Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Automatsko sklapanje retrovizora pri zakljucavanju/otkljucavanju auta

Započeo Mares, 17.09.2015. - 14:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

milan035

Saćipko

Jupiiiiii. Ovo ljudinradi i sa mojim prekidacem. Pa nemate pojma koliko sam srecan :)

Pa ne znate. Ja sam na sluzbenom putu i dok ostali prave pus pauze, ja rasturam vrata :D

Milane, neizmerno ti hvala. Samo zice idu kontra nego sto si napisao. Bela i siva u dzek kod fabrickog prekidaca na pinove 1 i 10, a braon i narandzasta i unstalaciju  i pin 1 zatvara a 10 otvara retrovizore. U svakom slucaju kad se vratim u Nis, i povezem sve kako valja, postavljam i snimak :)
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

milan035

Citat: Saćipko poslato 16.10.2015. - 13:22
Samo zice idu kontra nego sto si napisao. Bela i siva u dzek kod fabrickog prekidaca na pinove 1 i 10, a braon i narandzasta i unstalaciju  i pin 1 zatvara a 10 otvara retrovizore.
Tako sam i napisao:
Citat: milan035 poslato 14.10.2015. - 21:43
Presečeš žicu koja ide na pin  1 na konektoru prekidača i spojiš sa belom onaj kraj koji ide u prekidač, a drugi kraj spojiš sa braon žicom.

Presečeš žicu koja ide na pin 10  na konektoru prekidača i spojiš sa sivom onaj kraj koji ide u prekidač, a drugi kraj spojiš sa narandžastom žicom.

Što se ovog drugog tiče, u fabričkim  šemama (VISU) piše da je pin1 rasklapanje, a pin 10 sklapanje. Moguće da je greška u šemi.

Edit:
Šta se dešava kada probaš da preklopiš retrovizore na fabrički prekidač?
Po ovome što piše u uputstvu trebalo bi da se isključi automatsko mod, ali me interesuje da li se prepklope retrovizori?
Gde si pričvrstio uređaj?

Saćipko

Eto, lose sam skapirao ali srecom nista nije pregorelo :)

Ubacio sam i prekidac na crvenu da iskljucim napajanje kada bude zima i zaledjeno, i ubacio ga do fabrickog prekidaca

Evo i snimka :)

Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Bistro

zolee

@Saćipko
Cestitam! :)

Imam taj prekidac na vratima. Onaj sto se vrti u krug. Medjutim meni radi skroz blesavo, Jednom sam probao i vise nisam ali me sada zaintrigiralo da to probam opraviti.
Kada okrenem taj kruzni prekidac prema unazad, ukljuci se zatvaranje retrovizora. Medjutim meni se zatvara uvek kada zatvorim vratai otvara uvek kada otvarim vrata. Znaci nema veze da li je auto zakljucan ili ne. To znaci da kada udjem i hocu da vozim retrovizor se zatvori. Na zakljucavanje/otkljucavanje ne reaguje.
Za one koji se razumeju u ovo, sta bi mogao biti problem? Mislim da je jasno da ne treba tako da radi :)

Drugo, desni retrovizor se ne zatvara uopste. Njega sam menjao jos davno jer je original odvaljen. Jel to onda motor crko il ga ni nema? (ima el. grejanje).

Saćipko

Upravo tako i treba da rade retrovizori. Kad ih na prekidacu "sklopis" oni se zatvore. Kad otvoris vrata, otvori se i retrovizor sa koje strane i otvaras vrata. Kad zatvoris vrata, sklopi se opet. Logicno, jer se retrovizor nalazi na "sasiji" a ne na vratima kao na laguni i meganu. Kad na dugmetu okrenes ka napred, odnosno otklopis, otvore se retrovizori i vise se nista ne desava. Tako i treba. Ja imam dodatni automat i na zakljucavanju se zaklapaju...
A to sto ne radi desni, ne znam do cega je... Motor je u kucistu a ne u samom "ogledalu" Tako da bi trebalo da radi i posle promene retrovizora... Mozda je samo zapeko, treba se ocistiti i podmazati (i ja sam) a mozda je ispao i neki kabli... Otvori i vidi ako te zanima...

zolee

Zar kod tebe ne radi na otkljucavanje zaključavanje?
Kontam, ti otkljucas auto, retrovizor se otvori, sednes i voziš. Ne treba da se zezas sa prekidačem.

