Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Šta znači ulenjen motor?

Započeo Click, 13.05.2008. - 22:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Chkoze

Ja povremeno naspem SILKOLENE "Pro FST" ili aditiv za povećanje oktanskog broja goriva, i mogu reći da sam extra zadovoljan. Auto osjetno bolje ide.
Mogu to preporučiti svakome, posebno tamo gdje nema 98-ice za kupiti (kao u mom gradu npr.). Na manjim motorima se ne bi trebala osjećati velika razlika (sudeći po testu koji su vršili neki englezi), ali zato na turbo motrima STVARNO ima razlike. Taj aditiv ponekad naspem i u skuter od 50 ccm (dvotaktni motor) i opet se osjeti razlika. Čitao sam da se korištenje ovog aditiva preporučuje svugdje gdje je gorivo lošije kvalitete ( u nekom moto-magazinu gdje su neki likovi putovali kroz Rusiju i ostale istočne zemlje, gdje gorivo "fantastično", sipali su na svaki rezervoar goriva baš taj, SILKOLENE aditiv).
Potreban je oprez kod korištenja, koristi se u količini od cca. 10% od količine goriva... Veća količina može izazvati oštećenje klipova i čega još ne.
Pakovanje je od 500 ml i na pun rezervoar (Megane, cca. 55 l) zviznem tu jednu bočicu. Cijena cca. 10-ak €.
:yeah:
A još nisam primjetio da se motor ulijenio, samo što je stvarno velika razlika kad sipam 95 ili 98 oktansko gorivo. A svejedno svoju pilu povremeno izvučem na autoput i malo ga "raščepim". Da se ne ulijeni.  :zloca:

nuk

Citat: dogac poslato 15.05.2008. - 17:01
Kako sta se desilo??
Mada mi motor nije lenj,ne znam ni sto bih to sipao!  :nezna:

Pisao sam na RKH o tom glupom problemu koji me prati i dan danas. Napravim se ja pametan resim da sipam aditiv, onako, iz cista mira. Odem na omv i uzmem taj sonax ne razmisljajuci mnogo. Nekoliko desetina kilometara nakon sipanja upali mi se lampica grejaca ali u voznji nikakvih promena, auto radi sasvim normalno. Uradim dijagnostiku koja pokaze neispravnost dizne 2. cilindra i naravno obrisem gresku koja se posle 2 dana opet pojavi. Opet obrisem gresku i opet se pojavi posle par dana, auto radi sasvim normalno ( samo mi se cini da za nijansu duze vergla prilikom prvog paljenja), lampica konstantno svetli i jako nervira. Posle konsultacija sa pregrst kojekakvih majstora dodjem do zakljucka da je najbolje resenje da vozim tako dok dizna ne pokaze stvarno neki problem ( tipa cekicanje motora, trzanje i td. sto je gotovo nezaobilazan simptom koji prati neispravnost dizne). Na nagovor jednog Boshiste (uslovno receno) sipao sam Liqui Molly aditiv koji je inace jako dobar (cak mi se i potrosnja smanjila) i obrisao sam gresku ali je ovog puta ponovo upalio lampicu samo posle mesec dana ili 4- 5000 km, sto sam ja protumacio kako neki boljitak. Za sada vozim ovako, ponovicu ovaj proces ciscenja Liqui Molly aditivom jos 2- 3 puta i ponovu cu da obrisem gresku u nadi da se vise nece ponoviti. Nisam 100% siguran da je sve ovo nastalo zbog tog sonax aditiva ali sve je to nekako mnogo za slucajnost.
Izvinjavam se zbog duzine posta ali mi sve ovo stoji na dusi i mislim da je jako bitno ovo znati. NIKAKO SONAX

filo

Slican problem isto sa sonax-om i slicnim glupostima.  Na kraju zamenio sve cetiri dizne i pesma !  4 dizne= 200e i nikakvu hemiju vise nesipam.  Mislim da vlasnici dizela mogu da kupe 0 dizni za te pare.   :
ALP & Net Radar DSP2  Valentine ONE

nuk

Citat: filo poslato 15.05.2008. - 23:12
Slican problem isto sa sonax-om i slicnim glupostima.  Na kraju zamenio sve cetiri dizne i pesma !  4 dizne= 200e i nikakvu hemiju vise nesipam.  Mislim da vlasnici dizela mogu da kupe 0 dizni za te pare.   :

Uvek sam se drzao toga dok radi ne diraj, al' ajde, sad gotovo, nego, gde si uzeo 4 dizne za 200e, polovne??

Dogac

Dovoljno ste me uplasili...nista ne sipam osim goriva!  :zubo:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Noir

Ja bih rekao da je "produvavanje" cist mit...te naslage koksa,garezi,katrana skidaju samo spahtla i neka dobra kiselina XD Najbitnije za zdrav motor je da ima kvalitetno i cisto ulje i paziti da se ne pregreje  :ok:

rotkod

Produvavanje nije mit, usled lagane i gradske, nedovoljno ugrejanih na kratkim relacijama... desi se "lenj" auto. Problem može da se reši upravo kako je Click opisao. Nemojmo oko ove banalne pojave praviti sada diskusije, tipa jeste ili nije.
Porpisujem clickovo! Kraj!

Iskreno vaš Koks!

P.S. ima u Kosovskoj 7, čitav niz aditiva za to. Wynn's! Nemo' da pržite bez veze ((s)aditiva), koks na ventilu zna da se užari i odvali zajedno sa sobom i deo ventila, pa će te imati "mono" rad motora, na 3 umesto na 4 zilindra. :yes:

Sauriann

ma ja clia jednom mesečno spržim auto putem do Šapca za sve ono što ga mrcvarim po gradu...nema boljeg čišćenja :zubo:

Noir

Pa imao sam prilike da rasturim motor koji je redovno "produvavan",ali je i on kao i drugi imao nalsage po ventilima,usisnoj/izduvnoj grani,ispod poklopca motora,pun karter naslaga...

Sauriann

...veovatno da će ovaj sa aditivom imati još i aditiv na sve te naslage  :bigl:

Boki

Ja mislim da niste bas u pravu...
Nisu sale za umove male

rotkod

Naravno da nisu! :pet:
Čuj ima naslage? Pa naravno da ima naslage, ima svaki, kao što ima i prljav prostor u žlje*o vima karika... Stvar je količine naslaga...
I opet u raspravu. Svakako da motori koji se voze žustrije imaju startnost ili bolji odziv na gas, u odnosu na motore koji su u rukama "lenjivca".
Aditivi... Večita rasprava... Stvarno mi je dosta ovog "njakanja".
Zavisi od milion stavki, vrste ulja, dal' je kvalitetno (ne postoji loš kvalitet, kvalitet je kvalitet), goriva...

:ne: :ne: :ne:???

Marko Os

Ma kupite Hondu i nema tih problema. Ajmo sad pljuvacka  :lool: :lool: :lool:
Ušveckoj ladno, al standard

rotkod

newbie

moj nije ljen ni malo, cekam da se voda zagrije, pa jos 10min sacekam ulje, i onda gas u pod i tako vecinu :)  perem svaki serijala clio 1.2 16v  :cool:  znaci, zakljucak: "produvavanje" (neznam jesam dobro napisao, ucim se  :zubo: ) je najbolji tuning automobila  :rotfl: