Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Pneumatici za sve sezone (univerzalne gume)

Započeo acamilicko, 19.09.2017. - 18:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slavko_bgd

Citat: AfrikaaXY93 poslato 02.03.2025. - 21:22
Kako vas generalno sluze univerzalne gume leti na 45 stepeni?

Svaka allseason varijanta je kompromis između letnjih i zimskih.

Sve zavisi od toga da li je pneumatik po sastavu i konstrukciji pretežno letnji ili pretežno zimski i kako se automobil vozi.
Ako je merilo odlazak u Grčku i besomučno vozanje po istoj po paklenim vrućinama, osim što su normalno nešto bučnije od letnjih ne fali im ništa.
Imam ORIUM pneumatike koji su po svemu pretežno zimski. Ono što nisam mogao da znam pre kupovine je da im je kočenje na mokrom (kiša) lošije, tako da po mokrom moram voziti pažljivije i računati sa tim. To je kompromis u konstrukciji gazećeg sloja između čvrstoće blokova (postignuta dobra upravljivost i smanjeno trošenje) i izbacivanja vode, zbog čega je kočenje slabije po kiši.
Sada posle 3,5 godine i 43200km dubina šare je iznad 5,5mm i nema ni najmanje prskotine, blisteringa, deformacija i šta se već ne pojavljuje na gumama.
Mogu da kažem da sam zadovoljan i da ostajem na allseason.

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Ap0calypto

All season imaju šaru u obliku slova V, ne sve ali recimo Sava i Fulda imaju. Ja bih ponovo uzeo Savu all season, dobro mi se pokazala leti i na mokrom. Imao sam par puta na autoputu po kiši naglo kočenje uz promenu pravca. Doduše nisu videle sneg jer ga nije bilo poslednje 2 godine.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

slavko_bgd

I ove moje isto imaju V-šaru ali postoji uzdužno ojačanje između centralnih i bočnih blokova zbog kojeg ne mogu da izbacuju vodu. A može biti i sastav smeše takav da je pneumatik zbog toga lošiji na mokrom. Vozio sam po snegu, po bljuzgavici i po poledici i sasvim sam zadovoljan "ponašanjem" u tim uslovima. Pre toga je na autu bio set letnjih i set zimskih Hankook i oba seta su bila stara oko 3 godine, pa mi je to reper.

Ap0calypto

Sava ima drugačiju šaru koja pušta vodu bočno

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

slavko_bgd

Piros

Iskreno nikog ne bih savetovao da uzima tu gumu iz ličnog iskustva. Pre bih savetovao klasičnu Tigrovu zimsku da se vozi preko cele godine. I ja sam primetio jako loše ponašanje na kiši kod AS Oriuma, a i generalno mi ne ulivaju poverenje

Sent from my RMX2170 using Tapatalk

H.U.D.

@AfrikaaXY93
imaju i Kleber V-šaru
ja sam se nameračio na ovu njihovu Quadraxer 3, videću u junu kako će da se ponaša na vrućini po Grčkoj pa javljam
za zimu i kišu već znam po prethodnoj generaciji koju teram već treću godinu na prednjoj osovini, ali nisam išao na more na njima jer sam imao dobre letnje Uniroyal da zamenim (pisao sam ranije ovde o tome, premotaj par stranica unazad)

https://gumededra.com/filter-2/?sirina=215&visina=55&precnik=16&cat=Kleber&vrsta=Auto+gume&sezona=All+Season

markofpi

Ja cekam da svoje Conti testiram na putu do Grcke. Za sada sam zadovoljan i neka tako i ostane. Jedino sto ne znam da li je ta guma pretezno zimska ili letnja. Sve ostalo mi je super, uravljivost, udobnost, kocenje...

Ap0calypto

Ako ne škripi na vrelom asfaltu, onda je više letnja :D

— Robert Todd Carroll

markofpi

wcyber

AfrikaaXY93

Od skora sam presao na Fulda Multicontrol, videcemo kako ce se pokazati.

Ap0calypto

Imam ih na 14 inča, solidna guma.

— Robert Todd Carroll

alexsasa

Citat: wcyber poslato 06.03.2025. - 08:37
meni conti ni zimska nije skripala
To ne znaci da je dobra leti. Zimska guma,vreo asfalt i sitna kisica su su bas losa kombinacija.

Sent from my iPhone using Tapatalk

mire

Bolja je u tim uslovima continental zimska nego sve one jeftine kineske i domaće, a bogami i neke brend eko letnje gume.

U svakom slučaju, to je besmislen način upotrebe zimskih guma. Ko tako vozi, svakako treba da kupi all season.