Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Šta znači ulenjen motor?

Započeo Click, 13.05.2008. - 22:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Click

Svi pričaju o ulenjenim motorima.. Šta to znači?

Evo odgovora:
1. Koks na čelu klipa;
2. naslage na ventilima i usisu/izduvu remete izmenu gasova i
3. naslage na svećicama

Kako se boriti?
Za slučajeve 'blaže' lenjosti, dovoljno je motor zagrejati na radnu temperaturu, pa ga voziti u višim obrtajima ('produvati ga')
Za slučajeve 'srednje' lenjosti, valja promeniti/očistiti svecice, možda očistiti karburator/dizne - pa ponoviti 'produvavanje'. Možda dodati neki aditiv u gorivo?
Za slučajeve teže lenjosti kod motora sa direktnim ubrizgavanjem pokušati sa wins metodom.

Koliko vrmena forsirati motor? Nema pravila koliko vremena, zavisi od količine grama ili dekagrama nataloženog djubreta koje treba sagoreti sloj po sloj.
i nije bitan broj obrtaja sam posebi, bitno je da je motor opterećen, da postiže punu temperaturu sagorevanja.

može to da bude i samo 3000 rpm sa pedalom do poda na nekom malko jačem usponu, recimo 15tak % uz potpuno opterećen auto.

dovoljno je tada par desetina km, tipa 30-40-60km , vožnje pod opterećenjem da sagori sve ili skoro sve.

Ah, da, umalo da zaboavim. Za common-rail motore ovo ne važi.. Imaju softverski dodatak kojim sami regulišu ovo sagorevanje, dakle povremeno samoinicijativno podignu temperaturu sagorevanja na max... :hail:

IsNoGood

Ja cu moj ipak preventivno nastaviti da "produvavam" redovno  :rofl:

banem

Citat: Click poslato 13.05.2008. - 22:07
Za slučajeve 'srednje' lenjosti, valja promeniti/očistiti svecice, možda očistiti karburator/dizne - pa ponoviti 'produvavanje'. Možda dodati neki aditiv u gorivo?

Nisu skupi, red veličine par stotina dinara na svakih 3-5000 km, a valjda ne škodi. Ja juče sipao jedan.  :yes:

Exception®

Citat: IsNoGood poslato 14.05.2008. - 01:21
Ja cu moj ipak preventivno nastaviti da "produvavam" redovno  :rofl:

Čuj nastaviti... Ja ni ne prekidam :celb1: :celb1: :celb1:
ΕΛΛΑΣ

drMarty

Citat: banem poslato 14.05.2008. - 07:32
Nisu skupi, red veličine par stotina dinara na svakih 3-5000 km, a valjda ne škodi. Ja juče sipao jedan.  :yes:

To ide na pun rezervoar?

Kod

i ja moj ''duvam'' redovno i nista ne sipam od aditiva! bas sam se pre nedelju dana vratio iz srbije ''duvajuci'' ga 180km/h....  :smoke:
Aleksandar

danijelzg

Citat: drMarty poslato 14.05.2008. - 09:42
To ide na pun rezervoar?

Da. Pise ti sve na tom aditivu,nema da omasis.

Ja sam bio kupio jedan auto,ulenjen od strane jedne babe-sabortera. Malo sam ga propuhao,usuo aditiva i promenio filter vazduha koji je bio crn ko Exceptionova kola.

banem

Citat: danijelzg poslato 14.05.2008. - 12:38
Da. Pise ti sve na tom aditivu,nema da omasis.

Ja sam bio kupio jedan auto,ulenjen od strane jedne babe-sabortera. Malo sam ga propuhao,usuo aditiva i promenio filter vazduha koji je bio crn ko Exceptionova kola.

Piše da ide na pun rezervoar od 65 l. Ja sam sipao pola na oko 35 l. :) Štednja.  :write:

nuk

i pise da je dovoljan za 75l goriva ili 2000 km, sto mi nije bas najjasnije

Dogac

A koji je to aditiv?
Ja sam mislio da uzmem neki na OMV-u, SONAX-ov,ne znam da li to valja...  :nezna:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

banem

Citat: dogac poslato 15.05.2008. - 11:53
A koji je to aditiv?
Ja sam mislio da uzmem neki na OMV-u, SOAX-ov,ne znam da li to valja...  :nezna:

A ko će znati koji valja? :) Uzmeš neki sipaš i gotovo. Možda i ništa ne radi.  :rotfl:

Dogac

Pa verovatno ne radi...samo da ne bude posle da ni motor ne radi!  :bigl: :bigl:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

nuk

Citat: dogac poslato 15.05.2008. - 11:53
A koji je to aditiv?
Ja sam mislio da uzmem neki na OMV-u, SOAX-ov,ne znam da li to valja...  :nezna:

ne nikako!!! ja sam to sipao i napravio haos.

Dogac

Kako sta se desilo??
Mada mi motor nije lenj,ne znam ni sto bih to sipao!  :nezna:

danijelzg

Ja sam nesto citao da su ovi: http://www.liqui-moly.hr/ kao najbolji,ja sam taj bio usuo u 13 godina star turbo dizel i na kraju krajeva isao je osjetno bolje nego kad sam ga uzeo od gore pomenute babe.