Da bliže objasnim kako je kod mene.
Ja otkljucam - ništa, retrovizor ostane zatvoren. Otvorim vrata - otvori se retrovizor. Sednem i zatvorim vrata - zatvori se retrovizor. Okrenem dugme prema napred -  NE DESI SE NISTA. Retrovizor ostane zatvoren.
Da bih mogao da vozim, moram da okrenem dugme unazad, da otvorim vrata da bi se otvorio retrovizor, dok su otvorena vrata da okrenem dugme prema napred da bih isključio automatsko sklapanje, i tek onda mogu zatvoriti vrata i voziti sa otvorenim retrovizorom.
Nekako sam uveren da baš i ne treba tako da funkcioniše.

Saćipko

Kako sam te razumeo upravo tako treba da radi :)

Procitaj par zadnjih strana. Ja sam kupio dodatni automat da funkcionise kako si na kraju opisao.
Znaci ja sada kao na klipu. Zakljucam - sklope se
Otkljucam - otvore se

Pazi sad, ispravno funkcionisanje je sledece, pa ti prosudi da li je tako kod tebe, jer te nisam dobro razumeo...

Znaci Dzojstik izgleda tako sto su retrovizori (crtez) iscrtani ka napred, a crtez koji pokazuje sklopljen retrovizor stoji na sredini ka nazad (na samom dzojstiku iza centralnog okruglog dugmeta)
Sad pisem o samom dzojstiku...

Centralno dugme ima jednu tackicu koja obelezava levi ili desni retrovizor.

Kada je ta tackica ka napred (zavisi da li je na levom ili desnom retrovizoru okrenuta), retrovizori su otklopljeni i nista se ne desava. Standardno postavljen.

Kada tu rucicu okrenes, uvrnes za 180 steni, ka ikonici - crtezu za zaklopljen retrovizor, retrovizori se sklope, i izadjes iz auta. Sad... posto retrovizori nisu vezani za vrata, nemoguce je otvoriti vrata a da ih ne "odgurnes" vratima. Zato su osmislili da pri otvaranju vrata, samo taj retrovizor se otklopi i zaklopi pri zatvaranju. I sve se vrati na zatvoreno, sve dok je polozaj dzojstika okrenut ka pozadi.
Kad udjes u auto, okrenes dzojstik ka napred, otklope se retrovizori i ti mozes da vozis nesmetano.
Sve ostalo je neispravno!

Sve ovo nema veze sa mojim klipom i sa otkljucavanjem i zakljucavanjem vrata. Kod mene vise nije fabricki! Nemoj da te to buni

Mares

Cek, ispada da kada hoces da vozis auto, moras rucno da okrenes prekidac kao da su retrovizori otvoreni, kako bi oni zapravo ostali otvoreni u toku voznje?

Saćipko

Ja? ne radim nista. Ja otkljucam auto i vozim. Pricitajte par strana u nazad bre drugari :)

Opet molim administratore da temu primenuju, odnosno izbace da je vezano za lagunu, jer vazi i za ostale modele koji imaju auto sklopive retrovizore, a ovde sam konkretno opisao za scenic 2. Tako da mogu da je citaju i oni koji imaju i drugw modele. Npr, konkretno ja, ne citam mnogo drugih tema koje ili nisu opste ili nemaju naznaku scenic. Odnosno, kad vidim da se radi o kliju, ili recimo modusu, ja i ne otvaram tu temu. Tako da...

Mares

Malo su nejasni prethodni postovi gde si objasnjavao sta i kako funkcionise.

Ajde da razjasnimo, evo slike prekidaca (slovo A - fabricki retrovizori otvoreni, pozicija B - fabricki, retrovizori sklopljeni)

Pozicija A - retrovizori se otvaraju/zatvaraju samo preko kartice, u zavisnosti da li otkljucavas ili zakljucavas kola (i u tvom slucaju posto vozis senika, reaguju i na otvaranje/zatvaranje vrata jer retrovizori nisu na vratima vec na sasiji?....da li bi ovako i na laguni reagovali, s tim da su kod mene retrovizori na vratima?)

Pozicija B - rucno sklapanje retrovizora, retrovizori skloljeni i prakticno ovaj uredjaj je iskljucen tj. ne reaguje prilikom oktkljucavanja/zakljucavanja auta

E sad, ako je kod tebe ovako kako sam napisao, ako bi hteo da uredjaj skroz iskljucim, ali da su retrovizori otvoreni (pozicija A), tj. da ih kontrolisem rucno, tj. kao da se ovaj dodatni uredjaj nije ni ugradjivao, onda je potrebno ubaciti i dodatni prekidac (tipa on/off), i ako sam dobro shvatio ti si i taj prekidac ugradio. Mozes li reci gde si taj prekidac montirao, bilo bi dobro i sliku da okacis da vidimo kako sve to vizuelno izgleda

zolee

Brate upleli  smo se :)

Ok. Pronašao sam neki snimak. Kako je Saćipko rekao. Definitivno kada je na B treba da zatvori retrovizor. Kada se vrati na A treba da ga otvori.
Znaci A otvara, B zatvara (i dok je pod B automatski otvara zatvara kako se vrata pomeraju).

Ja kada prebacim na B, retrovizor se zatvori kako i treba ali kada vratim na A ne desi se ništa tj., retrovizor ostaje zatvoren iako pod B funkcioniše kako treba.

Zna neko sta bi mogao biti problem?

Saćipko

@zolee

Znaci nesto je neispravno, i nije fabricki. Moguce je da se nesto poremetilo jer nisu dugo korisceni i da treba da se kalibrise. Ja kad sam ih povezao, isto ih dugo nisam koristio, retrovizori su se par puta otvarali za 180 stepeni. Znaci ne za 90 stepeni kako treba. Posle dva do tri puta, proradilo je. Skini plastike i podmazi i ocisti i levi i desni rmehaniza retrovizora.

@ Mares

Na laguni su retrovizori na vratima i ne rade koa sto sam opisao. Mislim rade isto sa prekidacem (i moja laguna prethodba imala sklopive retrov) ali se kad su zaklopljeni pri otvaranju vrata se nista ne desava jer ne mozes da ih ostetis
Na drugo pitanje ti ne mofu dati tacan odgovor jer je moj prekidac neispravan. Pa sam ja ugradio dodatn8 prekidac sa poozajem "on-off" odamh pored glavnog, pa tako kontrolisem kada ce da radi kada ne

Mares

A jel se moze namestiti da kada je na poziciji A, da se retrovizori otvaraju/zatvaraju preko kartice, a kada se prekidac prebaci na poziciju B, da se samo iskljuci uredjaj ali da retrovizori ostanu otvoreni, da se ne zatvaraju kako je fabricki predvidjeno? Prakticno, ovim bi se fabricki prekidac iskoristio kao prekidac za kontrolu ovog uredjaja, ali bi se izgubila mogucnost rucnog sklapanja retrovizora (sto u mom slucaju ne bi bio poblem).

I da, da li automatsko zakljucavanje auta prilikom pokretanja vozila (meni je ukljucena ta opcija) utice na ovaj uredjaj tj retrovizore? Da li se pri kretanju (prilikom zakljucavanja vozila) i retrovizori sklope?