Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Delovi karoserije
»
Tema:
Automatsko sklapanje retrovizora pri zakljucavanju/otkljucavanju auta
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
2
3
4
5
6
7
8
...
14
Idi dole
Autor
Tema: Automatsko sklapanje retrovizora pri zakljucavanju/otkljucavanju auta (Pročitano 117381 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
Saćipko
Koleos
Trenutno vozim: Scenic 2 ph2, 2.0 dCi, 110kw; Škoda Octavia, A7, 1.6 TDI
Pol:
Qualis vita, finis ita
Starost: 41
Odg: Laguna 2 - automatsko sklapanje retrovizora pri zakljucavanju/otkljucavanju auta
«
Odgovor #45 poslato:
14.10.2015. - 11:36 »
Evo stiglo je izuzetno brzo, iz Engleske, i nije mi zao za dodatnih par dolara zbog brze isporuke. Rok je bio od 15-22, a stiglo 14.10.
U uputstvu stoji da mora imati prekidac, sto meni ne ide u korist, jer pise da prekidac mora biti na on. Jos uvek tumacim dijagram i sumnjive su mi neke stavke...
Prvo sve su plus osim crne, ne znam gde ide zuta (sta je to induction) i zasto secem fabricke zice? Ili to oznacava da ih tu dodajem?
Sačuvana
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto
mire
Global Moderator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
Odg: Laguna 2 - automatsko sklapanje retrovizora pri zakljucavanju/otkljucavanju auta
«
Odgovor #46 poslato:
14.10.2015. - 11:56 »
Ne bilo ti teško, slikaj ponovo ovaj papir ali bez ičega preko teksta. Fabričke kablove ne moraš da sečeš, nego na njih povezuješ ovaj uređaj. Realno, mislim da je najbolje da ih presečeš, povežeš uređaj i sve zajedno izoluješ termobužirom.
Sačuvana
https://penzije.com
Saćipko
Koleos
Pol:
Qualis vita, finis ita
«
Odgovor #47 poslato:
14.10.2015. - 14:09 »
Evo...
Posto u uputstvu stoji da prekidac treba biti na polozaju "on" da i ako mi je prekidac neispravan, izgoreo, da ce sluziti svrsi, odnosno, da ce "zatvoriti kolo" (kao na HF kad ne radi jedan senzor ili due, ostali rade klasicno, a kad se izvuku, ne radi ni jedno...)
Sta mislite o tome? Svakako cu probati
Sačuvana
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto
Mares
Clio
Trenutno vozim: Laguna 2, 1.8 16v
Pol:
Starost: 39
«
Odgovor #48 poslato:
14.10.2015. - 15:25 »
Mozda bi milan035 mogao da pomogne, koliko sam primetio razume se u ove elektro sheme.
Sačuvana
Saćipko
Koleos
Pol:
Qualis vita, finis ita
«
Odgovor #49 poslato:
14.10.2015. - 16:35 »
Pomogao bi da se nalazi u Nisu
Ovako, mrka kapa. Bez prekidaca za retrovizore... nista...
Znaci, majstorisao sam do sada i samo sam uspeo da nadjem zice od auta koje su za otkljucavanje i zakljucavanje vrata.
Ni jedna kombinacija zica ne reaguje na pomeranje retrovizora. msm na otklapanje i zaklapanje. Motor je ispravan. Moracu izgleda da kupim i prekidac, i ako verujem da moze da radi i bez njega. Nejasno mi je gde "idu" zuta, siva i bela. Ove zadnje dve jer ne znam koja zica je za sta na samom prekidacu. Inace ima 10 pina.
Mozda, kada bih znao gde idu ove tri zice, bih i moga da proverim ponovo.
Znam da siva i bela treba da idu iz instalacije kola do ovog novog sklopa, plava i zelena dobijaju signal za otkljucavanje i zakljicavanje a braon i narandzasta salju signal dalje iz ovog sklopa na dzek za zaklapanje i otklapanje retrovizora.
Tako da... mat pozicija...
Edit:
Zuta ide na "kontakt". Jos samo da provalim boje i svrhu zica do prekidaca... I tu znam svega tei zice od 8 Osim crne i crvene, plus i minus, znam i msm da je pin 9, to je osvetljenje prekidaca... Kako milan035 kaze pin1 pin 10 su otklapanje i zaklapanje, ali kad povezem vestacki plus nece...
«
Poslednja izmena: 14.10.2015. - 17:04 od strane Saćipko
»
Sačuvana
mire
Global Moderator
Pol:
«
Odgovor #50 poslato:
14.10.2015. - 19:51 »
Ček... A zašto ti nemaš prekidač? Neko ga je izvadio, ili ne?
Sačuvana
milan035
Kadjar
Trenutno vozim: Laguna II privilege 1.9dci BMW F30 318d Porsche Cayenne platinum edition Škoda Citigo
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #51 poslato:
14.10.2015. - 21:43 »
Saćipko,
Presečeš žicu koja ide na pin 1 na konektoru prekidača i spojiš sa belom onaj kraj koji ide u prekidač, a drugi kraj spojiš sa braon žicom.
Presečeš žicu koja ide na pin 10 na konektoru prekidača i spojiš sa sivom onaj kraj koji ide u prekidač, a drugi kraj spojiš sa narandžastom žicom.
Crna " - "
Crvena "+" (stalni)
Plava "+" za zaključavanje, pin A na bravi, ako je brava sa 4 žice( bez deadlocking funkcije). Ako je sa 6 žica,onda pin F
Zelena "+ " za otključavanje, pin B na bravi, ako je brava sa 4 žice( bez deadlocking funkcije). Ako je sa 6 žica,onda pin E. Ova žica ne mora da se poveže i onda se retrovizori otvaraju kada se da kontakt
Žuta "+" sa kontaktom
Ne može da radi bez fabričkog prekidača.
