oni sa strane na tockovima se lako ociste ali za ovaj mi nije ni zica pomogla pa sam morao da skidam i plastiku ispoda stakla a i malo parce lima{ ima nekih 8 srafica} do motora.   pozdrav i srecno

petronije78

Danas idem u servis pa ce da vidimo sta ce da bude, pokusao sam sam da skinem ali nisam uspeo odnosno skinuo sam samo sa leve strane.

danijelzg

Citat: Clioman poslato 01.10.2008. - 09:34
Trebao bih i ja procistiti odvode,cisto preventivno jer idu jesenje kise.   :yes:

Ovo sam bas ja prekjucer odradio. Nisam mogao vjerovati sto se u godinu dana nakupilo.
Imao sam pcelu u air boxu  :laugh:

Javi nam Petronije kako je proslo u servisu  :hura: nadam se jeftino :D

Click

Postoji plasticni cep sa donje strane 9na sredini auta) koji treba iscupati. On funkcionise kao one way ventil, jer ne dozvoljava vodi odozdo da udje u tu "kasetu" za ventilaciju.. Obzirom da se nalazi na znacajnoj visini i da je na sredini auta, jedini nacin da voda tu udje je da se auto potopi u vodu..

petronije78

Bio sam u servisu medjutim nista nisam uradio, odvodi sa obe strane su cisti i prohodni. Tip u servisu mi kaze da je moguce da voda ulazi u kroz deo gde prolazi ventilacija i da tu najverovatnije ne dihtuje kako treba odnosno da je ranije radjeno nesto oko ventilacije i da to nije lepo namesteno. Posto sam veceras imao zakazano od 5 a radili su mi i servis a da bi doso do tog otvora za ventilaciju treba puno toga da skida moram da oteram auto neki drugi dan ujutru da bi mogli to da skidaju i da mi zavrse. Nadam se da ce tako resiti problem i da ce to biti skorije s obzirom da ce ovo biti kisna jesen ne bih da nosim cizme u kolima :).

Bio sam u servisu nadam se da smo resili problem, kako mi je rekao ovaj izgleda da je ranije nesto radjeno oko klime i da je skidana, kad su je vracali nazad nije vracena kako treba pa je na delu koji vodi u kabinu bila odvojena na gornjoj strani. E sad da ne bi rasturali celu klimu ponovo jer bi morao da ispusta gas i sta se vec radi, on je sa kitom to zadihtovao i sad bi trebalo to da zavrsi posao. Moracu kasnije da ga dobro natopim vodom da vidim dal ce da pusta ponovo negde, mada nadam se da nece.
=================================

Ponovo je curelo pa sam jos jednom isao u servis na reklamaciju, sad su ga resili ponovo su silikonirali to oko klime i kad su ga probali (a prvi put nisu ni probali dali curi) videli su da se voda zadrzava na sredini. Kad sam oterao auto ja im skrenem paznju da provere odvode lik mi kaze ma oba odvoda su cista, ja ga pitam a na sredini kao nema na sredini, kad ono medjutim ima i na sredini samo sto oni to nisu znali procostili ga i sad vise ne curi. Provereno

Sauriann

Kolege, ima li neko slican problem. Kada je jaka kisa primetio sam da mi je zadnje sediste (pogotovu iza vozacevog sedita mokro). Ne mogu da ustanovim odakle voda prodire mada sumnjam na one spojeve  (srafove) kojima je valjda rezervoar pricvrcen za karoseriju. Da li je neko skidao isti i da li zna da li postoje neke gumice ili slicno posto je meni pre godinu dana skidan rezervoar zbog ciscenja. Ovo sam sada primetio jer je voda puna soli pa kada se osusi ostaju bele fleke...videcu da slikam pa cu okaciti sliku...