Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Klima i ventilacija
»
Tema:
problem sa klimom-klapnom-grejanjem
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
2
3
Idi dole
Autor
Tema: problem sa klimom-klapnom-grejanjem (Pročitano 18392 puta)
0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
nikolacimba
Twingo
Trenutno vozim: Renault Megan 2 1.6 16v
Pol:
Starost: 38
Odg: problem sa klimom-klapnom-grejanjem
«
Odgovor #15 poslato:
15.07.2019. - 23:58 »
Pozdrav
Da li je neko imao takav problem na Meganu 2?
Od nedavno mi se javio problem kad ukljucim klimu desna strana hladi super a na levoj strani duva topao vazduh tj vanjski.Kad ukljucim usmerivac u nogama na vozacevoj strani jedva se oseca da duva.Neznam koji problem moze da bude a iz postova u raznim temama po googlu pominju klapnu reciklacije i motorcice, ako neko nesto zna bilo bi mi od pomoci.
Hvala
Sačuvana
wcyber
Espace
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS Scenic III ph3 1.5 dci 110PS
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #16 poslato:
16.07.2019. - 08:38 »
Tako se ponasa i kad fali freona.
Sačuvana
nikolacimba
Twingo
Trenutno vozim: Renault Megan 2 1.6 16v
Pol:
Starost: 38
«
Odgovor #17 poslato:
16.07.2019. - 16:31 »
Hvala na informaciji, inace sam dopunio klimu pre 2 meseca i proverio azotom drzi pritisak a i vakumiran sistem i nije bilo problema hladilo je odlicno i od pre nekoliko dana ovaj proble ali probacu sa jos jednom dopunom
Sačuvana
wcyber
Espace
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS Scenic III ph3 1.5 dci 110PS
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #18 poslato:
16.07.2019. - 16:49 »
Ako imas automatsku klimu, onda mogu biti i klapne i motorcici .. Ako si punio pre 2 meseca, moze se desiti da jako slabo curi klima .. Ako nikad nisi predihtovao klimu, vreme je da se to uradi
ima set dihtunga koji se menja
Sačuvana
Byk
Koleos
Trenutno vozim: Laguna III 2.0dci 150hp, Megane II 2.0 16v 138hp, Twingo 1.2 16v 76hp
Pol:
Starost: 49
«
Odgovor #19 poslato:
20.11.2020. - 12:18 »
Hajde da pitam, možda neko od vas ima potrebno znanje...
Od kako imam ovu L3, automatska klima me izluđuje kada dođu hladni dani. Leti ti radi super, hladi ekstra.
Na svim "auto" opcijama, ne zadovoljava moja očekivanja, tj. ne ogrejem se kako treba. Nos mi vazda hladan
Kada je klima na "auto" i tek sam seo u kola, krenuće da greje na svim otvorima neko vreme. A onda krene da duva hladniji vazduh, i to obično bude tamo napred kod šoferke i na izduvu ispod naslona usmeren na zadnju klupu. Povećavanjem temperature ne dobijam ništa, nema promena. Tj. na tim istim otvorima povećavanjem temeperature krene kao da greje i onda opet trt. Na ostalim izlazi toplo. Kada je na HI onda duva svuda toplo.
Manuelni pomeranjem smera (recimo da duva direktno u lice i u noge) uspem da namestim i da se ugrejem, ali i dalje osetim da "pirka mlako negde". Tripovao sam se da se vazduh hladi pri kontaktu s šoferkom... hahaa ali nije to.
Klapne rade sve kako treba i ne verujem da je do toga.
Mislio da meša vazduh jer je tako programirana klima, ali sad sam počeo da sumnjam u senzor temperature i onaj senzor dole pored stopala (to je valjda senzor tog dolaznog vazduha).
Na prošloj laguni II sam imao sličan problem i čišćenjem tog senzore dole kraj stopala sam rešio taj probelm. Kapiram da je na L3 taj senzor na istom mestu?
Ako neko zna o čem' se ovde radi neka piskara.
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Sačuvana
mire
Global Moderator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
«
Odgovor #20 poslato:
20.11.2020. - 12:37 »
Iskreno, pojma nemam koji je senzor dole. Postoji senzor temperature kabine sa ventilatorom kod retrovizora. Kada se temperatura namesti na "Hi" onda bi trebalo da greje maksimalno, bez obzira na to šta kažu senzori.
Sačuvana
https://penzije.com
Byk
Koleos
Trenutno vozim: Laguna III 2.0dci 150hp, Megane II 2.0 16v 138hp, Twingo 1.2 16v 76hp
Pol:
«
Odgovor #21 poslato:
20.11.2020. - 12:40 »
To je ustvari "evaporator sensor", taj dole.
Br 18 na slici
Kada je na HI piči vruće, neizdrživo
«
Poslednja izmena: 20.11.2020. - 12:44 od strane Byk
»
Sačuvana
mire
Global Moderator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
«
Odgovor #22 poslato:
20.11.2020. - 12:55 »
Da, nisam znao za taj senzor. Mislim da ti je jedini pravi potez da se zakači dijagnostika, pa da se vidi koje parametre očitava ECU klime. Ako senzor javlja da je u kabini toplije nego što jeste, onda je normalno da imaš takav efekat u grejanju. Susštinski problem sa grejanjem izgleda nemaš, jer na Hi greje kako treba.
