Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Automatsko sklapanje retrovizora pri zakljucavanju/otkljucavanju auta

Započeo Mares, 17.09.2015. - 14:07

prethodna tema - sledeća tema

Novi13 i 1 gost pregledaju ovu temu.

milan035

Postoje dve verzije instalacije. Ako je ona verzija kod koje konektor na motoru podizača ima 6 pinova, onda se lako može prepraviti uz pomoc par releja i jednog prekidača za isključenje sistema u zimskim uslovima.. Morao bi da se otkači kabl na pinu 1 i 10 na džojstiku. Samim tim bi se izgubila mogućnost preklapanja uz pomoć džojstika. Pin 1 i 10 su za sklapanje i rasklapanje. Upravljanje relejima bi išlo sa brave, sa pina A ide + za zaključavanje, a sa pina B za otključavanje. Morali bi da se upotrebe releji sa zadrškom.
Ako je konektor na motoru podizača sa 29 pinova, onda je teže, odnosno nemam rešenje za tu verziju instalacije.

Bistro

Citat: dendzo poslato 17.09.2015. - 23:47
Ne slazem se...podjdnako su potrebni .... Prilikom provllačenja vozac ih skupi i sa  dodavanjem gasa se rasire... mene se to svidja /volio bih da je na mom autu tako... sad
ne sjecam se da li su se otvarali sami  na 20,30 ili 40.

Retrovizori su potrebni i pri brzini od "0" - izlazis iz parkinga, vracas rikverc i t.d. Resenje da se otvore pri nekoj brzini nakon kretanja otpada. Ako se vezu za otkljucavanje - zakljucavanje treba voditi racun da se neka auta sama zakljucaju pri brzini od 30 ili nekad ima potrebe pa sam vozac zakljuca auto u kretanju pa da ne bi se sklopile tada retrovizori u voznji jer dobiju impuls od brave da je zakljucana

mire

Citat: Saćipko poslato 18.09.2015. - 09:19
Naravno da je moguce i naravno da nije prosto povezivanje kao sto Mire kaze...
...
Ima li to megan 3 ili laguna3 ?

Ja rekoh "relativno" jednostavno. Nije to posao za svakoga.

Odgovor na tvoje pitanje - da, laguna 3 ima i može da se deaktivira, po želji. Rasklapa retrovizore kad se startuje motor, što je po meni mnogo bolje rešenje nago kad se otključa, kako radi većina drugih automobila. Retrovizori se sklapaju kada se udaljiš od automobila, tj. kada se zaključa.

Mares

Citat: milan035 poslato 18.09.2015. - 10:53
Upravljanje relejima bi išlo sa brave, sa pina A ide + za zaključavanje, a sa pina B za otključavanje. Morali bi da se upotrebe releji sa zadrškom.

Da li u ovom slucaju znaci da se opcija safety lock ne moze korisiti (automatsko zakljucavanje prilikom kretanja)? Da ne dodje do sklapanja retrovizora kada se pokrene vozilo jer ce sistem povuci signal sa brave?

milan035

Nisam uzeo u obzir tu funkciju, mada mi je uvek aktivirana. Moralo bi upravljanje relejima drugačije da se reši.

Edit:
Recimo da se doda još jedan relej sa 5 pinova, tako da se isključi minus za releje kada se startuje motor

Bistro

Meni se svidza resenje na L3 kao kod Mireta, otvaranje nakon starta motora.

Sebastijan

Kako bi bilo sa mikroprekidača ručne kočnice preko vremenskog relea? Ako isti el. motor podešava ogledalo možda bi se javio problem hoće li ga otvoriti tačno kako je bio podešen, da se ne pojavi posle potreba naknadnog podešavanja ogledala.
Gluvom priču pričati!

milan035

Sebastijan

Gluvom priču pričati!

Bistro

Sebastijan

Gluvom priču pričati!

Saćipko

Ima dosta klipova, ali ne i shema i slike, odnosno, uputi kako povezati... Na prvom klipu ima i link na forum, ali je ceski i nista ne razumem...

@milan035
Moj je sa 10 pina, kako bi bilo povezivanje za mene? Mozes li da nacrtas shemu i postavis? Obelezeni su brojevim od 1-10.

Edit:

e, da... mogu li bez prekidaca da povezem, ili bih morao da kupim novi prekidac, jer sam prekidac prespaja nesto?
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Saćipko

Kao da si mi udario samar... Pa upravo pisem kako ne razumem ceski, rumunski jedva engleski, a ti nam saljes link na holandskom...

Salim se :D

Bas je od pomoci, potrazicu na ebay i na YT uputsvo za instalaciju i da li pase na renault :)

Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Crazy Laguna2.2dCi

I don't drive fast, I only fly low.
RENAULT RULES!