Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Klima i ventilacija
»
Tema:
problem sa klimom-klapnom-grejanjem
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
2
3
Idi dole
Autor
Tema: problem sa klimom-klapnom-grejanjem (Pročitano 20471 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
vlada33
Clio
Trenutno vozim: laguna 1.8 16v initiale
Pol:
Starost: 42
problem sa klimom-klapnom-grejanjem
«
poslato:
31.05.2016. - 22:57 »
nek pomaze ko god ima neku informaciju,sve sam procitao ali problem kao kod mene nisam nasao...
najpre je krenuo problem sa grejanjem,desna strana nije grejala,leva jeste,pa se sam popravio,motorcice sam skidao i rade ,klapne se normalno okrecu
problem je sto kako se meni cini desna strana samo uvlaci vazduh od spolja (mislim na spoljnu temperaturu) dok leva strana greje ili hladi kako joj odredim,pa onda se okrene situacija temperatura za desnu stranu na 16 a na izlazu vreo vazduh....ceo dan asm rasturao i okretao klapne i nista,pa mi trebaju podatci nekog ko je pratio kako se ponasaju njegovi motorcici i koliko ih je ukupno,nisam siguran da sam nasao sve motorcice...
Sta sam sve primetio...
-u vreme kad klima ili grejanje ne radi normalno (znaci desna radi suprotno od potrebnog ili jednostavno uvlaci vazduh od spolja nit ohladjen nit zagrejan) ventilatoru kabine treba mnogo vise vremena da se pokrene.Kad sve normalno funkcionise kada upalite auto a ventilacija je ukljucena obicno je potrebno manje od 10 sekundi od startovanja auta da ventilator kabine krene da duva.U mom slucaju kada ne radi kako treba prodje i 30 sekundi,za to vreme se klapna koju pokrece motorcic kod suvozaca (nizi motorcic) okrene 1,5 krug sto je sasvim nepotrebno i nerazumljivo i taj motorcic se nikad ne okrece unazad,cak sta vise ako ugasite auto taj motorcic se ne okrece pri sledecem startovanju a pri gasenju se ne vraca nigde,sledece njegovo pokretanje se desi kada izvadite kljuc skroz i vratite nazad na kontakt on opet napravi krug i po i pri tom ne promeni nista...Skidao motorcic i okretao klapnu rucno,okrece se klapna lako ali se nista i ne menja,cak sta vise i nakon 5 sati preturanja po ventilaciji nisam ukapirao za sta je ta klapna....Dakle ako neko zna cemu sluzi niza klapna na desnoj strani nek kaze i dali se ponasa i kod vas ovako (ovo sa krug i po)
-uupno sam nasao 4 motorcica,jedan iza ventilatora (on otvara i zatvara svez vazduh i recirkulaciju),motorcic na strani suvozaca vislji (on menja pravac duvanja ventilacije),ovaj o kome sam iznad pricao (pojma njemam za sta je) i nasao sam samo jedan na levoj strani (on otvara grejanje za levu stranu ili hladnjenje) ,jel ima jos neki ?
s obzirom da mi motorcici svi deluju isto,dali bi mogao neki drugi da postavim na mesto ovog ciji mi je rad nejasan da vidim dali je motor poludeo ili dobija los signal od negde drugo
Nadam se da imate volje za ovaj dugacak post,pokusao sam da sto preciznije opisem sta se sve desava i da cemo doci do nekog resenja...
Sačuvana
vlada33
Clio
Pol:
Odg: problem sa klimom-klapnom-grejanjem
«
Odgovor #1 poslato:
02.06.2016. - 11:09 »
Bio sam i na dijagnostiku, tri greske, iako nidam siguran da su sve tacne...
Navodno prekid na unutrasnjem senzoru temperature, prekid na senzoru vlage (zna li neko gde se nalazi) i neispravan motor klapne...
Mene ovde motor brine jer on radi ali ne radi kako treba. Zna li neko dali su svi motori isti, prebacio bi motor od recirkulacija za probu pa ako radi kako treba da nabavim drugi...?
Sačuvana
wcyber
Espace
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS Scenic III ph3 1.5 dci 110PS
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #2 poslato:
02.06.2016. - 11:47 »
Ti unutrasnji senzori su ti gore u plafonu.. iza plasticnog poklopca sa rupama
Sačuvana
vlada33
Clio
Pol:
«
Odgovor #3 poslato:
02.06.2016. - 12:47 »
Znao sam da je tu za temperaturu ali za vlagu nisam znao, hvala...
Sačuvana
Ćimo
Prijatelj RFS
Trenutno vozim: Renault Laguna 3 ph3 sportour 2.0 dci 150hp
Pol:
Starost: 41
«
Odgovor #4 poslato:
02.06.2016. - 13:31 »
zbog prekida u tom senzoru je kod mene klima radila mozda sa 30% kapaciteta i u vrelim danima nije mogla da rashladi kako treba...trebalo mi je oko godinu dana da skontamo i ja i majstori sta je u stvari problem (tj,ja sam skontao jer su majstori radili sve zivo i nisu resili problem) nakon zamene senzora klima hladi kao u zamrzivacu
Sačuvana
vlada33
Clio
Pol:
«
Odgovor #5 poslato:
02.06.2016. - 14:51 »
Ja sam problem senzora resio, ostaje jos klapna, kada je poceo problem sa klapnom skidao sam taj senzor i nisam ga lepo ukljucio, sad sam opet demintirao-ocistio sve do fabrickog sjaja i sklopio i lepo ukljucio... Sad mi je i jasnije zasto nisam primecivao zujanje. Inace dijagnoatika cita te podatke, neznam kako majstori to nisu primetili kod tebe...
