Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Pneumatici za sve sezone (univerzalne gume)

Započeo acamilicko, 19.09.2017. - 18:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

IgorML

Mislim da je najvise unistena od voznje na auto putu pri onim paklenim vrucinama.
Em asfalt uzaren em vozis 130km/h...2 puta god tako to Grcke i nazad i posle 2 god ne budu ni zasta osim za bacanje.

jajajaja

Ja presao 25.000 za sada i mislim da mogu jos 20.000. Moje su michelin cross climate plus. Ovo plus im daje kao dugotrajnost. Ni ja nisam zadovoljan po snegu i blatu, po mokrom nisam imao problema. Inace to je letnja guma, koja moze i zimi. Ostale all season su zimske koju mogu i leti. Meni to i odgovara jer odem i 2x do Grcke leti, a zimi ne idem nigde jer imam puno posla.

Moj utisak je surak koje je presao preko 70.000 sa kontinental all season gumama na hondi crv 4x4 dok ih nije promenio. Stigle do granicnika.

wcyber

Do kog granicnika? I ta all season guma zimi moze da se korsiti samo ako ima 4mm minimum.. leti  moze do one donje granie

DS9

Moje GY Vector 4S (prva generacija) su sve četiri imale po 4-5 mm nakon 30,000 pri čemu su se premeštale napred-nazad na svakih 10,000 km, a ukupno sa jednim parom pređeno 46,000 km, a sa drugim parom 55,000 km. Većinom vožnja po Beogradu, uz letovanje i  par izleta godišnje. Uz sledeće sve četiri GY vector 4S Generation 2, nabavljene su  dve pirotske wintere koje se stavljaju napred obično u decembru, da bi se lakše izlazilo iz sporedne ulice koja se ne čisti i zaledi kada padne sneg. Sa njima je tada auto stabilniji, izvan toga su ove gy idealne. Na prvoj strani ove teme sam naveo da se na prednjoj osovini te gy habaju uglavnom oko 1,5 mm na svakih 10,000 km, na zadnjoj osovini naravno i manje.

IgorML

Narucih 2 komada Kleber Quadraxer 2 u dimenziji 205/55/16.
2 letnje miselinke vec ofucane vec im je 7 god iako imaju dobru saru, ali vreme je da lete u kantu.
2 Miscelin Cros Climat koje imam od 2016 su vec na 4mm sare i koristcu ih kao letnje iskljucivo. Vec su neupotrebljive za sneg i led a mogu misliti kolika ce im sara biti posle par paklenih meseci tokom leta. Verocatno ce biti ispod zakonski propisanih 4mm pa ce i sa tog aspekta biti neupotrebljive.
Kako imam i 2 Sava Eskimo S3 za zimu koje mi mogu furati sigurno bar 1 ili 2 zime,odlucio sam se da ove nove Kleberke metnem pozadi.
Pa cemo videti kako ce se ponasati.
Dvoumio sam se izmedju njih i Nokian Waterproof ali mi je Nokian vise zimski orijentisana guma sa fabrickih 8,5mm sare pa iako je klasifikovana  kao all season guma nisam bas siguran kako bi se ponasala na nasem vrelom asfaltu.

Mića71

Citat: momcilo82 poslato 19.09.2019. - 20:09
Uveren sam da opravdanost kupovine, tj. upotrebe all season guma najviše zavisi ne od cene istih (mada je to bitna stavka) nego od konkretnog područja u kom se koriste. Imam priliku da jednom godišnje provedem neko vreme na severu Nemačke, primetio sam da mnogi vozači tamo koriste 4S gume. Razlog je prost - letnje temperature veoma retko prelaze 25 stepeni dok su zime otprilike kao ovde ali sa veoma malo ili nimalo snega. Kada se na to dodaju jake cene montaže/demontaže (65-70e za set 16-inčnih točkova), all season je tamo čest izbor.

Sa druge strane, kod nas neretko leto zna da veže po nekoliko paklenih nedelja (30+ stepeni) a svedoci smo da je ove zime bio sneg do kolena uz -10 stepeni, i to u gradovima. Veliko je pitanje koliko su  takve gume na ovom klimatskom podneblju dobar izbor. Ako ništa drugo, pitanje je koliko su ekonomski opravdane jer će se posle jednog jačeg leta pretvoriti u žvakaću gumu, koliko god da se su dobre (skupe).

To i mesto za odlaganje drugog seta. Evo posle dvadeset godina igranja sa dva seta debelo razmišljam da napravim kompromis i kupim 4S konkretno Kumho Solus HA31 225 / 45R18 95V. Ceo set imam za 310 evra.
Znam da je debeo kompromis ali druge nema.
Inače na starom autu imam Cotinental zimske gume koje posle 8 sezona odlično služe, čak ih nisam skidao prošle godine i nisu se uništile preko leta.

Shoga

Kakva su vam iskustva sa Riken All Season gumama? Auto sam nedavno kupio sa tim gumama i sara je dobra ali sam sad u dilemi da li da na jesen kupujem zimske gume ili ne.

DS9

Citat: jajajaja poslato 24.10.2019. - 12:58
Ja presao 25.000 za sada i mislim da mogu jos 20.000. Moje su michelin cross climate plus. Ovo plus im daje kao dugotrajnost. Ni ja nisam zadovoljan po snegu i blatu, po mokrom nisam imao problema. Inace to je letnja guma, koja moze i zimi. Ostale all season su zimske koju mogu i leti. Meni to i odgovara jer odem i 2x do Grcke leti, a zimi ne idem nigde jer imam puno posla.

Moj utisak je surak koje je presao preko 70.000 sa kontinental all season gumama na hondi crv 4x4 dok ih nije promenio. Stigle do granicnika.

Pa, za Goodyear Vector 4S, i to obe generacije (na mojoj c3ojci je bila prva, a sada je i druga tj. Gen2) bih mogao da kažem identično. Odlične po suvom i mokrom, a sneg i blato slabo, tj. mora da se voza kao po jajima. Ako se premeštaju napred-nazad na svakih 10,000 km, na nekih oko 35000 km sve četiri imaju po 4 mm.

zlatibor

Citat: Shoga poslato 06.07.2020. - 10:30
Kakva su vam iskustva sa Riken All Season gumama? Auto sam nedavno kupio sa tim gumama i sara je dobra ali sam sad u dilemi da li da na jesen kupujem zimske gume ili ne.
Teško da ćeš čuti neko argumentovano iskustvo sa ovim gumama jer su se skoro pojavile (prošle godine,ako se ne varam).Ovo jeste niskobudžetna guma,ali iza nje ipak stoji Michelinova tehnologija.Svaka,pa i jeftina all season guma, trebalo bi da je ok za zimu i sneg,bar prvih 20.000 km,ili dve sezone,minimum (u rangu prosečne zimske gume,a naročito ovoga što se kod nas smatra za zimsku gumu).Nakon toga,sve zavisi,koja je i kakva guma i naročito,kakva će biti zima.Moje desetogodišnje iskustvo sa Savom Adapto je sledeće :prve zime savršena i uzbrdo i nizbrdo.Druge zime solidna.Treće zime,napred kupujem nove,a stare se vrte na zadnjim točkovima.
Riken/Tigar/Taurus all season guma je slična Michelinu CC,verovatno je njegova jeftinija varijanta.To znači da je prvenstveno letnja guma koja se može koristiti i zimi.Ima i all season guma koje su zapravo zimske gume,samo prilagođene korišćenju leti.
Da li da kupuješ zimske,zavisi od tebe lično i tvojih potreba.Zakonski,ne moraš da kupuješ nove.Ja lično ne bih kupovao nove zimske.

Bokkie

Citat: Shoga poslato 06.07.2020. - 10:30
Kakva su vam iskustva sa Riken All Season gumama?

Riken se pravi u fabrici Tigar , u Pirotu, po licenci Michelina. Izvor: https://www.vulkanizerkedi.rs/blog/239-taurus-orium-riken-i-drugi-sinonimi-za-nas-tigar

Shoga

Citat: Bokkie poslato 12.07.2020. - 10:52
Riken se pravi u fabrici Tigar , u Pirotu, po licenci Michelina. Izvor: https://www.vulkanizerkedi.rs/blog/239-taurus-orium-riken-i-drugi-sinonimi-za-nas-tigar
Ma to znam nego me interesuje kako se ponasaju posebno zimi?

wcyber

https://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Continental/WinterContact-TS-850.htm

kupis ovo i vozis cele godine i ne razmisljas .. ima dobre ocene u svim uslovima ..

svakako, koju god gumu da uzmes, zimi je ne mozes koristiti ispod 4mm

meganed97

Ako se ne potroši tokom godine. :rotfl:

Tigar/Riken All Season su po uzoru na Michelin CrossClimate. Više letnja, nego zimska... i po materijalu i po šari.
Ja kod mene stavio pozadi jesenas. Nisam nešto imao prilike da vozim po snegu. Jednom samo kad bilo oprašilo po putu i to je. Za sada nemam zamerke.
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

wcyber

da se razumemo.. ko prelazi velike kilometraze i zimi i leti, njemu se jedino isplati da menja zimski i letnji set ..

ako se prelaze male kilometraze i zeli se voziti samo jedna guma cele godine.. onda izbor gume jako zavisi od podneblja u kojem se zivi .. odnosno, da li se zimi planira voziti po brdima ili ne ...

generalno, ko zivi u brdima, njemu je dobra zimska guma ok izbor za celu godinu, osim opet ako bas ne prelazi velike kilometraze

tako da, univerzalnog resenja nema, mora svako da stavi na papir svoj scenario

meganed97

Baš tako. I nije mi jasno zašto onda ovde teraš čoveka da uzme zimsku gumu. Još Kontinentalku koja se, bilo zimska ili letnja, troši kao gumica za grafitnu olovku. :write:
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom