Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa alternatorom

Započeo prle85, 28.10.2017. - 15:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

wcyber

sa kvacilom na alternatoru mi jedino ima logike da ide na aute sa start-stop sistemom  :pije:

SasaLaguna95

Citat: mire poslato 23.05.2024. - 15:06
Ne mogu ti pomoći. Menjao sam remenicu radilice, a i to pre mnogo godina. I bila je skupa, papreno skupa...

Ovu na alternatoru nisam nikada menjao.

Remenicu radilice sam našao kod poljaka 110e oem renault

@wcyber ima logike, hvala
Vidjecu jos kod majstora sta kaze...
Planiram INA remenicu uzeti, na L2 sam stavio Valeo proklizala nakon godinu dana, sad je INA..
My car = My rules !

mire

Citat: wcyber poslato 23.05.2024. - 15:10
sa kvacilom na alternatoru mi jedino ima logike da ide na aute sa start-stop sistemom  :pije:

Zašto?

wcyber

pa da skroz odkaci alternator sa opterecenja motora..  mada kontam da se to opterecenje kontrolise preko reglera, al.. ako stavljaju takvu remenicu na alternator, jedino mi to pada na pamet

mire

Automobili sa start-stop sistemom obično imaju i sistem za brzo punjenje akumulatora, jer AGM to dozvoljava. Renault doduše koristi EFB i nisam siguran kako je to kod njih. Da bi se alternator otkačio, trebalo bi da remenica ima kvačilo (kao klima, čisto sumnjam da to neko koristi), ili da se isključi punjenje akumulatora.

Mislim da automobili sa start-stop nikada ne gase punjenje akumulatora jer im je to neophodno.

Ako si mislio na lakše startovanje motora, to bi bilo nepotrebno jer punjenja ni nema dok motor ne pređe određene obrtaje.

"Fleksibilne" remenice služe da umanje "cimanje" kaiša i ostalih "potrošača" rada motora.

wcyber

kako mislis renault koristi EFB?  EFB ide u aute koji nemaju start/stop ali imaju pametno punjenje akumulatora .. u to pametno punjenje spada da aktivira puno punjenje prilikom kocenja motorom, a dok motor ubrzava ili dok krstaris, smanjuju ili "gase" alternator zbog dodatnih promila ustede goriva ..

zbog tog sistema pretpodstavljam da mogu staviti kvacilo na remenicu ..

koliko vidim po promeni intenziteta svetala kod mog auta, slican rezim punjenja primenjuje ..   nekim inzenjerima je bilo jako dosadno jbg

probacu opet negde da iskopam tekst sa pojasnjenjima, al sad stalno iskacu tekstovi o elektricnim automobilima jbg

mire

Renault uglavnom ima EFB akumulatore, koliko sam mogao da primetim. Budžet varijanta. Naravno da imaju i start/stop. Evo, npr drugarica ga ima na meganu 4.

wcyber

Milenko_M

I Citroen sa start-stop ima fabrički EFB akumulator.

SasaLaguna95

Po broju šasije radnja za prodaju auto dijelova kaze da remenica alternatora ima kvačilo..cijena oko 40tak evra..
My car = My rules !

SasaLaguna95

Sad bio kod majstora, covjek odma pogledao kaze nema kvačilo odicna remenica (za zamjenu će trebati skidati alternator) ali on više sumnja na remenicu radilice onu veliku PK
Koju svakako moram mijenjati a upravo su stigle kod poljaka 110e cijena...
My car = My rules !

alexsasa

To kvacilo je ona guma ili kajla kako je neki zovu?

Sent from my iPhone using Tapatalk

SasaLaguna95

Iskreno nemam pojma
Majstor je pogledao i odma rekao da nema kvačilo
Zato i ima ona guma na remenici radilice da ublaži vibracije i udare
Ali je vjerovatno otišla čim auto kad je vruć radi kao dizel na leru...to mi je rekao jos jedan majstor koji radi samo Renault...na toj remenici ima kajla
My car = My rules !

Milenko_M

Remenica alternatora i klima kompresora treba da imaju kvačilo koje omogućuje da se , dok nisu u funkciji , ne  vrte bez opterećenja.
Može se i sada videti obične remenice kao što je nekada bilo ali bolje je sa ovim novim. Kod novih sve to funcioniše super ali moguće je da blokiraju skroz .

Remenica radilice kog Reno-a ima gumu između dva metalna dela da umanji udare. Remenica radilice se stalno vrti i nema kuplung.

SasaLaguna , pošto je tvoj auto benzinac ti imaš varijabilnu remenicu i kada tu dođe do problema onda auto radi kao dizel.
Ima puno priloga o tom problemu na forumu.

SasaLaguna95

2.0T nema varijabilnu remenicu bregastih
1.8 16v u L2 koju vozim, ima varijabilnu remenicu i mijenjao sam je ja v.servisu i auto se ne čuje kako radi poslije toga...
My car = My rules !