Sačuvana
Više ne odgovaram na privatne poruke koje su u vezi sa stručnim delom foruma.
Saćipko
Koleos
Pol:
Qualis vita, finis ita
«
Odgovor #52 poslato:
14.10.2015. - 23:21 »
Hvala Milane puno. Da ne bih nesto pregoreo i da bih 100% bio siguran, sledeci put cu probati tek kad nabavimm prekidac.
@Mire
Imam prekidac, ali nikada nije radio kako treba. Jedno vreme je radilo samo rpreklapanje, pa sam cackao, pa radilo samo stelovanje ogledala. Pa sam poprskao wd40 sprejem i nisam sacekao da se osusi i oregoreli oni kontakti na maloj stampanoj ploci. Sad ne radi nigde i ostali su u poziciji koji mi odgovara.
Jedini takav prekidac sa belim dzekom i 10 pina, a u mojoj blizini je kostao 30e i inat mi nije dao da ga kupim. Nekako mi delovalo skupo za to. Probao sam ga i bio je komplet ispravan. Kad sam popustio i kad sam ga zvao da ga kupim, "prodao ga je" Da li ga je stvarno prodao ili nece da mi ga proda, ko ce znati...
Sačuvana
Byk
Koleos
Trenutno vozim: Laguna III 2.0dci 150hp, Megane II 2.0 16v 138hp, Twingo 1.2 16v 76hp
Pol:
Starost: 49
Odg:
«
Odgovor #53 poslato:
14.10.2015. - 23:53 »
Pa gde wd da prskas?
Sačuvana
mire
Global Moderator
Pol:
«
Odgovor #54 poslato:
15.10.2015. - 07:45 »
Pa dobro sad, gotovo. Isprskao i nema nazad. Saćipko, Milan ti je dobro objasnio, a ja nisam 100% siguran da uopšte ne može da radi bez fabričkog prekidača, ali sam jako slab sa vremenom pa mi se ne da da sednem i skoncentrišem se na problem. U suštini bi, verovatno, moglo da se napravi neko kolo koje kada je priključeno na konektor imitira prekidač koji je u položaju koji ti odgovara.
Sačuvana
milan035
Kadjar
Trenutno vozim: Laguna II privilege 1.9dci BMW F30 318d Porsche Cayenne platinum edition Škoda Citigo
Pol:
«
Odgovor #55 poslato:
15.10.2015. - 10:03 »
U principu, moglo bi bez fabričkog prekidača, ali bi trebalo staviti makar klizni prekidač da bi mogao da se isključi sistem u zimskim uslovima.
Pošto fabrički prekidač može da se nabavi za 10€, mislim da se ne isplati budžiti klizni.
Dok ga ne nabavi može da poveže kao što sam napisao, samo doda stalni "+" na sivu žicu, i mora obavežno da ga ukloni pre nego što poveže fabrički prekidač.
Ako baš hoće klizni da montira, onda na srednji kontakt kliznog dovede "+" sa pina 5 konektora prekidača, a na krajnje levi i desni kontakt poveže sivu i belu žicu (sve jedno je koju će na levi koju na desni kontakt).
Klizni prekidač je 20 dinara,
http://www.proelectronic.rs/PREKLOPNIK-KLIZNI-3PIN-2POL-5462-PREKL-KLIZ01-11853.htm
«
Poslednja izmena: 15.10.2015. - 10:06 od strane milan035
»
Sačuvana
mire
Global Moderator
Pol:
«
Odgovor #56 poslato:
15.10.2015. - 12:04 »
Slažem se, ni ja ne bih budžio nego bih nabavio pravi prekidač.
30€ jeste previše, ali verujem da može da se nađe znatno jeftinije.
Sačuvana
Saćipko
Koleos
Pol:
Qualis vita, finis ita
«
Odgovor #57 poslato:
15.10.2015. - 14:26 »
E, a mogu li zutu umesto na "kontakt" da mu dam stalni plus?
U tom slucaju, bez prekidaca, na stalni plus bi bilo crvena, zuta i siva i kabli sa pina 10 koji budem isek'o. dalje narandzasta?
Ma prekidac hocu da kupim, ali gorim od zelje da sto pre povezem
Sačuvana
milan035
Kadjar
Pol:
«
Odgovor #58 poslato:
15.10.2015. - 15:57 »
Ne možeš, jer žuti služi da se otvore retrovizori kada se da kontakt, ako na njega vežeš stalni plus ne bi mogao da sklopiš retrovizore kada zaključaš auto.
Taj plus sa kontakta takođe služi i da se ne zatvore retrovizori ako u vožnji zaključaš vrata.
Na narandžasti ne ide plus direktno nego se vezuje na drugi kraj kabla sa pina 10(na onaj kraj koji ne ide na konektor prekidača).
«
Poslednja izmena: 15.10.2015. - 16:12 od strane milan035
»
Sačuvana
Sebastijan
Kadjar
Trenutno vozim: Renault Laguna II Grandtour 1.9dci 88 kW
Pol:
Starost: 70
«
Odgovor #59 poslato:
15.10.2015. - 16:46 »
Žuta žica može na alternator na tanju žicu-za sijalicu kontrole alternatora. Tada bi se otvarali retrovizori kada radi motor.
Gore pomenuti klizni prekidač od 20 dinara mislim da je slab (0,3A) ako kroz njega napaja el.motor.
«
Poslednja izmena: 15.10.2015. - 16:49 od strane Sebastijan
»
Sačuvana
Gluvom priču pričati!
Štampaj
Stranice:
1
2
3
4
5