Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Automatsko sklapanje retrovizora pri zakljucavanju/otkljucavanju auta

Započeo Mares, 17.09.2015. - 14:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mladenst

Po mom mišljenju treba ih sklopiti svaki put čak i kad nije parking uzan, dosta puta sam video kako kače u vožnji retrovizor parkiranih vozila, onda ponekad i prolaznici slučajno mogu da zakače, biciklisti itd., čak se i meni desilo u dve opasne situacije mimoilaženja u gradu da sam zakačio retrovizor parkiranog vozila sa desne strane što se ne bi desilo da su bili sklopljeni. Otvaranje kad startujes motor je sasvim logično pališ krećeš i retrovizori na mestu, donekle kao i automatska svetla, dok otvaranje retrovizora kad otključaš auto apsolutno nema nikakvog smisla niti neku funkciju.
"It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled."

HighCommander

Citat: mladenst poslato 20.09.2021. - 21:33
dok otvaranje retrovizora kad otključaš auto apsolutno nema nikakvog smisla niti neku funkciju.
Ima funkciju, da te nervira. Super mi je zatvaranje kad zakljucavas, a otvaranje pravi problem kad sam nesto zaboravio u autu i hocu na kratko da otkljucam (ili samo gepek - ovo mi nije jasno. Ima dugme da otkljucas samo gepek, ali se svakako otvaraju i retrovizori).

mire

Da, to je teška budalaština i masovna pojava na raznim automobilima, pa i puno skupljim od renoa.

Na žalost, čini mi se da i serija 4 kod renoa radi isto tako. Nisam siguran, ne sećam se.

mladenst

Radi kod brata na Talismanu baš tako, čak i to što se otključava čim priđeš autu je malo bezveze (ne sećam se da li se može podesiti da to ne radi uvek), jer svakako moram otvoriti vrata ručno pa ne vidim razlog što bi se otključao pre nego što uhvatim za ručku.
"It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled."

mire

Tako je. Tu tešku glupost sam i zaboravio. Isto radi i megane 4.

Aleksandar87

Kazu da ne postoje glupa pitanja ali ipak cu postaviti jedno.
Ako automobili vec imaju elektro sklopive retrovizore, zar ne postoji mogucnost programski uraditi izmenu da se oni zatvaraju-otvaraju i obratno po zelji vlasnika? Ovo sto ja zelim je hardverski problem. Koliko sam video ja nemam žice do prekidača i retrovizora. Imam 8 pinova na prekidacu

frenchkey

Aleksandar87

Bas zbog toga mislim da softverski moze da se menja kada se odradi odredjena radnja. Npr otkljuca auto sa kartice ili pritisne dugme za paljenje, predje 30km na sat i itd itd itd... Jer sve te uslove kontrolise racunar. Opet kazem ne znam, zato sam i ovde da pitam ljude sa iskustvom

mire

Naravno da može, samo ne možemo ti i ja. Mogu u fabrici, ali njima puca. :)

Aleksandar87

Mislio sam da moze ta originalna dijagnostika. Clip ili kako se zove vec...

xrgrands

Citat: mladenst poslato 20.09.2021. - 21:33
Po mom mišljenju treba ih sklopiti svaki put čak i kad nije parking uzan, dosta puta sam video kako kače u vožnji retrovizor parkiranih vozila, onda ponekad i prolaznici slučajno mogu da zakače, biciklisti itd., čak se i meni desilo u dve opasne situacije mimoilaženja u gradu da sam zakačio retrovizor parkiranog vozila sa desne strane što se ne bi desilo da su bili sklopljeni. Otvaranje kad startujes motor je sasvim logično pališ krećeš i retrovizori na mestu, donekle kao i automatska svetla, dok otvaranje retrovizora kad otključaš auto apsolutno nema nikakvog smisla niti neku funkciju.
Јbg, ja idem logikom da je bolje da im retrovizor bude reper koji će da zakače, nego vrata ili krilo. Jedino ih zatvaram na parkinzima tržnih centara, koji su po pravilu uski, da ih ne bi neki pešak zakačio provlačeći se između vozila.

mire

Citat: Aleksandar87 poslato 21.09.2021. - 22:16
Mislio sam da moze ta originalna dijagnostika. Clip ili kako se zove vec...

Ne, mislim da samo može da se deaktivira funkcija.

BMW ima podešavanja kada da se zaklope/otklope retrovizori.

Aleksandar87

U svakom slucaju ono sto ja hocu ne moze bez ozbiljnog cerupanja auta a u to ne zelim da ulazim.
Evo link na aliju neceg sto provereno radi kod renoovih vozila koji imaju elektro sklopive retrovizore. Pri zakljucavanju se sklapaju i obratno. Mozda nekome pomogne. Sigurno ne steti.
RSD 3,508.80 | renault MEGANE 2 II Mirror folding module (power side folding module)
https://a.aliexpress.com/_mqSNdVV

Nenad_1973

Pre pitanja jedna konstatacija u vezi otvaranja retrovizora,
na Scenic IV su lepo odradili softverski, samo prvi put kada samo prodjem pored auta retrovizori se otvore, sledeci put je zapamtio i ne reaguje, vrlo korisno :)
I da bas nervira sto otvara retrovizore pri samom otvaranju vrata :(
Sada pitanje, imam problem sa zatvaranjem i otvaranjem desnog retrovizora, ne zatvara se do kraja svaki put, bio sam u servisu i naprskali su samo WD40, jeste proradilo posle par otvaranja i zatvaranja, ali se problem vratio kada sam oprao auto smrkom u samousluznom auto pranju . Pitanje glasi,  da li je neko imao slican problem i ako moze telefon servisa :)
hvala

fLiP

Isprskaj isto, ali bilo bi bolje sa nekim koji ima mazivno sredstvo u sebi.