S obzirom da niko izgleda nema podatak koliko se okrece ta klapna i da niko nema podatak dali su motor klapne za grejanje-hladjenje i motor za recirkulaciju isti, ocigledno cu morati da probam i vidim hoce li to resiti problem i onda znam sta mi je ciniti, najpre cu rasturiti neispravan motor (ako se pokaze da ne radi) i videti zasto se tako ponasa (pisao sam gore okrece se krug i po)
Sačuvana
vlada33
Clio
Pol:
«
Odgovor #6 poslato:
03.06.2016. - 15:49 »
Sada sam siguran da je motorcic ispravan a klapna je definitivno pukla negde na osnovi, moze se okretati do beskonacnosti u jednom pravcu i onda ako paznjivo okrenete u trenutku kada "zakaci" onda se i promeni toplo-hladno. Trenutno uopste nemam ideju kako cu to izvesti ali plan je da osovinu izbusim kroz sredinu do preloma i malo vise i napunim plasticnim dvokomponentnim lepkom uz pomoc sprica.
Zna li neko dali armatura table na laguni moze da se rasturi kao kod senika i megana onako poklopac do pola table?
Sačuvana
milan035
Kadjar
Trenutno vozim: Laguna II privilege 1.9dci BMW F30 318d Porsche Cayenne platinum edition Škoda Citigo
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #7 poslato:
03.06.2016. - 17:07 »
Ne može. Skida se cela.
Sačuvana
Više ne odgovaram na privatne poruke koje su u vezi sa stručnim delom foruma.
vlada33
Clio
Pol:
«
Odgovor #8 poslato:
03.06.2016. - 21:29 »
bedak,bilo bi znatno lakse da mogu otvoriti sa gornje strane pa i da zamenim komplet gornji deo kutije bez da diram hladnjake...
ima li neko uputstvo za skidanje table,komplikovano-nije...nisam nasao na forumu,nasao da su neki hteli da skinu tablu ali na kraju nista...
Sačuvana
bbane
Twingo
Trenutno vozim: renault laguna 1.9dci 88kw
Pol:
Starost: 48
«
Odgovor #9 poslato:
30.09.2016. - 13:53 »
pratio sam ovu temu i mislim sa imam isti problem sa klapnom da li neko moze da mi objasni ili slikom pokaze gde se nalazi ta klapna za levu stranu automatske klime, u pitanju je renault laguna 2
Sačuvana
djuricko
Twingo
Trenutno vozim: scenic 4x4
Pol:
Starost: 58
«
Odgovor #10 poslato:
14.10.2016. - 00:02 »
Pozdrav,.....veliki problem bas kad je pocelo lose vreme...motorcic koji otvara klapnu za grejanje radi ali i dalje duva samo hladno...pa moram da rasturam celu tablu da bih dosao do te klapne /...postoji li neko yu tube video objasnjenje ili da krenem redom pa ......uh ceka me veliki posao ....a osecam da je neka glupost kad skinem tu kutiju..ali do kutije?..ako neko moze da pomogne savetom neka se javi..hvala......
Sačuvana
vlada33
Clio
Pol:
«
Odgovor #11 poslato:
15.10.2016. - 12:15 »
Ja sam malo zaboravio na ovu temu, ali sam odgovorio na p.p. onima koji su pitali pa je redbo da ostane upisano i za buducnost.
problem sam resio, kutiju sam isekao bocno gde je klapna i ubacio drugu, jer kao sto sam i ocekivao klapna je bila polomljena u osovini, probao sam da je usrafim (tu staru) ali nije pomoglo. Nije mi se rasturala cela tabla zbog ovoga pa sam onim mini brusilicama (izgleda kao olovka da tako objasnim) isekao kutiju dok nisam oslobodio dovoljno prostora, joas nisam iskrpio kutiju jer sam hteo da vidim kako funkcionise a sad mi prilicno hladno da se tume igram, cekace prolece tako
Sačuvana
djuricko
Twingo
Pol:
«
Odgovor #12 poslato:
15.10.2016. - 17:51 »
zanimljivo....hajde..posalji par slika..da malo lakse ukapiramo..kako treba...i hvala...
Sačuvana
vlada33
Clio
Pol:
«
Odgovor #13 poslato:
15.10.2016. - 18:58 »
Nazalost nemam slika, jedino kad budem lepio kutiju da slikam, klapna za toplo hladno je dvodelna, jedna strana je ravna a druga u blagom polukrugu. Sliku kako izgleda klapna mozete videti na kupindu, ja sam kupio nju, tako da je vise nema u prodaji ali mozete da vidite o cemu se radi...
Sačuvana
djuricko
Twingo
Pol:
«
Odgovor #14 poslato:
17.10.2016. - 02:46 »
hvala u svakom slucaju na porukama....na zalost nisam nasao slike..verijem da je skinuto.....
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
2
3
Idi gore
« prethodna tema
sledeća tema »
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila