Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Utisci o vožnji - ESPACE 5

Započeo Grle, 18.11.2016. - 22:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Grle

Pre neki dan rentiram auto i pošto nije bio na raspolaganju auto koji sam tražio, ponudi mi prijatna nemica reno eskejp. Rekoh gospođo, da nije espas..jeste kaže, espas je, eskejpsu malopre rentirali   :doh: :rotfl:
Auto nov, prešao 1000 km, Zen energy EDC 160 ks..dizel naravno...
Prvo što me je ODUŠEVILO je efikasnost prednjih farova. Full LED... automatsko dugo svetlo... Fantastično radi...pljuštala jekiša a ja sam video kao po danu.
EDC....pa sad... nemam neke velike zamerke, radi sve to...dajem prednost DSG-u... U svakom slučaju, napredak sa DPO je ogroman...ima neki tromiji odziv pri kretanju ali nisam siguran da je to do menjača, pre do motora... Ručica menjača..hm..izgleda spejsi, sve se nešto klima ali mi je najviše čudno što posle nekoliko dana i dalje moram da pogledam na panel displej kako da ubacim u d ili u r (privatno vozim DPO već 4 godine)...možda je do mene ali
MOTOR...tek sam malopre (posle 800 km) pročitao da se radi o 160 KS varijant...Znam da je to veliki auto, nas je bilo četvorica - cca 400kg, ali mi je sve delovalo nekako ... tromo. npr. superb 150ks, isti uslovi, leti ko raketa (znam da nije baš isto ali je uporedivo..). Tih rad, ali kao da je uvek tu turbo rupa, sve je nešto sa zadrškom. Do duše, kada pređe 2k-1, poleti...
Gepek - (sa ne otvorenim poslednjim redom sedišta) manji nego kod Superb-a, manji za jedan ranac. Jako lepo rešeno obaranje zadnjih sedišta (red iza vozača)
Kontrolni panel - imao sam malo muke da ga provalim, ali kad se skonta gde je otprilike šta, ide bez problema.
Navigacija - onako, nije loše. možda malo sporija nego kod škode. Lakše za snalaženje kada se skontaju meniji. Rezolucija bi mogla biti malo jača
Upravljanje - nikada nisam vozio ovoliki monovolumen inemam pojma šta da očekujem ali...više od 160km/h je brzina gde auto počinje da plovi, nemam osećaj preciznosti (normal mode)
Zvuci u kabini - nije baš neka test stavka ali, najzad, pričamo o renou. Posle 1700 km koliko je auto prešao, čuje se neko krckanje ispred suvozača.Ima i nekih zvukova iz neba (ima svetli krov pa je možda tu nešto...)

Eto, to su glavni utisci posle par dana vozikanja. Ako nekog nešto interesuje, imam ESPACE-a još desetak dana pa mogu možda nešto izvideti.
:ziveli:

Edit: jbg. ne pratim espace. Ipak se radi o Espace-u 5

Grle

Danas sam probao Sport mode. Imao sam utisak da je poprilično bolje što se tiče startnosti...
Malo sam se bolje zagledao i...EDC drži obrtaje iznad 2k-1 u među brzinama...zato i poleće kada se popandrči papučica gasa.
U istom modu sam probao ubrzanje iz mirovanja. Opet ništa dok se turbina ne zavrti...

Ostalo.. Espace što vozim nema 4control (nemaonu značku na B stubu) ali mi je baš nekako okretan obzirom na dužinu (4.8m ako se nevaram). Lako se manevriše, nemam problema ni sa parkiranjem.
Motor je baš tih. Imam utisak da baš ne voli obrtaje (3k-1) ali pošto je nov, samo sam par puta zašao u tu zonu obrtaja.

