Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Pneumatici za sve sezone (univerzalne gume)

Započeo acamilicko, 19.09.2017. - 18:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slavko_bgd

Pogledao sam test i pročitao tekst.
Test je bez veze, porede se babe i žabe.
Koliko godina i pod kojim uslovima treba da se vozi AS pneumatik do "američanski" preporučene minimalne dubine od 2.2mm i da se sa takvim pneumatikom izađe na sneg?

Zaključak teksta: "Ipak, pohvala ide gotovo istrošenom kompletu guma CrossClimate 2 u odnosu na novi set cjelogodišnjih guma Tomket Allyear. Iznenađeni?"

To da će bilo koji premium pneumatik sa 2,2mm dubine šare biti bolji  na snegu nego nov budget pneumatik sa >8mm šare - ne verujem. 
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

horvat

Vazan je i podatak kako su dosli do istrosenosti premium gume - masinom su ogulili saru i onda je vozili 4000 km. Meni se cini da u tom grmu lezi zec. Moja pretpostavka je da bi u realnosti ta guma postala "plasticnija" posle nekoliko sezona voznje leti po asfaltu na ~40-50 stepeni, i da zbog "plasticnosti" ne bi tako drzala kao u ovom testu, posebno po mokrom.

Ali mislim da se i pored toga moze iz testa zakljuciti ono sto se ovako i prica iz iskustava, a slabo podupire testovima (jer su teski za izvesti konzistentno, ko sto i on sam kaze), a to je da premium gume duze zadrzavaju svoje osobine od jeftinijih. Ne kazem da je poredak nuzno takav da istrosena premium bude bolja od nove jeftinije, ali da je moguce da karakteristike manje opadnu u poredjenju sa jeftinijom.

Ap0calypto

Review plaćen od strane Michelin :D.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

moje conti winter gume ni posle vise od 5 god starosti i 4 godine vozenja svako leto nisu postale plasticne ..

ali nisu stajale svaki dan ceo dan na 40C svako leto, nego je auto bio u podzemnoj garazi na finih max 25C  - ovo znaci za svaku gumu mnogo vise nego uslovi u kojima se vozi auto tu i tamo par sati ...   osim ako niste profi taxi sluzba koja pravi 100-200k km godisnje

zaxknez

Citat: slavko_bgd poslato 03.12.2024. - 10:55
Pogledao sam test i pročitao tekst.
Test je bez veze, porede se babe i žabe.
Koliko godina i pod kojim uslovima treba da se vozi AS pneumatik do "američanski" preporučene minimalne dubine od 2.2mm i da se sa takvim pneumatikom izađe na sneg?

Zaključak teksta: "Ipak, pohvala ide gotovo istrošenom kompletu guma CrossClimate 2 u odnosu na novi set cjelogodišnjih guma Tomket Allyear. Iznenađeni?"

To da će bilo koji premium pneumatik sa 2,2mm dubine šare biti bolji  na snegu nego nov budget pneumatik sa >8mm šare - ne verujem.

A tekst još gori.
U potpunosti se slažem sa tobom.

horvat

Citat: Ap0calypto poslato 03.12.2024. - 11:16
Review plaćen od strane Michelin :D.

Sent from my Poco using Tapatalk

Naravno, ne bi dali stazu u suprotnom, ali zato i kazem da iako ne treba uzimati rezultate testa zdravo za gotovo, ipak moze nesto da se izvuce, zakljuci...

Citat: wcyber poslato 03.12.2024. - 11:19
moje conti winter gume ni posle vise od 5 god starosti i 4 godine vozenja svako leto nisu postale plasticne ..

ali nisu stajale svaki dan ceo dan na 40C svako leto, nego je auto bio u podzemnoj garazi na finih max 25C  - ovo znaci za svaku gumu mnogo vise nego uslovi u kojima se vozi auto tu i tamo par sati ...   osim ako niste profi taxi sluzba koja pravi 100-200k km godisnje

Da, svakako, zato sam i stavio tu rec pod navodnike jer taj proces varira bas dosta. Eto npr. moje tigar wintere su posle samo 2 sezone postale potpuno plasticne i jezive po mokrom...

wcyber

wcyber

prilicno sam zadovoljan sa voznjom po kisi.. naglo kocenje pri 80 sve 5

sad jos da probam sutra vangradsku voznju

rajan

Može preporuka koje svesezonske gume 175/65 R 14 kupiti i gde u Beogradu, zajedno sa montažom?
Unapred zahvalan!  :)
Spačekista medju sve samim rendžerima

webad

Nas nekoliko je ovde pisalo da smo od skoro na Conti AllSeasonContact 2, tako da neću ići dalje od te preporuke :)

Koje god da odlučiš, imaš mogućnost preko "internet prodaja guma" sajta da nađeš tu gumu (ono što sam imao prilike da vidim je da im je često bolja cena nego na drugim mestima), da poručiš da ti stigne kod vulkanizera koji tebi odgovara pa pravo tamo odeš da kupiš i da ti montiraju. Zgodna solucija da sve završiš na jednom mestu

alexsasa

Sa top brendovima nema greske ali po top ceni mada je ta dimenzija verovatno povoljnija.
Mozda kolega da napise po kakvim uslovima i gde uglavnom vozi, sta se zahteva od pneumatika.

Sent from my iPhone using Tapatalk

rajan

Nije za mene, nego za ćerku.
Uglavnom gradska i medjugradska vožnja, po našoj zemlji.
Jednom godišnje do nekog mora.
Da se izbegne promena Z/L na svakih 6 meseci i da što duže traju, u upotrebljivom stanju.
Spačekista medju sve samim rendžerima

H.U.D.

znači, više za toplo, suvo i mokro nego za teške zimske uslove
onda gledaj neke od ovih sa izraženo V šarom, dubokim kanalima i više blokova nego lamela

a pošto je i trajanje u zahtevima, onda premijum marka, neću pominjati mog favorita u srednjoj višoj klasi (ako te zanima, imaš na prethodnim stranama šta sam pisao na tu temu)

dodatni savet bi bio, pošto i sam vozim pored Scenic-a i vozilo sa istom fabričkom dimenzijom (iako ne znam da li su istih gabarita, ali rekao bih da jesu), idi na 185/60 R14 dimenziju, nemerljivo udobnija vožnja, zanemarljiva razlika u ceni i potrošnji goriva, a trajanje duže (jer je i nosivost veća)

od marki kolege su rekle od ranije poznatu Continental AllSeasonContact 2 kao pobednika prošlogodišnjih testova, iako je više "naklonjena" zimskim uslovima, a od ove godine izgleda da se pojavljuje novi favorit naklonjen ka letnjim uslovima vožnje - Pirelli Cinturato SF3
ovaj test jeste za veće dimenzije, ali može da da neke smernice:
https://www.tyrereviews.com/Article/Best-All-Season-Tyres-2024-2025.htm

Drobac

Citat: webad poslato 13.12.2024. - 21:13
Nas nekoliko je ovde pisalo da smo od skoro na Conti AllSeasonContact 2, tako da neću ići dalje od te preporuke :)

Koje god da odlučiš, imaš mogućnost preko "internet prodaja guma" sajta da nađeš tu gumu (ono što sam imao prilike da vidim je da im je često bolja cena nego na drugim mestima), da poručiš da ti stigne kod vulkanizera koji tebi odgovara pa pravo tamo odeš da kupiš i da ti montiraju. Zgodna solucija da sve završiš na jednom mestu
Treba pregledati i druge opcije na netu, jer nisu uvek IPG najjeftiniji. Jednom sam uzimao od njih, a jednom našao povoljnije na Ananasu. U oba slučaja, bilo je dosta povoljnije nego u radnjama.

pedjak

Ja kupih zimsku Fuldu, a nudili mi i Conti, kod lokalnog vulkanizera, ispod svake cene, koju sam mogao naći onlajn. I ispod njihove redovne cene, koju sam video na ekranu.

Malo je čudna dimenzija, a imali još po 4 kom na stanju, pa da se reše :D Prvo je tražio da majstor i vizuelno utvrdi da imaju ta 4 kom, pa reče "napravićemo cenu".  Što bi se reklo, ubolo me. Nije da sam tamo nešto redovan i sl.

Dot svež, sve OK.

TT