Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Letnji pneumatici - gume

Započeo filo, 04.05.2008. - 14:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

IsNoGood

Ja sam i kupio Wintere za slab auto i za zimu, za Citroen Saxo, lepo su drzale po snegu i na to nemam primedbi, ali da na 3 od 4 gume dodje do defekta sa manje od 12000 km i jos da Tigar ne uvazava reklamaciju zbog toga sto je do toga doslo usled mehanickog ostecenja... :??: Zasto mi se to ne desava sa drugim gumama? Jos sam u startu jednu gumu zamenio u roku od 7 dana jer mi se auto tresao posle montaze i ustanovljeno je da je guma kriva, tj. da ima krivu saru :wtf: A ja vodio auto na centriranje trapa... Jos je to bila Wintera namenjena za izvoz u Nemacku koja se prodaje pod drugim imenom, mislim da je Rotox ili tako nesto, koja bi trebalo da je kvalitetnija :fucka:

Boki

Citat: IsNoGood poslato 05.05.2008. - 19:10
Ja sam i kupio Wintere za slab auto i za zimu, za Citroen Saxo, lepo su drzale po snegu i na to nemam primedbi, ali da na 3 od 4 gume dodje do defekta sa manje od 12000 km i jos da Tigar ne uvazava reklamaciju zbog toga sto je do toga doslo usled mehanickog ostecenja... :??: Zasto mi se to ne desava sa drugim gumama? Jos sam u startu jednu gumu zamenio u roku od 7 dana jer mi se auto tresao posle montaze i ustanovljeno je da je guma kriva, tj. da ima krivu saru :wtf: A ja vodio auto na centriranje trapa... Jos je to bila Wintera namenjena za izvoz u Nemacku koja se prodaje pod drugim imenom, mislim da je Rotox ili tako nesto, koja bi trebalo da je kvalitetnija :fucka:
Vidi ovako,sta znas mozda si naleteo na losu gumu.....ja je imam zimi na sva 3 clia a na dva se vozi i leti.Nekazem ja da je wintera neka estra sajber guma,nego da je sasvim dobra guma kad se uzme u obzir cena-kvalitet
A sto se tice ROTEX guma,ta guma se vise nepravi,ona je bila zamena za tg621(a sada opet je umesto tg 621 tigar izbacio siguru koju nameravam da stavim na belog klia a koliko sam cuo od ljudi sto su vec stavili na auto ovu novu siguru kazu da su zadovoljni....)
Nisu sale za umove male

IsNoGood

Nesto si pobrkao- Rotox je ime pod kojim se prodavala ta guma umesto tigar, a Wintera ili po novome Winter1 je model gume koji sam ja kupio... A da je slucajnost da naletim na 4 lose gume mnogo je.

Click

Moja iskustva sa Tigrom su vrlo pozitivna, jer na 18-ici od 1998 imamTG 621 i od onda nisam imao nikakav problem sa njima. Ne vuku, ne tresu, nemaju trbuhe, mada ja izbegavam rupe i preko lezecih policajaca prelazim prvom brzinom. Leti drze solidno, cak i zimi mogu da se voze po manjem snegu.
Pirelli P 7 su letnje gume na Meganeu. Jako lepo drze, tihe su ori visim brzinama i na mokrom imaju najkraci zaustavni put u klasi. Uzeo sam ih iz dva razloga: ocenjeni su na testu ADAC kao odlicne i bila je akcija 4 gume po ceni 3, pa sam tu lepo prosao.
Zimske gume su Pirelli W 210 Sottozerro. Pripada grupi alpskih pneumatika (ne Nordijskih kao wintera) i namenjene su vise brzoj voznji autoputem nego putu u planinu. Mada, moram da priznam da jako lepo cupaju iz snega.. Kada se zaglavim u nekom snegu, ubacim u prvu, pustim ga na ler gasu i on sam sebi nadje put, prosto kopa sneg ispod sebe.. Mislim da medju gumama danas nema neke drasticne razlike, bar ne neke koju mi prosecni vozaci mozemo da osetimo.. :nezna:

Dogac

Citat: Click poslato 05.05.2008. - 20:30
Mislim da medju gumama danas nema neke drasticne razlike, bar ne neke koju mi prosecni vozaci mozemo da osetimo.. :nezna:

E ta ti je na mestu!Da nema toliko reklama o gumama i hvale od strane proizvodjaca i mozda vrhunskih vozaca,ne bismo mi osetili nikakvu razliku.Ipak je za to potreban jako jako istancan ''sluh''.Bar ja tako mislim.
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

IsNoGood

Ne slazem se u potpunosti sa ovom konstatacijom. Ja mislim da nema drasticne razlike u istoj klasi guma (zato valjda i jesu ista  klasa) ali zato sam siguran da ne mogu da se porede gume iz razlicitih klasa. Te razlike su uocljivije sto je auto jaci... Naravno, zavisi i od stila voznje da li se dovode gume do krajnih granica kada popustaju i gube kontakt sa podlogom, sto moze da se postigne sa svim autima...e tada se vide razlike.

Dogac

Ok,mozda je trebalo da govorim u svoje ime...ne znam da li bih osetio razliku narocito sto auto nikada ne vozim tako da gume dolaze do krajnjih granica.A i tada verujem da moras znati gde su te granice pa tek onda znati kako koja guma se ponasa.
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

IsNoGood

zanimljivo je kada otkrivas gde su te granice  :zubo:
Da ne idemo u OT, uvek sam za sto bolje gume jer bez dobrih guma dzaba i dobre kocnice i sve ostalo na autu, dovoljan je jedan kritican trenutak, jedno produzenje zaustavnog puta od 2 metra pa da se zazali za jeftinije placenim gumama, sto je vec normalno za razlicite gume pri brzini od 50-60kmh...

Boki

Citat: IsNoGood poslato 05.05.2008. - 19:55
Nesto si pobrkao- Rotox je ime pod kojim se prodavala ta guma umesto tigar, a Wintera ili po novome Winter1 je model gume koji sam ja kupio... A da je slucajnost da naletim na 4 lose gume mnogo je.
Da u pravu si za ROTEX ali Rotex i WINTERA(WINTER1)su dve sasvim razlicite gume.Prva je kao ono fora all season a druga je bas zimska guma
A sto se tice guma uopsteno u pravu si da netreba zaliti pare na gumama i stedeti na istim pri kupovini,jer ipak guma je jedina koja odrzava kontakt auta sa podlogom
Nisu sale za umove male

IsNoGood

Koja prva,koja druga? Sada si me zbunio najobiljnije...

RotEx :zubo: je isto sto i Tigar, a sada da li je Wintera, Hitris ili koja vec ima.. Mozda su nesto promenili u zadnje vreme, nisam gledao Tigar dve god.

Boki

evo ovako,da ti drug objasni :yeah:
Rotex je tigrova guma,koja se kao pravila od nesto kvalitetnije smese i pravila se za izvoz(all season guma)
Winter1(bivsa wintera ali nasi iz tigra nisu zastitili ime pa rumuni zastitili neko svojoj gumi ime kao wintera.zato je i ime gume iz wintera preslo u winter1)je klasicna zimska guma :hey1:
Nisu sale za umove male

IsNoGood

Hvala na objasnjenju, drug. Wintera je preimenovana zbog turske gume ali nebitno. Ja pokusavam da ti kazem kako je u trenutku moje kupovine postajao Tigar Wintera i Rotex Wintera - znaci ista guma sa identicnim sarama i razlicitim nazivom firme a ne modela,jedino je RotEx bio malko skluplji. Isto kao sto se Dacia Logan u Brazilu prodaje kao Renault - isti auto samo razlicit naziv prozivodjaca...

Boki

Nikad nisam cuo da se pravila rotex wintera... :ne: mislim da se tako zvala guma ali nema veze,nebitno....
Nisu sale za umove male

Exception®

Citat: Clioman poslato 05.05.2008. - 18:32
Wintera je dobra guma,to su mi potvrdili i mnogi taksisti.TG 621 moze ali na slabija auta,za TG 635 ne znam da li se jos uvek radi.
Tigar je sada sasvim dobra guma (Miselin je vecinski vlasnik od nedavno)

Winteru sam imao na Cliu II i stvarno se dobro pokazala u zimskim uslovima. Hteo sam da je uzmem i za Clio III ali je ne rade u meni potrebnoj zimskoj dimenziji: 165/65 R15 pa sam uzeo Vredestein SnowTrack2 i razlika je drastična. Dok ne probaš bolje imaš utisak da je Wintera uber guma :bigl: Opet ponavljam, meni su bile i više nego odlične za zimu na Cliu II i stvarno je odnos cena-kvalitet odličan. Zbog toga sam i hteo ponovo da ih kupim ali JBG... Ovo što navodi kolega Clioman za taksiste po meni nije merodavno. Njima je bitno da guma odrađuje posao za malo novaca a Wintera je upravo takva ;) . TG 635 sam nekada davno imao na Kadettu ali se više ne prave. Tada su mi bile sasvim OK.
Što se Michelin-a tiče, odavno oni međusobno sarađuju ali ko je kada postao većinski vlasnik, to stvarno :nezna: . I još jednom ponavljam, Wintera je sasvim OK guma isključivo ZA ZIMU. Na ugrejanom asfaltu je qurton, nikako ne drži, brzo se troši i škripi nenormalno. Čak se loše pokazala i na vlažnom ;). Ne kažem da ih ne bi ponovo uzeo, Bože sačuvaj, samo kažem da je Tigar još uvek :mali: proizvođač u industriji guma i da će trebati vremena da se dokaže, a ja verujem da su sposobni za to.
ΕΛΛΑΣ

Alhemičar

Citat: Exception poslato 05.05.2008. - 21:56
Ovo što navodi kolega Clioman za taksiste po meni nije merodavno. Njima je bitno da guma odrađuje posao za malo novaca a Wintera je upravo takva.Što se Michelin-a tiče, odavno oni međusobno sarađuju ali ko je kada postao većinski vlasnik, to stvarno :nezna: 

Ja ne bih bas tako olako odbacivao misljenje ljudi,koji veliki deo svog zivota provedu na tockovima.  :ne: Naravno da svako gleda da prodje sto povoljnije,ali nikako po cenu losije sigurnosti ili ne znam vec cega,tj. nisu svi ljudi niti su svi taksisti samo ekonomske interesdzije pa kupuju Winteru jer je povoljna.Kupovali su nasi ljudi i TG620 pa niko nije govorio da je guma nesto posebno sjajna.Wintera sigurno nije najbolja u klasi,ali kao sto je dosta kolega pre mene reklo,a ja cu ponoviti..za te pare,Wintera je vise nego dobra guma,takodje znam iz licnog iskustva!Mislim da je misljenje ljudi koji za godinu dana promene bar jedan set guma,itekako znacajno i poucno!

Od pre jedno pola godine do godinu dana max..Miselin je postao i vecinski vlasnik Tigra iz Pirota!  :wavey:
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.