Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Automatsko sklapanje retrovizora pri zakljucavanju/otkljucavanju auta

Započeo Mares, 17.09.2015. - 14:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Mares

Da li je moguce na laguni 2 naknadno ubaciti neki uredjaj da se retrovizori automatski sklapaju/otvaraju prilikom zakljucavanja/otkljucavanja auta?

Ja ih preko prekidaca na vratima sklapam/otvaram, ali posto ovo jako cesto radim bilo bi zgodno da se opcija automatizuje. Nemam HF, imam klasicnu karticu sa dva dugmeta otklucaj/zakljucaj vozilo.

Malo sam guglao, nasao sam slicnu temu na nekom stranom forumu ali bez nekog konrketnog resenja...

Saćipko

P ovome je pisano vise puta, i niko se nikada nije usudio da proba. I ja sam razmisljao dosta o tome, ali san u medjuvremenu pokvario rucicu za preklapanje, druga polovna je 30e, i odustao sam od daljeg razmatranja.
Na netu ima vise klipova o tome, do duse na megan 2 i scenic 2, ali je to na nekom ceskom jeziku ili rumunskom. Ne znam. Ima i sajt i link ispod jednog klipa, ali nikako da nadjem vremena da prevedem preko google trans. celu temu i da razaznam kako se to povezuje. Nema sheme nigde ba netu
Znaci, da je moguce, jeste moguce, ali na dzeku ima dosta zica, cini mi se 12 ili 13, i nije moguce logicki povezati, u hobi varijanti vec mora profesionalac, jer zice menjaju "polove"  ili kako se vec zove. Cas su plus, cas minus. Ja sam pokusavao logicno da idem i pregoreo prekidac, za koji mi je sada mnogo da dam 30e za polovni. Tako da od mog pokusaja, ostadoh bez prekidaca...

Molim admine, da ako nema slicne teme, ovu primenuju, odnosno izuzmu ovo "laguna 2" i ostave temu, jer i mene na seniku to interesuje.
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Crazy Laguna2.2dCi

Citat: Mares poslato 17.09.2015. - 14:07
Da li je moguce na laguni 2 naknadno ubaciti neki uredjaj da se retrovizori automatski sklapaju/otvaraju prilikom zakljucavanja/otkljucavanja auta?
:yes:

I don't drive fast, I only fly low.
RENAULT RULES!

Mares

Da evo na videu se vidi da je to moguce...samo je potrebno pronaci proverenu varijantu kako to izvesti, a na netu bas i nema dobre instrukcije (bar ne na engleskom)

mire

Apsolutno ne preporučujem bilo kome da to radi, osim ako ostavi mogućnost da se funkcija deaktivira po želji. Vrlo je nezgodno zimi ako se preklope retrovizori pa se u tom položaju uhvati led. Isto važi i ako su zaleđeni dok su otvoreni, pa auto pokuša da ih zatvori, ali su manje šanse da se to desi.

dendzo

jača fora bi bila da se namesti kad predjes 40km/h (ili neku drugu brzinu) da se sami otvore
vektra mog kuma je to imala neke 2000te godine....predje 40km/h oni se automatski otvore ako su zatvoreni

"E... ili imaš "svoje" drvo. Tu dolaziš, nasloniš se, pričaš... lijepo je,
a što? Dani prolaze.... "

Bistro

Retrovizori su potrebniji na manjim brzinama od 40, to nije zgodno resenje

dendzo

Ne slazem se...podjdnako su potrebni .... Prilikom provllačenja vozac ih skupi i sa  dodavanjem gasa se rasire... mene se to svidja /volio bih da je na mom autu tako... sad
ne sjecam se da li su se otvarali sami  na 20,30 ili 40.

"E... ili imaš "svoje" drvo. Tu dolaziš, nasloniš se, pričaš... lijepo je,
a što? Dani prolaze.... "

Sebastijan

Mogao bi sa signalne sijalice od ručne kočnice da se uzme napon pa preko relea da aktivira sklapanje retrovizora, još ko ima automatsku ručnu to bi radilo automatski.
Još se doda prekidač da se isključi ako budu problemi za vreme jakih mrazeva.
Gluvom priču pričati!

mire

Citat: Bistro poslato 17.09.2015. - 22:52
Retrovizori su potrebniji na manjim brzinama od 40, to nije zgodno resenje

Ne da nije zgodno, nego je potpuno besmisleno. Zato ga niko više ni ne koristi.

A, inače, mislim da bi relativno jednostavno moglo da se uradi. Samo treba da se uzme pobuda sa centralne brave. Ako je aktivirano automatsko zaključavanje, radiće i ovo.

Mares

Ja bi jedino ovu opciju ubacivao ako na postojeci prekidac za retrovizore moze da se izcrsi modifikacija, i obavezno da ostane mogucnost iskljucivanja automatskog sklapanja, tj. da se ostavi i manualna opcija sklapanja/rasklapanja bas zbog zime i leda (tada ih ne sklapam), ili eventualnog parkiranja u veoma uzak prostor, mada ovakvih situacija i nisam imao.

Saćipko

Vi niste citali moj post?

Naravno da je moguce i naravno da nije prosto povezivanje kao sto Mire kaze... Ja izgoreh moj prekidac, a imam vise od osnovnog poznavanja elektrike i autu... Vise centralnih brava, alarma i ostalih zajebancija sam povezao. Ovde izgleda zice menjaju polove. Isto tako napomenuh da postoji sajt na ceskom ili rumunskom ispod klipa gde je to neko radio i objasnio, ali je na stranom jeziku...

I po meni je vrlo dobra stvar i korisna, da nije, ne vi ga novija vozila imala. A najprostije je napraviti prekidac u koliko zelite da zimi iskljucitite tu opciju. A prekidac uopste ne mora da je glomazan ;)

Ima li to megan 3 ili laguna3 ?
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

scorpyon

moj stari na C5 ima automatsko , e sad ja mislim da to ne bi trebalo da bude toliko komplikovano , mada ko mu ga zna , a sto se tice zime i zaledjivanja sto je neko pomenuo , 5 godina je citroen kod matorog i nikada problema nije imao sa zaledjivanjem . desavalo se samo da mu od snega ne da da se isprave kad se otkljuca , ali onda samo malo rukom gurnes i to je to. i ja imam lagunu 2 pa bi i meni bilo interesantno da mu to odradim,
B.N.B. 100x N.Z.S.M.A.

Mares

Mislim da je kod lagune izrazeniji problem sklapanja/rasklapanja retrovizora zimi, secam se par puta kada sam hteo da ih sklopim pomerili su se svega par milimetara i elektro motor nije mogao dalje da ih izgura, moguce da je on kod lagune slabiji (vidi se i kako sporije sklapa retrovizore u odnosu na novija kola), kontam mozda motori mogu tako da se sprze ako pokusavaju da sklope/otvore retrovizore ali se oni ne pomeraju zbog leda, zato bi voleo da ima i opcija da se iskljuci automatsko.

Pusticu mejl onom linku sto je okacio video, pa ako se javi...

Ćimo

Ako budes slal linku onda ti se niko nece javiti :)