Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Vrsta materijala za karoseriju

Započeo Astrea kv, 09.06.2016. - 11:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Astrea kv

Prilikom montaže novih tablica tj. ramova za tablice video sam da su se prethodni vlasnici mučili da ih pričvrste za haubu gepeka i da su pravili više rupa. Tako utvrdim da vrata gepeka za L3 karavan nisu od čelika i onda krenem uokolo i rezultat je sledeći:
- Sva bočna vrata, krov, pod, prednji i zadnji blatobrani pod su od čelika,
- Prednja hauba nije od čeličnog lima (pretpostavljam da je od nekog lakog metala jer ipak ima metalni zvuk pri zatvaranju),
- Zadnja hauba nije od čeličnog lima a deo gde se montira tablica je svakako od plastike - pretpostavljam da je i ona od nekog lakog metala ali me buni taj deo gde se kače tablice ...
- Branici su od plastike
Za Clia znam da su prednji platobrani plastični. Interesuju me druga iskustva...

mire

Na laguni 2 dizel je hauba aluminijumska i lagana. Na mojoj L3 nije tako lagana, ali ne znam kako je na dizelima.

Astrea kv

Utisak laganosti je vrlo subjektivan tako da se tu slažem s tobom da nije lagana i kod mene iako je dizel. Mada, pre bih rekao da taj utisak laganosti ili težine u ovom slučaju zavisi od toga što nema mehanizma koji sam podiže haubu već sve nosimo na ruci ...

mire

Da, ali nema ga ni na laguni 2. Kad sam na njoj prvi put otvarao haubu, malo je falilo da je lansiram u nebo. :celb1: Uopšte nisam očekivao da je toliko lagana. Na L3 sam prvo primetio da hauba ima "normalnu" težinu.

Astrea kv

Zavisi malo i od fizike - dužine poluge tj. mesta kačenja šarki i ostalih detalja ... Pošto sam prešao sa volvoa na renoa vidi se znatna razlika u krutosti, masivnosti, mada je ova L3 u odnosu na većinu dosadašnjih renoovih modela priličan iskorak u smislu ukrućenja i čvrstine.

mire

Naravno, ali slično je to na L2 i L3, mislim da se definitivno materjial razlikuje, tj. da na L3 nije alu hauba.

balltazar

kod mene na espace III obrnuto, sva vrata i blatobrani od neke vrste plastike ili fibera sta vec. Hauba celicna, a karoserija je izgleda pocinkovana pa nema problema sa korozijom.
1m1m1m1m1m

Gadafj

Tesko da ce vrata da budu plasticna, pogotovu bocna. Mozda samo spoljasnji deo ali opet i to sumnjam. Unutrasnjost vrata ,tj noseca konstrukcija su sigurno od nekog vida celicne legure povisene jacine.
Da je neki kinez pa i da se ocekuje, opet reno je poznat kao proizvodjac koji dosta paznje posvecuje bezbeednosti...

Astrea kv

Citat: mire poslato 09.06.2016. - 15:03
Naravno, ali slično je to na L2 i L3, mislim da se definitivno materjial razlikuje, tj. da na L3 nije alu hauba.
Uzmeš lepo magnet i vidsiš jasno da li je čelik ili ne.
Citat: Gadafj poslato 09.06.2016. - 17:40
Tesko da ce vrata da budu plasticna, pogotovu bocna. Mozda samo spoljasnji deo ali opet i to sumnjam. Unutrasnjost vrata ,tj noseca konstrukcija su sigurno od nekog vida celicne legure povisene jacine.
Da je neki kinez pa i da se ocekuje, opet reno je poznat kao proizvodjac koji dosta paznje posvecuje bezbeednosti...
Nisi izgleda dobro video, ja sam započeo priču za L3:
Prednja hauba na L3 je od nekog metala koji ne reaguje na magnet, moja pretpostavka je da je nekla legura aluminijuma.
Zadnja hauba na L3 karavanu isto ne privlači magnet ali zvuk zatvaranja je sasvim drugačiji tj. nema metalnog zvuka, zvuk kada se kucne je potpuno različit u odnosu na sve ostale delove a na onih par rupa za nosač tablice se vidi da je neki materijal svetle boje. Zato pretpostavljam da je plastika.

milan035

Na L3 poprečni nosač hladnjaka, poprečni prednji nosač i hauba su od aluminijuma. Prednji vezni lim je od polipropilena. Vrata prtljažnika na karavanu su od poliestera (tačnije smc). Ostalo je čelik.

Gadafj

@Astrea Kv
Svejedno, koji god da je :) Isto vazi i za clio i bilo koji auto ozbiljnijeg proizvodjaca. Hauba vec i mozda moze da bude, kao i gepek vrata, kao recimo i krila plasticna kao sto su na pug 307, ali ispod je lim odlicne jacine, pa pri sudaru se ponasa odlicno i ako je spolja plastikaner ;)
Magnet ti nije neki pokazatelj, jer celicni lim moze da bude i austenitni koji nije magnetican.
Recimo posudje, tj serpe od nerdjajuceg celika su najcesce od nemagneticnog austenitnog lima, dok je dno od magnetnicnog  feritnog. Ali ako stavis magnet na gornji deo posude ili poklopac, magnet nece se "zalepiti" ;)

Astrea kv

Primena skupljih materijala je vrlo diskutabilna kod proizvođača automobila jer gledaju da uštede gde god mogu, pogotovu Reno kao proizvođač jeftinijih vozila za široke narodne mase. Aluminijum je tu u prednosti - cena, težina, smanjena korozija u nekom periodu koji je interesantan proizvođaču (3-5 godina).
Temu nisam ni započeo sa namerom da omalovažavam plastične materijale i veličam čelični lim, naprotiv. Uostalom Kusturica je davno dokazao i ovekovečio kako i naše gude vole plastične automobile!
Jasno je da postoje i nerđajući čelici koji nisu magnetični ali upravo iz razloga cene oni nisu interesantni - imam problem oko nabavke nerđajućih šerpi koje mogu na indukcionu ploču ... pa tu moram da tražim one koje imaju feritno jezgro

Gadafj

Off topic :)
Pa to bar kod nas u SRB nije problem :)
Potrazi proizvode Metalac posudja, ili Metalac Inox kako god, oni rade sa feritnim jezgrom :)

Astrea kv

Jasno, sada nije problem ali ranije jeste dok ih firma iz tvog kraja nije proizvodila ...

boree

Pre bi reko da su prešli na te materijale jer su među prvima dobili auta sa *****