PS: Evaporator sensor zvuči kao da služi za kontrolu isparivača, tj. hladnjaka klime. Možda grešim.
Sačuvana
https://penzije.com
Byk
Koleos
Pol:
«
Odgovor #23 poslato:
20.11.2020. - 13:01 »
Ja sam nešto čitao vezano za taj senzor kada sam imao L2. Mislim da i taj senzor utiče na temperaturu koju klima izbacuje. Na L2 sam imao problem slične prirode, na 23, 24, 25, 26... Bude neprimetno toplije ili hladnije promenom temperature. Posle "čišćenja", naprskao sam taj vrh senzora kontak sprejom, i nakon toga je radilo kako treba.
Na L3 je malo teže prstima doći do tog senzor, mada ću svakako prvo to probati, i onda verovatno dijagnostika ako nema rezultata.
«
Poslednja izmena: 20.11.2020. - 13:02 od strane Byk
»
Sačuvana
Byk
Koleos
Pol:
«
Odgovor #24 poslato:
26.11.2020. - 22:28 »
Jel zna neko čemu služe ove gografske zone i kako se ponašaju? Da li je neko menjao ove zone kojim slučajem?
Ruski forum
https://www.drive2.com/l/527284271191164713/
Sačuvana
frenchkey
Kadjar
Trenutno vozim: Megane I, ph2, 1,4e RN; Scenic II, ph 1, 1,6 16V exception, LPG
Pol:
Starost: 60
«
Odgovor #25 poslato:
27.11.2020. - 09:13 »
google translate kaže ovako:
One of the biggest disadvantages of the Laguna is its climate, in my opinion. He's terrible! With him it is either cold or hot, then the legs are freezing, then boiling water is blowing in the face and on the hands ... Constantly you have to either turn down the temperature, then add it. This is very inconvenient for climate control. It was like that with the Grants stove. But it's just a stove.
Having rummaged in the net, I found out that Laguna, it turns out, has 3 modes of air conditioning. So to speak, 3 climatic, geographical zones.
1. Hot climate with a gradual decrease in temperature.
2. Hot climate with a sharp drop in temperature.
3. Zone with a temperate climate.
In theory, each operating mode has its own algorithm. They are designed for these 3 possible climatic zones. From the factory, there is 1 zone everywhere, even if the car is a dealer.
Sačuvana
dj_car
Twingo
Trenutno vozim: Renault laguna 1.9dci
Pol:
Starost: 36
«
Odgovor #26 poslato:
19.12.2020. - 12:38 »
Ako neko bude trebo za klapnu evo video sa yt
Sačuvana
Miskohm
Twingo
Trenutno vozim: Megan 2 kačket, 1.5 dci, godište 2007
Pol:
«
Odgovor #27 poslato:
25.11.2023. - 15:03 »
Pozdrav svima,
Problem sa grejanjem u kabini.
Megan 2 - 1.5dci, 2007g restyling, kačket. Manuelna klima. U zimskom periodu vrlo često dolazi do toga da duva samo hladan vazduh. Javlja se neki vazdušni čep u boci za antifriz i kada se otvori poklopac izleti vazduh pod pritiskom a antifriz počne da se vraća nazad u bocu. Majstor mi je rekao samo da otvorim jedan ventil sa desne strane (kapica je kao od ventila za gume) i da ispustiom vazduh dok ne počne da izlazi antifriz. To nekad pomogne i grejanje se vrati ali uglavnom to ne pomaže. I onda samo od sebe se popravi.
Pročitao sam ovde razna mišljenja o sličnim problemima, klapne, dihtunzi ali mi ništa više nije jasno.
Leti klima radi bez problema.
Sačuvana
slavko_bgd
Global Moderator
Trenutno vozim: Mercedes W169 A170
Pol:
Starost: 53
«
Odgovor #28 poslato:
25.11.2023. - 16:10 »
1. Klima leti i grejanje zimi nemaju veze jedno sa drugim, osim što su radijator ( za grejanje) i isparivač ( za hlađenje) u istom kućištu. Drugim rečima, normalno je da ispravna klima leti ispravno radi iako grejanje zimi ne radi. To su dva potpuno odvojena kruga, kao npr klima-uređaj i centralno grejanje u istoj prostoriji;
2. u krugu antifriza (koji hladi motor i greje kabinu) se iz nekog razloga pojavljuju gasovi. Zato ne radi grejanje zimi - pojavljuju se tzv vazdušni čepovi koji remete transfer toplote ili sprečavaju cirkulaciju antifriza kroz neki deo kruga. Nakon odzračivanja, kada se "izbace" ti čepovi i antifriz popuni prostor koji treba da popuni - sve bude OK. Kada se pojave takvi simptomi preporuka je da se prvo uradi CO-test rashladnog sistema.
Sačuvana
Improvizacija je majka svih...sekiracija.
Miskohm
Twingo
Trenutno vozim: Megan 2 kačket, 1.5 dci, godište 2007
Pol:
«
Odgovor #29 poslato:
26.11.2023. - 08:42 »
Hvala najlepše!
Sačuvana
Štampaj