Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Automatsko sklapanje retrovizora pri zakljucavanju/otkljucavanju auta

Započeo Mares, 17.09.2015. - 14:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Saćipko

Pa nije neka cifra, niti je tesko povezivanje. A mnogo lepa varijanta. Slikacu ovih dana i prekidac koji sam ubacio kao opciju ako zaledi...
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Mares

Ajd ne bi bilo lose...i kakav prekidac si stavio, moze i slika sa neta...

Ja danas porucio uredjaj.

zokce

Mares

Sitgla mi je danas sprava, pre nego sto se budem organizovao sa elektricarom, hteo bi da proverim da li je Sacipko tvoja sema ispravna za povezivanje, da ne koristimo onu sto je stigla uz uredjaj? Da napomenem, ja imam lagunu 2, brava mi je sa 4 pina.

Da li je potrebno i ove milanove instrukcije primeniti prilikom povezivanja?

Citat: milan035 poslato 14.10.2015. - 21:43
Saćipko,

Presečeš žicu koja ide na pin  1 na konektoru prekidača i spojiš sa belom onaj kraj koji ide u prekidač, a drugi kraj spojiš sa braon žicom.

Presečeš žicu koja ide na pin 10  na konektoru prekidača i spojiš sa sivom onaj kraj koji ide u prekidač, a drugi kraj spojiš sa narandžastom žicom.

Crna " - "

Crvena  "+" (stalni)

Plava "+"  za zaključavanje, pin A na bravi, ako je brava sa 4 žice( bez deadlocking funkcije). Ako je sa 6 žica,onda pin F

Zelena  "+ " za otključavanje, pin B na bravi, ako je brava sa 4 žice( bez deadlocking funkcije). Ako je sa 6 žica,onda pin E. Ova žica ne mora da se poveže i onda se retrovizori otvaraju kada se da kontakt

Žuta "+"  sa kontaktom

Ne može da radi bez fabričkog prekidača.

Ne razumem se u ovo pa hocu da pripremim materijal za elektricara.

Takodje, hocu da ubacim i klizni prekidac kako bi mogao da skroz iskljucim spravu tokom zime. Da li je ovo uputstvo sto je milan napisao to koje treba da se pimeni za ugradnju kliznog prekidaca? Da li je bitno od koliko ampera je prekidac? Kakav si ti ugradio, moze slika?

Citat: milan035 poslato 15.10.2015. - 10:03
Ako baš hoće klizni da montira,  onda na srednji kontakt kliznog dovede "+" sa pina 5 konektora prekidača, a na krajnje levi i desni kontakt poveže sivu i belu žicu (sve jedno je koju će na levi koju na desni kontakt).

Saćipko

Ono moje uputstvo mozes da koristis, ali samo prvi deo. Ono sto se tice zica u autu nije isto. Kod mene je prekidac sa 10 pina! Prekidac sam stavio na crvenu od tog uredjaja i nije klizni vec klasicni i n8sam gledao koliko je ampera. Slikacu kasnije...
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Mares

Sta ti je prvi deo uputstva?  Onaj gornji deo sto si zice oznacio brojevima 1-7? Inace, kad kazes da ti je prekidac sa 10pina, da li mislis na prekidac za retrovizore? Ja ne znam koliko pinova ima moj prekidac za retrovizore (ali pretpostavljam da nam je isti, prekidac je kao na onoj slici sto sam u prethodnim postovima okacio). Brava za zakljucavanje vrata mi je 4 pina (ima varijanta i sa 6)

Saćipko

Prekida retrovizora je sa 10 pina. Prekidac na vratima ne znam, jer sam glinericom na 12v ispitivao koja zica otkljucava, koja zakljucava. Sve su crne, i msm da ih ima 4.

Mislio sam na deo sheme koji se ne tice instalacije na vratima. Jer je ona 100% za scenic. Ne znam kakav je preidac retrovizora na laguni i ne smem da te savetujem da ne bi nesto pregorelo...  Ako je osto i na laguni prekidac retrovizora sa 10 pina i isto su 1 i 10 za otklj i zaklj ( to ispitas glinericom) onda je sve isto.

usdp

Saćipko

Evo prekidaca. Okrugli sa lampicom, koju ja nisam povezao. Presekao crvenu i ubacio njega. Koliko je amperi, nemam pojma...

Mares

Upravo sam se vratio od elektricara, uredjaj smo montirali prema semi ali nece da radi. Kada se pritisnem na kartici zakljucavanje tj. otkljucavanje, nista se ne desi.

Rucno otvaranje/zatvaranje retrovizora (preko prekidaca) i dalje radi (uredjaj i dalje povezan na prekidac, i na bravu), cuje se i "klik" na releju od uredjaja kada se (rucno) pusti signal.

Elektricar je poverio signale na zicama sa brave, i dobija se signal (svetli lampica na onom tankom srafcigeru, glinerica valjda). Znaci i signali se salju sa brave.

Elektricar sumnja u ispravnost uredjaja, da li moze jos nesto biti problem?

Da napomenem, identicno smo vezali sve zice prema Sacipkovoj semi (prekidac mi je sa 10 pina, vezali zice na pin 1 i pin 10, brava je sa 4 pina).

Saćipko

A zutu kako si vezao? zuta ide na kontakt bas da se ne bi preklapali retrovizori u voznji... Proveri zutu! Ako je na stalni + nece se raditi. Plus na zutoj daje signal da je auto u pokretu i da se retrov ne smeju zatvoriti.

Ne verujem da ce dati neispravan uredjaj.

Ili okrwn8 zice na pinovima. Cim "cakce" rele u automatu, znaci da radi

Mares

Sa zutom smo probali u obe varijante, i kada je vezana na +, i kada nije nigde vezana...i u oba slucaja nista se ne desava.

Na koje pinove mislis da obrnemo zice...pinovi na bravi ili pinovi na prekidacu za retrovizor?

Ako mislis na ove za retrovizor, ne znam sta bismo dobili time, jer kada je uredjaj povezan na prekidac prema semi, i rucno se kontrolise pozicija retrovizora, oni ispravno rade, hocu reci, kada je prekidac na ON retrovizori se otvore, kada je na OFF onda se zatvore, to mu dodje da smo uboli pinove, zar ne?

Saćipko

Dalje mozes sam.
Povezi plavu i zelenu na pinove iz brave vrata na otkljucavanje i zakljucavanje, crnu na stalni minus a crvenu na stalni plus kako je opisano.
Onda neka ti neko na daljinskom zakljuca odn. otkljuca vrata a ti "glinericom" jedan kraj na masu, a drugi na narandzastu ili braon. Tako da pri pritiskom na daljinskom na zakljucavanje ili otkljucavanje, treba da se pojavi narandzastoj ili braon plus odnosno da glinerica upali sijalicu na 5 sec. Ako to radi, radice i na vratima...

Mares

Hmmm...cek, mi i jesmo bili povezali zelenu i plavu na zice koje idu iz brave, crnu je negde vezao na vrata (ako se dobro secam ona je uzemljenje), crvenu je isto negde povezao, i uredjaj nije reagovao na stiskanje preko kartice (samo je brava reagovala)

Saćipko

Ja sam i plus i minus (crvenu i crnu) vezao prekidac retrovizora.
A za probu uredjaja dovuci direktno iz akumulatora i plus i minus. Povezi na crvenu i crnu iz uredjaja i povezi zelenu i plavu na signale za otklj i zaklj iz brave vrata. I onda probas glinericom na krajeve narandzaste i braon ili bele i sive. Ti probas glinericom dok drugi otklj i zaklj na daljinskom