Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault Talisman

Započeo jagger, 06.07.2015. - 14:46

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ap0calypto

Meni naplatili u servisu kad su cistili oko menjača. Bar da su mi dali ostatak spreja :D

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Nemanja96

Citat: mire poslato 27.02.2026. - 11:35Kad vidim da naplate 600 dinara brake cleaner, muka mi pripadne... i to je postalo već uobičajeno u mnogim servisima.

Evo ga izveštaj:

https://postimg.cc/3yj9hQ77

Citat: webad poslato 27.02.2026. - 13:12Za sada samo kod njih, kontaktiracu i Krstevski da vidim sta oni kazu.
A dodatno sam kontaktirao EmilFrey da pitam za pranje/flush, pa javljam sta kazu.

Mislim da je super da mozemo ovo ovako da uporedimo (sta ko radi/ne radi i po kojoj ceni) jer nije mala stvar odrzavanje a pogotovo kada se zezne ovaj menjac.

Edit: odgovorili iz EmilFrey "Nemamo u ponudi i pranje (flush). Nije obuhvaceno ponudom."

Naravno, zato je tu forum gde možemo da razmenjujemo mišljenja, komentare i slično.😀

Da li se planira prvi put servis menjača?
Koliko ima pređenih kilometara?
Nemanja

webad

Citat: Nemanja96 poslato 27.02.2026. - 20:11Da li se planira prvi put servis menjača?
Koliko ima pređenih kilometara?

Sada je na 147kkm, kod mene je nepune 2god tek stigao iz FR. A ne bi mu bio prvi, radili mu "redovan" servis na 80 i nešto tamo u rodnoj grudi (kada budem išao do auta uzeću papire prethodnih servisa koji mi u njemu da kažem tačno šta)

Edit:
Pre kupovine auta sam tražio u HitAuto servisnu istoriju i dali mi. Ovo je kako je njima softver prikazivao i poluprevodio, tako su mi oštampali

Laički gledam da su nešto servisirali namenjaču na 82kkm, spominje se ulje da li su ga menjali ili ne šta znam.. ali kontam da bi bilo lepo da mu odradim "redovan servis"

Nemanja96

Citat: webad poslato 28.02.2026. - 11:43Sada je na 147kkm, kod mene je nepune 2god tek stigao iz FR. A ne bi mu bio prvi, radili mu "redovan" servis na 80 i nešto tamo u rodnoj grudi (kada budem išao do auta uzeću papire prethodnih servisa koji mi u njemu da kažem tačno šta)

Edit:
Pre kupovine auta sam tražio u HitAuto servisnu istoriju i dali mi. Ovo je kako je njima softver prikazivao i poluprevodio, tako su mi oštampali

Laički gledam da su nešto servisirali namenjaču na 82kkm, spominje se ulje da li su ga menjali ili ne šta znam.. ali kontam da bi bilo lepo da mu odradim "redovan servis"

Prvi vlasnik nije nikad radio servis menjaca. Kao drugi vlasnik, radio sam na 128.500km. Kako sam menjao stabilizatore u Pancevu, majstori su primetili curkanje oko menjaca. Preko ovog foruma saznam za servis Krstevski. Naplatili su mi 1.500din pregled. Ustanovljeno je da se moraju oba semeringa zameniti plus servis.
Da je radjen servis menjaca na nekih 70.000-80.000km, ne bi doslo do curkanja. Bilo bi manje posla i manjih izdataka.
Preporuka za sledeci servis jeste izmedju 60.000 i 80.000km. Moja odluka tada je bila da se vidimo za nekih 70.000km. Kada bolje razmislim i da ne dodjem ponovo u istu situaciju, radicu sledeci servis na 60.000km.
Nemanja

Stragi21

Ovde desno na fotki piše da je menjano ulje u menjacu na 82k u sklopu LLD
(iznajmljivanje na par godina)

Odradio update mapa na talismanu, najviše zbog obaveštenja o radarima u eu i instaliran rs monitor.

Nemanja96

Citat: Stragi21 poslato 01.03.2026. - 10:40Ovde desno na fotki piše da je menjano ulje u menjacu na 82k u sklopu LLD
(iznajmljivanje na par godina)

Odradio update mapa na talismanu, najviše zbog obaveštenja o radarima u eu i instaliran rs monitor.

Fino izgleda. 😀
Ima li nekih promena kod vozacevog ekrana?
Nemanja

webad

Citat: Nemanja96 poslato 27.02.2026. - 11:13Evo je moja ponuda iz aprila meseca prosle godine:

https://postimg.cc/14YsXqPd

Ja sam na ovoj tvojoj ponudi sumirao 48k rsd vezano za automatski menjac. Nisam racuna "brake cleaner", nisam siguran da li je on za menjac ili kvacilo ili sta vec..

Dobio sam odgovor od Krstevskog:
"Cena za pranje menjača je 12.500rsd za samu uslugu (u pitanju je mašina koja ispira menjač), cena filtera je 3.800rsd i cena ulja je 1.800rsd po litri. U zavisnosti od toga koliko je sam menjač zaprljan, zavisi koliko se ulja potroši pri samom procesu ispiranja, prosek je negde od 8 do 12 l.
Možete da računate da bi cena bila oko 35.000rsd ukoliko ne bude bila potrebna veća količina ulja da bi se menjač oprao."
Nije naveden aditiv koji je na tvom spisku, cena ulja po litri niza (i kod tebe sracunali 15l), ali cena usluge pranja je veca.

Ovde me najvise lomi misao ko ce bolje odraditi sam posao. Kod HitAuto (sada EmilFrey, ne znam da li su ostali isti ljudi) sam imao dobra iskustva na drugim problemima koje su oni odmah resili a drugi nisu posle nekoliko vracanja.

Razmisljam i da kontaktiram "Simonovic" u Altini, citao sam neke preporuke za njih i automatske menjace

Ne znam da li smo trebali celu ovu diskusiju da prebacimo u posebnu temu za menjace

Ap0calypto

Jel ispiranje menjača standardna procedura za taj auto?

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

taj deo i ja pokusavam da razumem .. neki su protiv menjanja ulja uopste, neki su protiv ispiranja menjaca, a neki se kunu samo u tu varijantu   :kez:

webad

Baš iz tih razloga/pitanja vas dvojce sam se i ja raspisao ovde. Mišljenja su podeljena i razlozi da li nešto i kada raditi su podeljena.

Prva i osnovna informacija od proizvođača je da se ulje ne menja, da je "for life", ali mislim da je samo tu stav realne ekaploatacije za neke segmente pokazao suprotno

mire

Ta informacija da se ulje ne menja je od proizvođača automobila, ne od proizvođača menjača.

Moje mišljenje - nema potrebe da se ispira menjač, sasvim je dovoljno da se promeni ulje ispuštanjem i dosipanjem. Moguće je da na nekim modelima menjača ispiranje koristi, ako već postoji fabrički problem koji se relativno rano ispoljava, a pogotovo ako je povećana potrošnja nekih sklopova pa čestice ostaju u ulju.

I da, nema potrebe ni preterivati. Priče da se ulje obavezno menja na max 60.000km su upravo to - preterivanje.

Ap0calypto

Menjao sam ulje u oba auta, ali nikad ispirao nisam.
"For life" kad ga uzmes novog i predje 200k za 5 godina, pa kupis nov auto.
Posto ga mi vadimo iz penzije, dobro je promeniti

— Robert Todd Carroll

Stragi21

Citat: Nemanja96 poslato 01.03.2026. - 15:20Fino izgleda. 😀
Ima li nekih promena kod vozacevog ekrana?

Nema.
Ubacio jer prati dosta parametara u toku voznje, podesena apk baš za moj motor 2.0 200ks.

Talisman se vratio u Fr, potrosnja za pohvalu. Pun gepek, puna kola i nimalo nežna voznja

webad

Odradiona svom servis menjača, ulje i filteri bez ispiranja, ispalo 30.5k rsd. Tražio da usput vide i kažu nivo adblue-a (jer ne može drugačije osim dijagnostikom, a da nečekam da on izbaci upozorenje) i stanje akumulatora (kad je već tu).
Možda grešim jer želim da je tako, ali neki osećaj mi je da finije menja. Možda je i do 20+ stepeni koje su bile danas.

Ono glavno zbog čega pišem, što je "Talisman specific":
Tek večeras sam otvarao gepek i video da je ispreturan. I to ne da je istumban kao da se letelo u krivinama, već imam gumenu kadicu ispod koje su neke stvari - sve to je vani u gepeku.
Mislim da nizašta od navedenog se ne pristupa preko gepeka, ili grešim? Planiram sutra da zovem servis da pitam, ali me kopka pa pišem/pitam i ovde

Ap0calypto

I da se pristupa, red je da vrate kako je bilo

— Robert Todd Carroll