Saputnici (sa zadnje klupe) kažu da je manje udoban od superba ali da manje osećaju ležeće policajce i rupe. To je valjda i normalno, pa ipak je to francuz...
Ja sam primetio (kao vozač) da mi bride stopala posle 400 km u cugu. Postoje neke čudne vibracije i u armrest-u. Vozim stalno naslonjenom rukom i mislio sam, u par navrata, da mi telefon zvoni, to toliko zna da zavibrira.
Što se tiče potrošnje, resetovao sam danas merač pa ćemo videti...
Na menjač se sve više navikavam (osim na tandrkajuću ručicu star trek warp 7 izgleda). Neodlučniji je od DSG-a sigurno ali mi to sve manje smeta.
I da, pri kočenju se čuje neki huk.... Možda zbog novih diskova/pločica  :nezna: čuo sam i da Espace ima i neki sistem za rekuperaciju energije pri kočenju? možda je to, ko će ga znati.... Kočnice su sunđeraste za moj ukus...

Javiću još za potrošnju i ako nešto još primetim...

Stragi21

Vidi potrosnju na 150km/h i posle takvog puta od 400km.
Kako mislis sundjeraste kocnice :nezna: Ne deluje odmah snazno ili

inne

čestitke za trud ...

sviđa mi se opis  :too:

mire

I meni, mada su mi utisci malo ispod očekivanih. Baš mi je žao što ga nisam probao, jer bih voleo da ga uporedim sa Talibanom. Lep opis! :ok:

Grle

Citat: Stragi21 poslato 23.11.2016. - 22:01
Vidi potrosnju na 150km/h i posle takvog puta od 400km.
Kako mislis sundjeraste kocnice :nezna: Ne deluje odmah snazno ili

Taman će biti jedna tura od Dižona do Frankfurtapa ću da snimim potrošnju...

Što se tiče kočnica, teško mi  je to objasniti. Uvek imam potrebu da stiskam još jače jer imam utisak da neću zaustaviti auto na vreme. Možda je to zbog težine auta :nezna:
Ali su kočnice, onako....mekane. Nemam precizan osećaj na nozi o sili otpora papučice kao kod moje lagune ili superb-a. Nekako sve propada papučica a ja sve stiskam još jače...

Javljam se još za potrošnju i ako bude nešto novo :ziveli:

Grle

Posle 3000 km rastah se sa Espace-om i ne baš tako teškog srca. Utisci od prvih dana se nisu mnogo promenuli...

Mada ima ne što vezano za motor.
Tokom vožnje, na auto putu se iza mene pojavio isti espace kao moj.
Zajedno smo zaobilazili šleper koji je preticao, ja sam bio prvi do kamiona.
Kada se kamion sklonio, ja popandrčio po gasu ali me je ovaj bukvalno preleteo. Bio tip sam u autu.
Moj zaključak je da je manjak snage koji sam primetio kod ovog espace-a 1.6 160KS motora uzrokovana velikim opterećenjem. Kao što rekoh, bilo nas je šetvorica onako potežih + koferi.

U međuvremenu se desilo nekoliko puta da se navigacija zaglupi.
Rukohvat suvozača je počeo da tandrče.
Na jakom vetru se auto nije mnogo zanosio, pozitivno iznenađenje.
Upao mi je u oko jedan detalj sa petih vrata
http://postimg.org/image/46gb1rvp5/
Verovali ili ne, ovo nisam ja nešto budžio nego je to tehničko rešenje proizvođača na autu od 35 ke :krsti:

Na kraju, potrošnja....
http://postimg.org/image/bg6x61v6b/
Prosek je bio 7.0 ali sam uleteo u neku gužvu pa je malo skočilo.... Mislim da je ovo stvarno odlično imajući u vidu opterećenje i težinu auta...
Na 150 km/h je potrošnja bila oko 8,7 l/100km. Bilo je nezgodno odrediti tačnu potrošnju jer je brdovit kraj pa se potrošnja kretala od 4.0 do 12.0

Fino je služio Espace. Lično nisam ljubitelj tog visokog položaja vozača, motor mi je delovao nepotentan, ali su farovi odlični, potrošnja korektna, menjač pristojan.
Nikada ne bih dao tolike pare za Espace...

Stragi21

Izgleda da turbo ne moze da nadoknadi snagu kad su teza vozila u pitanju. Tipa stave 1.2  megi karavan :shit: ili 1.5dci u talisman.
Taj espace po gradu ima da pije minimum 8,9
L bez neke prevelike guzve sto ce biti skoro duplo vise od fabricke (nemam pojma kolika je ali je optimisticna sigurno)
Sta mu to sto viri? Neka guma.

Nije to nista strasno za nov model meni je na novom twingu brisac udarao u haubu, ulazila voda kod vozacevih vrata :celb1:

Saćipko

Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Grle

Nemam.... Samo ovo što sam linkovao... Što?

Saćipko

Pa kad mastam, da mastam u boji :D
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Grle

Za prvu pomoć, blizanac...
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=226257467&scopeId=C&colors=BROWN&isSearchRequest=true&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&minFirstRegistrationDate=2015-01-01&makeModelVariant1.makeId=20700&makeModelVariant1.modelId=8&pageNumber=2

Iskreno mi se boja nije ni svidela. Mnogo je  :drek:

Nije ti to baš auto za maštanje po mom mišljenju...

Citat: Stragi21 poslato 02.12.2016. - 23:50
Sta mu to sto viri? Neka guma.

Pošto je ovo auto od 36ke mislim da to tandrkanje, razne gume i gumice nisu rešenje za nekog ko će da pljune ovolke pare...
Dobro me podseti, nisam ni napisao, na 130 je u autu buka kao u superb-u na 180. Oba auta su imala zimske gume...
Nebo ima neki plastični zastor koji je od najkrljavije plastike koja se ručno kači u krajnji prednji položaj nekim kuka mehanizmom.
Detekcija auta u mrtvom uglu reaguje i na vodu od kiše.... Znači light show po kiši ...
Mesto za sitnice ispod konzole sa menjačem je neupotrebljiva jer je skoro nedostupna...
Niži od 170 cm će iskakati iz auta, ko iz ljuljaške. visoko se sedi..
:hmm:
E, ispada da je ovo najcrnji auto na svetu. Nije. Treba ga probati pa izgraditi svoj stav. Meni ovaj auto ne odgovara....
Ja ga možda greškom poredim sa ostalim autima što sam vozio tog cenovnog ranga...

Jel sam rekao da su farovi genijalni? :rotfl:

markofpi

Da ozivim malo temu.
Neko je spomenuo da je 1.6 dci sa 160ks trom u Espace-u zbog njegovih gabarita, odnosno tezine. Zanimljivo je da nikada nisam procitao nesto slicno za recimo grand Scenic koji je po tezini slicam Espace-u.
I nigde da nadjem na direktna iskustva vlasnika sto se tice potrosnje, voznje i svega ostalog.
Jedino u sta sam ubedjen jeste da ako auto poseduje 4control sistem da nije nista manje okretan od klasicnog karavana po gradu.

slavko_bgd

1. užasno je težak za guranje;
2. vožnja je kao na oblaku, zaista je uživanje voziti ga i voziti se u njemu;
3. motor je odličan, sve dok mu ne pukne blok ili glava ili oboje
4. auto jeste trom jer je takav kakav je. Poenta tog auta je prostor i udobnost za duga putovanja, ne performanse;
5. da, sa 4Control-om je za svoje gabarite sasvim okretan. Iako taj 4C druge generacije nije ništa impresivan - znači. Bez 4C-a nisam vozio ni jedan tako da ne mogu da poredim;
6. potrošnja goriva zavisi gde se vozi i kako se vozi. Onaj ko gleda da kupi takav auto mora da bude spreman i da zavuče ruku u džep. 
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

pedjak

Komšiji su menjali motor, u garanciji.

Inače je odličan, Initiale Paris

TapaT